Un fost gardian al unui lagăr de concentrare, care acum are 100 de ani, va fi judecat în Germania, în octombrie, pentru complicitate la 3.518 crime, au anunțat procurorii.

Potrivit The Guardian, parchetul din Neuruppin, care a lansat acuzațiile pentru prima dată în februarie, a primit mai întâi o evaluare medicală, care confirmă că bărbatul este „apt să fie judecat” în ciuda vârstei sale înaintate.

Audierile vor fi limitate la două ore și jumătate pe zi, au anunțat procurorii.

Suspectul este acuzat că a asistat „cu bună știință și voință” la uciderea prizonierilor în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între anii 1942 și 1945.

El este acuzat în special de complicitate la „execuția de către echipa de executare a prizonierilor de război sovietici din 1942” și uciderea prizonierilor „folosind gazul otrăvitor Zyklon B”.

Acuzatul, care nu a fost numit, în conformitate cu legile germane privind confidențialitatea, spune că locuiește în statul Brandenburg, în afara Berlinului, a informat presa locală.

Thomas Walther, un avocat care reprezintă câteva dintre victimele acestui caz, a declarat ziarului german Welt am Sonntag: „Câțiva dintre reclamanți sunt la fel de bătrâni ca acuzații și se așteaptă să se facă dreptate”.

Sachsenhausen a fost înființat în 1936 ca lagăr, după ce Adolf Hitler a dat SS-ului controlul deplin asupra lagărelor de concentrare naziste. Naziștii au vrut ca acesta să fie un model și o tabără de antrenament pentru rețeaua pe care o construiseră în Germania, Austria și teritoriile ocupate.

Peste 200.000 de persoane au fost reținute acolo între 1936 și 1945. Zeci de mii de deținuți au murit de foame, boli, muncă forțată și alte cauze, precum și prin experimente medicale și operațiuni sistematice de crimă ale SS, inclusiv împușcare, spânzurare și gazare.

Numărul exact al celor uciși variază, cu estimări maxime de aproximativ 100.000, deși cercetătorii sugerează că cifrele cuprinse între 40.000 și 50.000 sunt probabil mai exacte.

În primii ani, majoritatea prizonierilor erau fie prizonieri politici, fie criminali, dar includeau și unii Martori ai lui Iehova și homosexuali. Primul grup mare de prizonieri evrei a fost adus acolo în 1938, după ”Noaptea sticlei sparte” sau ”Kristallnacht”, un pogrom antisemit.

În timpul războiului, Sachsenhausen a fost extins pentru a include prizonieri de război sovietici – care au fost împușcați cu miile – precum și alții.

Ca și în alte lagăre, prizonierii evrei au fost selectați pentru un tratament deosebit de dur, iar majoritatea celor care au rămas în viață până în 1942 au fost trimiși în lagărul de la Auschwitz.

Germania a vânat fostul personal nazist de la condamnarea lui John Demjanjuk, în 2011, pe baza faptului că paznicii lagărului au servit ca parte a mașinii naziste de ucis, stabilind astfel un precedent legal.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: A vrut să facă bulion de Sfântul Ilie și a sfârșit în sicriu: „Că de aia zice că nu e bine să lucrezi când e sărbătoare”

2 COMENTARII

  1. „prin experimente medicale și operațiuni sistematice de crimă ale…” exact ce se intampla acum cu „duetul” Covid-terapie genetica anticovid. Generam o boala care „nici nu te omoara , nici nu te lasa sa traiesti” si hatz, venim cu o terapie genetica(pardon, dispozitiv medical) s-o vindecam. Exact pe text de lege si perfect criminal. Precum au condamnat cei de la Nurenberg practicile naziste. Atat ca ele au fost limitate la vremea aia. Acum se joaca la scara planetara. Si pe vremea aia „medicii” au spus ca „nu au stiut” ce se intampla… acum la fel…populatia civila la fel, s-a facut ca ploua, ca nooo se poa’te dom’le. Ghinion. Apropo, stie cineva, azi, cati bolnavi de covid sunt in Afganistan? Azi, cand talibanii au luat puterea? Aaa, se trateaza cu ‘extract de mac’ si pe ei nu prinde… Tot e bun un UNTOLD si NEVERSEE

  2. Kristallnacht se traduce Noaptea de cristal, cat mai aproape de sensul din germana care in context este intraductibil. Se refera la represaliile impotriva comerciantilor evrei din Germania la care li s-au devastat magazinele. Toate devastarile incepand cu bucati de caldaram aruncate in vitrine. Si de aici, sintagma „Noaptea de Cristal”. Represalii generate de o crima a unui etnic evreu impotriva unui oficial german (in 1938!!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.