Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond a criticat marți avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale, spunând că ”îmi displace profund că această Comisie independentă nu a făcut nicio referire la neregulile grave din raportul Inspecției Judiciare adoptat de plenul CSM”.
El a continuat critica la adresa Comisiei de la Veneția și a spus la o emisiune la TVR că ”e inadmisibil să nu facă vorbire de abuzurile (din justiție – n.red.) prezentate pe larg”.
”Nu dorim ca abuzurile să se repete și vrem ca dosarele SIIJ să meargă la Parchetul General”, a mai spus Csoma Botond, care a vorbit în repetate rânduri despre presupusele abuzuri ale DNA.
Comisia de la Veneţia a recomandat în avizul său ca din proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale să fie eliminate imunităţile pentru magistraţi la trimiterea în judecată. În plus, Comisia salută reîntoarcerea dosarelor de corupţie ale magistraţilor la DNA.
”Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați (…) Amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură. Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente (privind super-imunitatea magistraţilor –n.r.) să fie înlăturate complet”, se arată în aviz.
UDMR se opune întoarcerii la situația de fapt dinainte de înființare SIIJ și vrea ca nu DNA, ci o structură specială din Parchetul General să preia atribuțiile de anchetare a magistraților.
Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat marți seară la aceeași emisiune de la TVR că ”e puțin probabil să se ridice MCV dacă nu desființăm corect SIIJ”.
Sursa: ziardecluj.ro
Citește și: Clujean conectat la UDMR ia 4 milioane lei pentru digitalizarea de la Arhivele Naționale