Clujul nostru drag ascunde multe secrete, multe jocuri de culise si multe situatii paradoxale. Cine s-ar fi gandit vreodata ca baiatul unui fost politist si sef de servicii secrete, adica omul Legii, sa devina asociat cu un om de afaceri clujean care sa fi fost in legatura directa cu Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, amandoi anchetati pentru evaziune fiscala, iar Marta disparut misterios?!, scrie Ziar de Cluj.

Emil Boc este penalizat drastic de cetateni pe grupurile Facebook pentru greselile enorme facute in mandatele sale in privinta urbanismului desantat de la Cluj: blocuri intre case, derogari exagerate pentru oamenii de partid, monstri imobiliari precum hotelul-cosciug de pe Avram Iancu, proiecte gigantice autorizate cu dedicatie si date unor grei precum Elena Udrea sau milionarul Ovidiu Turcu, asa cum am aratat in anchetele mele recente. Ipocritul primar simte presiunea opiniei publice, dar, in loc sa opreasca mizeriile de la urbanism, alege sa arunce in spatiul public alte sarje de declaratii si verdicte „ferme”: ca nu va mai aproba, ca nu va mai accepta, ca cetatenii conteaza, ca interesul orasului este peste interesul privat, niste blablauri care tineau acum cativa ani pentru unii tantalai, dar care nu mai tin acum, in 2021, intr-un Cluj sufocat de aglomeratie si de lipsa parcarilor. 

S-a spus mereu ca urbanismul lui Boc e haotic. Nici vorba, e foarte precis: clientii si pilele de partid sunt servite de Boc mintenas, restul, sa mai astepte.

Cunoasteti cu totii fostul complex comercial Feleacul, situat in cartierul Gheorgheni, vizavi de Interservisan, vizavi de bisericuta ortodoxa. Cladirea a fost lasata in paragina, dar niciodata nu a fost scapata din ochi de Vulpea, porecla data lui Virgil Ardelean, chestor si cel mai longeviv șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă), mai cunoscut sub denumirea „Doi ș-un sfert“. Ardelean a ocupat această funcție din 1999 până în 2006, când a fost debarcat, în urma fugii din România a teroristului Omar Hayssam, care se afla sub monitorizarea serviciului secret al MAI.

Virgil Ardelean nu a stat sa se uite la telenovele dupa pensionare, ci s-a apucat de afaceri. A inceput cu o firma de „activitati de investigatii”, unde nu se stie ce face, adica banuim ce face, dar cert e ca e al dracului de profitabila. Va dati seama? Nea Vulpea, militar si militian toata viata lui, un om fara experienta antreprenoriala, cum se pensioneaza, cum face profit din primul an cu firma sa. Si nu doar in primul an, ci in fiecare din cei 11 ani scrusi de la infiintarea companiei si pana azi. In total, 9 milioane de euro in 11 ani de „activitati de investigatii” – profit net. 

Fiindca numele sau atragea mereu atentia, „Vulpea” a facut aceeasi greseala pe care au facut-o si alti smecheri din Romania: si-a bagat copilul la inaintare in business. Astfel ca a infiintat o companie de dezvoltare imobiliara – ARVIFOX REAL ESTATE SOLUTIONS SRL, unde fiul Alin Ardelean are 50 % si „tata” are restul. Cum sa va zic, e bine sa ramana undeva numele lui Virgil Ardelean, ca semnal avertizor pentru persoanele interesate. 

De ce zic ca e o greseala sa iti bagi copiii in business cand stii ca esti o tinta a serviciilor sau o tinta politica? Fiindca si unor grei precum Hrebenciuc sau Cocos li s-a intamplat sa devina tinte si „sistemul” le-a arestat si copiii, si pe ei, iar apoi copiii au fost folositi ca moneda de santaj in „discutiile” procurorilor cu inculpatii: vorbesti, iti lasam copiii liberi, nu vorbesti, ii bagam in celula cu violatori. 

„Vulpea” Virgil Ardelean s-a crezut smecher si de neatins, dar un glont de calibru mare i-a trecut la ureche chiar in noiembrie 2013, cand fiul sau, Alin Ardelean, si fostul şef al SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi  la DNA în dosarul „Mită la Hidroelectrica”, legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. De ce? Pentru ca prostalaul de Ardelean si-a bagat fiul la inaintare intr-o firma de trading, atat de lacom de cash era! Sigur, Alinutz nu a patit nimic, ca s-a infoiat „Vulpea” si a amenintat cu represalii informative „sistemul”, dar raul de imagine a fost facut si un avertisment a fost dat. 

De la patania cu Mita la Hidroelectrica, Vulpea a calcat ca pe oua in business. Si mai discret, si mai dornic sa nu iasa in evidenta. Cand si cand, prin revistele de scandal gen CanCan, mai apareau stiri cu fiu-so, dar in ipostaza de baiet indragostit. S-a indragostit de o cotoarba purisanca in persoana Irinei Deleanu, o fosta gimnasta foarte jucausa si foarte darnica, care mereu voia sa apara in revistele colorate. Observati ca mereu si mereu, ochisorii lui Alin erau blurati, si era mereu prezentat drept „om de afaceri”.

Lasa, bre, Aline, bine ca ai scapat de ea, era si martaloaga si uzata si disperata dupa cash, ca dovada ca dupa aia, Irinuca s-a aruncat in bratele tinerelului Ion Tiriac, ce dracu, banii aduc fericirea!

Bun, acuma ca Alin Ardelean e „om de afaceri” puteti sa ziceti, caci e usor a fi om de afaceri de succes cand din spatele tau ranjeste amenintator Vulpea, ori cand taticul iti deschide toate usile si iti inmoaie toate piedicile. 

Dar familia Ardelean se pregateste sa dea un tunulet imobiliar de senzatie la Cluj. Ar fi fost cel mai discret tunulet, daca nu afla Alexa de el. 

Povestea pe scurt

Sa fim bine intelesi, despre faptul ca Vulpea construieste in cartierul Gheorgheni un ansamblu mixt rezidential nu am scris eu primul. A scris colaboratorul de la Cotidianul, bunul meu prieten Valer Marian, fost procuror si mare iubitor de investigatii. Eu va voi dezvalui azi si CE a devenit blocul din cartierul Gheorgheni, caci despre investitia familiei Ardelean nu s-a mai auzit nimic de doi ani de zile. Pana atunci, sa intram in atmosfera cu povestea pe scurt a proiectului imobiliar, spusa de Valer Marian:

„Cu banii adunați din afaceri cu energie, afaceri hoteliere și afaceri cu firma de protecție și pază, chestorul Virgil Ardelean își încearcă acum norocul în afaceri imobiliare de anvergură, prin firma ARVIFOX Real Estate Solutions, în care au calitatea de asociați SC ARVIFOX Vision Security și fiul său Alin, iar chestorul este administrator.  În asociere cu SC Duncan Real Estate SRL, în care este asociat și administrator Dan Dunca, patronul restaurantulu Baracca din Cluj Napoca, SC ARVIFOX Real Estate Solutions SRL a efectuat demersurile necesare pentru construirea unui bloc mixt rezidențial cu 10 etaje în cartierul Gheorgheni din Cluj Napoca, pe amplasamentul fostului complex comercial Feleacul.  

Amplasamentul este situat pe Aleea Herculane nr.1 și se învecinează cu Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Dimitrie cel Nou  la est, cu blocurile nr.2 (cu 4 etaje) și nr. 6 (cu 10 etaje) de pe Aleea Herculane la nord și cu blocul nr.7 de pe strada Nicolae Pascaly, în care se află clinica Interservisan, la sud. Este un amplasament foarte bun, situat la circa un kilometru de centrul orașului, la intersecția dintre trei cartiere. Fostul complex comercial Feleacul, o clădire cu două etaje construită în anii ’60, a fost cumpărat de la fostul director general al SC Alimentara SA, Ioan Mureșan, iar terenul aferent a fost dobândit prin achiziționarea drepturilor litigioase de la moștenitorii foștilor proprietari.

Firmele ARVIFOX Real Estate Solutions și Duncan Real Estate au obținut de la primăria municipiului Cluj Napoca certificatul de urbanism și avizele necesare (avizul de oportunitate, avizul arhitectului șef) pentru construirea blocului rezidențial. Acestea au obținut și o hotărâre a Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca, cu nr. 51/17.05.2016, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal – Aleea Herculane nr.1 pentru ansamblul mixt-rezidențial, comerț și servicii, cu regimul de înălțime 2S+P+M+7E+R. Imobilul va avea două nivele subterane cu 133 locuri de parcare, parter și mezanin cu spații comerciale în suprafață de 2000 mp, șapte etaje normale și un etaj restrâns, cu 68 de apartamente de locuit. Toate demersurile la primărie sau la alte autorități au fost efectuate de patronul SC Duncan Real Estate SRL, chestorul Ardelean evitând să se expună”. 

Multumesc, Valer, de aici preiau eu. 

Proiectul imobiliar, sustinut din toate partile, dar, mai ales, de Boc

Foarte important sa revenim putin asupra momentului autorizarii proiectului. La acel moment, s-au facut eforturi imense ca proiectul sa treaca cu cat mai putine obiectii si cu cat mai putina vizibilitate, atat prin urbanism, cat si prin votul din Consiliul Local. Vorba aia, era ordin de la domnul general Ardelean, iar Boc a inteles ca nu e de joaca. 

Sa ne amintim in treacat si de lingaia de Ligia Subtirica, fosta arhitecta-sefa a orasului, o balabusta de trista amintire. I-auziti cum „sprijinea” dumneaei proiectul:

Studiile premergătoare PUZ-ului au subliniat oportunitatea realizării unei astfel de investiţii în zona amplasamentului studiat. Argumentele sunt numeroase şi ţin atât de amplasare cât şi de funcţiunea necorespunzătoare din prezent, parcela reprezentând o ”insulă” izolată cu activităţi de prestări servicii, alimentaţie publică şi comerţ în centrul urban (…). Toate studiile care s-au elaborat anterior relevă posibilitatea construirii pe acest sit în condiţii optime, pe baza documentaţiilor anterior aprobate şi a prezentei documentaţii, neexistând impedimente în acest sens. Circulaţia auto şi pietonală se va reconfigura, cu acordul proprietarului terenului, în raport cu vecinătăţile, respectiv: aleea Herculane: la profil de 6 m carosabil + trotuare, de la zona reglementată până la str. Unirii şi crearea a două legături pietonale între investiţie şi aleea Slănic. Având în vedere necesitatea stabilirii reglementărilor în vederea construirii şi amenajării zonei, susţinem aprobarea documentaţiei”.

Proiectul a stârnit de la început nemulțumirea locatarilor din blocurile nr.2 și nr. 6 de pe Aleea Herculane și din blocul Interservisan, precum și a reprezentanților Parohiei Sfântul Dimitrie cel Nou. Aceștia nu au fost contactați niciodată de reprezentanții celor doi dezvoltatori imobiliari  pentru a le expune proiectul, pentru a aduce clarificări și pentru a le obține acordul. Nici primăria nu a realizat o comunicare corespunzătoare cu vecinii, neînștiințându-i pe locatarii din zonă cu privire la acest proiect prin afișaj la intrările în blocuri. La o ședință a Comisiei de Urbanism, la care a participat și primarul Emil Boc, au fost prezenți doi reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zonă, dar nu li s-a dat cuvântul, aceștia sesizând un partizanat evident față de firmele beneficiare.

Ati inteles, da? Desi la momentul respectiv, mai multi vecini au sesizat ca proiectul incalca legea, ca nu vor fi doar 7 etaje, ci 9, lui Boc i s-a rupt la patina de „sesizari”. Ansamblul rezidential mixt a fost aprobat cu 3 abtineri si 17 voturi pentru. Consilierii locali au inghitit broscoiul: tot 9 etaje s-au aprobat, dar unul a fost etaj retras, iar la altul i-au spus „mezanin”.

O familie discreta, cuminte, care si-a cedat firma penalului Codrut Marta, FIX in luna disparitiei

Foarte important sa ne aplecam putin si asupra „partenerilor” lui Alin Ardelean, firma Duncan Real Estate. Ea apartine sotilor Dunca – Dan si Maria – fondatorii restaurantului Baracca, cel mai bun restaurant din Cluj-Napoca. 

Bun, acuma, avem o problema. Duncan Real Estate SRL nu mai exista ca denumire, desi ieri, 18 august 2021, cand am vizitat situl, placuta obligatorie afisa acest nume. 

Din motive necunoscute, dar cel mai probabil din motive de recognoscibilitate, cei doi soti au schimbat denumirea firmei din Duncan Real Estate in Astrid Estate, iar Maria Dunca a parasit actionariatul firmei. Sigur, si sotul a parasit actionariatul firmei Baracca Food Design. Ne putem inchipui ca motivul ar fi ca afacerile sotului, altfel controversate, sa nu mai pericliteze brandul Baracca.

Oricum, placuta de afisare trebuie schimbata. Si oricum s-o numi firma, adica Astrid Estate, e praf la capitolul bani:

Sincer, cam toate firmele in care e asociat unic Dunca Dan sau, in fine, asociat, alaturi de altii, sunt praf din punct de vedere al profitului. Ma mir ca Dunca este considerat milionar, da, poate un om mai avut, dar daca e milionar, e de pe alte surse, caci din analiza „pe curat” a firmelor, ipostaza de milionar nu se sutine.

Dar nu asta e important la acesti doi soti. Mai important e un detaliu din data de 20 martie 2012, cand sotii Maria si Dan Dunca, asociati in firma BETHALAND INVEST de pe str. Bucuresti nr. 47, ap. 1, cedeaza actiunile lor in firma pe care EI o constituisera… lui Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost sef ANAF, care executa in prezent o pedeapsa de 5 ani de inchisoare intr-un dosar in care a fost condamnat pentru ca a primit spaga 12,5 milioane de lei in schimbul traficarii influentei de sef al Fiscului.

Noutatea pe care o aduc in aceasta dezvaluire nu e ca numele lui Dan Dunca se leagă de o serie de nume controversate, cum ar fi cel al lui Codruţ Marta, mâna dreaptă al lui Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF. Ci de faptul ca Maria si Dan Dunca semneaza hotararea de cedare a actiunilor catre Marta in 20 martie 2012, dar notarea mentiunilor in Registrul Comertului se face, asa cum observati mai jos abia in 23 mai 2012, adica fix la DOUA ZILE de la disparitia definitiva si socanta a lui Codrut Marta!

Mai, sa fie, ce fantoma o fi depus actele la Registrul Comertului? Si de ce au fost tinute mentiunile de cedare a actiunilor timp de doua luni, fara sa fie inregistrate?

Ce treaba aveau sotii Maria si Dan Dunca cu Codrut Marta? Dragi cititori, voi stiti ca Marta era casatorit cu Andreea, sefa curvelor de lux din Monte Carlo? Nu ma credeti, luati de aici: a fost condamnata pentru proxenetism. Vindea „virgine” din Republica Moldova in cluburile exclusiviste din strainatate.

Dunca şi Marta au fost asociaţi în cadrul firmei Bethaland Invest, iar în martie 2012 Dunca şi soţia lui, Maria, şi-au cedat acţiunile din această firmă lui Codruţ Marta, care a devenit acţionar majoritar în firma respectivă, împreună cu Dobra Calin Gabriel.

Potrivit procurorilor, cu trei luni înainte de dispariţie, Codruţ Marta a cumpărat împreună cu mai mulţi asociaţi un teren de 18.200 mp în Bulevardul Bucureştii Noi. Anchetatorii susţin că Marta împreună cu Răzvan Marian Răzvan şi Călin Gabriel Dobra au cumpărat de la firma Beta Impex 93 SRL, la care sunt asociaţi britanicii Rowley Jhon şi Scott Cathreine Patricia, prin intermediul SC Bethaland Invest SRL Cluj-Napoca, terenul respectiv.

“În data de 15 februarie 2012, Călin Gabriel Dobra l-a împrumutat pe Dan Nicolae Dunca, în calitate de asociat la SC Bethaland Invest SRL, cu suma de 1,75 milioane de lei. În aceeaşi zi, Răzvan Marian Anca a împrumutat firma Bethaland Invest SRL cu suma de 2,4 milioane de lei, în timp ce Codruţ Alexandru Marta a procedat similar cu suma de 2,8 milioane de lei, sumă de bani cu privire la care există suspiciunea că ar proveni din activitatea infracţională a acestuia. La rândul său, la aceeaşi dată, Dan Nicolae Dunca a achitat suma de 5,584 milioane de lei către Beta Impex 93 SRL şi 1,361 milioane de lei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în contul datoriilor SC Beta Impex 93 SRL”, susţin procurorii.

Deci, sa concluzionam: fiul unuia dintre cei mai temuti politisti din istoria Romaniei, fost sef de serviciu secret, face la Cluj-Napoca un ansamblu rezidential mixt in asociere cu un om de afaceri clujean care, din motive necunoscute, i-a vandut in urma cu 9 ani firma unui disparut penal cautat de Interpol cu sotie proxeneta condamnata la parnaie. Aham. Foarte interesant. 

Dar ce bloc mumos rasare! Dar al cui o fi el oare?

Asa, privit de la departare, blocul smecherilor Alin Ardelean si Dan Dunca arata ca pixu’ incadrat langa biserica ortodoxa din Gheorgheni. 

Asa, mai de aproape, cel putin la stadiul asta, nu ne sparge ca design. Dar el va fi cel mai luxos bloc din istoria Clujului. 

O sursa din anturajul familiei Dunca ne-a relatat ca blocul de 9 etaje, ca atatea vor fi, este facut nu din materiale de calitate, ci ultrapremium, si ca este chitit sa atraga doar clientela hiper bogata din Cluj-Napoca sau din Romania. Pretul de vanzare? SOC – 4000 de euro metrul patrat. Dupa cunostintele mele, este cel mai mare pret de vanzare din istoria Clujului. 

Si inca un amanunt pervers: blocul nu se vinde „la oficial”. Nu exista agentie imobiliara care sa il reprezinte. Se face in-house totul. Blocul este recomandat pe „cunostinte”, iar eventualii musterii sunt atent verificati de „tata”, sa nu care cumva sa fie tepari sau borfasi. La final de joc, intreg proiectul va aduce un profit foarte bun celor doi parteneri, estimarea facuta de specialisti in imobiliare fiind ca cei doi vor castiga undeva la 20 de milioane de euro profit curat.

Tinem aproape! Dezvaluirile despre baietii smecheri din imobiliarele clujene abia au inceput! Mai avem pe raboj gasca bistritenilor, securistii din Suceava, securistii din Timisoara… se umple orasul de „investitori” in imobiliare!

Sursa: ziardecluj.ro

Citește și: Mama noului ministru al Finanțelor are contracte de peste un milion de euro în domeniul energiei

9 COMENTARII

  1. Specialistul in imobiliare cred că mai are de învățat aritmetica. Câte clase a absolvit?
    Daca-i așa cum zice el, vreau să investesc și eu în imobiliare.

  2. Aveți dreptate , Biserica nu are Autorizație de Construire și ocupa mult mai mult teren decât a primit de la Primărie . Dar va rog sa luați în considerare cantitatea imensa de mântuire adusa credincioșilor de când a fost Construita !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.