Probabil, din tot rechizitoriu, cel mai greu e să vorbești despre victimele traficului de persoane. Sunt victime și o parte dintre ele încă nu și-au revenit, înaintând în vârstă și eliberându-se de restricțiile impuse de Peștii de la Dej, unele au concluzionat că au fost folosite exclusiv pentru cheltuielile unor țărani fără loc de muncă, deveniți influenceri prin pozele cu articole vestimentare de lux, accesorii de zeci de mii de euro și mașini de sute de mii de euro, scrie ziardecluj.ro.
Dacă atunci când vezi un minor de 3-4 anișori că cerșește pe străzile din Cluj-Napoca te gândești că dacă îi dai bani nu el îi cheltuie ci niște părinți alcoolici și drogați, ei bine, în cazul victimelor din dosarul Pești la Dej, banii încasați din prostituție erau sustrași prin amenințări, terorizări, șantaje cu poze indecente și expunerea ”meseriei”.
O mânuță de fete, unele racolate încă din liceu, au produs în 20-30 de luni câteva milioane de euro! Șarpele, Coco, Jula, Man și Vlașin, au fost trimiși în judecată de către procurorul Valentin Urițescu, printr-un rechizitoriu impecabil, care arată pas cu pas cum niște țărănoci misogini aveau bani de note de plată de ordinul zecilor de mii, au trecut de la cumpărături din piața de la Dej, ori Piața Mărăști, la shooping în magazine oficiale, ale celor mai populare brand-uri mondiale, din Elveția, Dubai, Germania etc.
Materialul este structurat în două părți: povestea Dragăi Vlașin, spusă de procurorul Urițescu (actualmente magistrat la Parchetul Tribunalului Cluj) și topul fetelor din dosar în funcție de sumele pe care le-au produs pentru proxeneți.
Care este legitimitatea de a publica informații din acest dosar?
1. Rechizitoriul și procesul fac parte din categoria „informații publice”. Expunerea stării de fapt din acest dosar, sperăm noi, să ajute la combaterea rețelelor de proxenetism, ale căror victime sunt tinere înșelate, bătute, constrânse și șantajate să practice prostituția pentru indivizi periculoși.
2. Traficul de carne vie cu miile de românce plecate la prostituție în țări străine, ori chiar în diferite orașe din țară, este un subiect de actualitate care a atras atenția inclusiv organelor de cercetare de la nivel european. În România, la ora actuală, sunt sute de tinere de 18-21 de ani care debutează în prostituție, fiind păcălite prin Metoda Loverboy.
Specialiștii susțin că ‘Loverboy’ este una din cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmăreste înșelarea victimelor. Proxenetul mizează pe vulnerabilitatea victimei, o manipuleaza, în așa fel încât fata ajunge să creadă că nu mai poate trăi fără el. Traficantul îi da impresia victimei că s-a îndragostit de ea, iar aceasta se îndragostește de el, acceptând să facă orice pentru dragostea sa.
3. Starea de fapt descrisă în acest dosar este o poveste standard în multe rețele de proxeneți. Rețeta e aceeași: recrutorii au mașini de lux și le păcălesc pe victime cu cadouri scumpe și vacanțe scurte în destinații de lux, pentru ca mai apoi să le prezinte situația reală cu datoriile pe care aceștia le au, explicându-le că dacă practică prostituția vor ieși din belea împreună și își vor întemeia o familie.
Oricine poate fi în locul Dragăi, fata care susține că a produs un milion de euro pentru COCO
Primele elemente pe care le-am aflat despre Draga arătau că aceasta a obținut sute de mii de euro de la clienți din Germania și Austria pentru ca aceasta să cumpere ”cuibușor de nebunii” la Cluj-Napoca. Foștii ei clienți au denunțat-o în România, după ce au aflat că actele pe care acesta susținea că le-a întocmit în numele lor erau niște falsuri, adevărații proprietari fiind proxeneții de la Dej. Apoi, momentul în care Draga află că poate înfunda pușcăria pentru ce a făcut, pentru fapte de înșelăciune, o prinde într-o perioadă în care se lăsase de prostituție, a reușit să scape din ghearele găștii de la Dej, gașcă din care făcea parte și fratele ei Tudor, iar la invitația procurorilor, tânăra a explicat cum a debutat în lumea favorurilor sexuale.
Iată cum o portretizează procurorul Urițescu în rechizitoriu, bazat pe probele de la dosar și declarația dată de acesta în calitate de victimă a proxeneților:
-A durat mai bine de șase ani până ca tânăra să reușească să iasă din ghearele proxeneților!!!
„Persona vătamată Vlașin Draga Marina a declarat că s-a prostituat în Elveția, practicarea prostituției find înlesnită în mod constant de către inculpatul Pop Codin Iuliu, care, în final, obținea foloase patrimoniale de pe urma practicárii prostituției. În această ordine de idei victima a menționat că a început o relație conjugalã cu inculpatul în anul 2014. Ulterior, în martie 2015, inculpatul a solicitat victimei să ia legătura cu reprezentanții clubului Globe din Elveția pentru a practica prostituția, fapt ce s-a și întâmplat, ulterior inculpatul fotografiind victima parțial dezbracatã pentru a fi transmise fotografile către acel club de prostituție. Mai apoi, inculpat-o a transportat-o în Elveția la Clubul Globe și în orașul Zurich pentru ca persoana vătămată să se înregistreze ca prostituată. A susținut victima că inițial nu dorea să lucreze în acel club, dar inculpatul a convins-o folosindu-se de ascendentul moral și motivând că până în acel moment a cheltuit sume importante cu ea. În plus, din cele relatate de cätre Vlașin Draga Marina reiese că inculpatul a acționat în scopul izolării victimei de familie și alte persoane precum și de a-i interzice utilizarea diverselor rețele de socializare, tocmai pentru a exercita un control moral asupra acesteia. Întorcându-se acasã după aproximativ cinci zile, victima i-a remis bani obținuți din prostitute inculpatului, câstigând între 1.500-2.000 de fraci elvețieni pe zi”.
200.000 de euro de la doi clienți importanți + patru mașini de lux achitate
„Persona vatamată a arătat că de la acest moment inițial pânã în anul 2019 a practicat prostituția în diferite cluburi, sumele de bani câstigate find remise inculpatului fie atunci când se întâlneau, fie prin transferuri bancare între cei doi sau prin persoane interpuse, dat find că serviciul de transfer monetar Western Union a blocat aceste tranzacții. În plus, din anul 2015 și 2016 a primit sume mari de bani de la doi clienți cunoscuți în club, sume care reprezentau prestarea de servicii sexuale în afara cluburilor cu cei doi. Cuantumul sumelor era 10.000-15.000 de euro, totalizând un total de peste 200.000 de euro de la fiecare (aspecte confirmate de datele privind tranzacțiile financiare). Pe lângă sume de bani remise sau transmise efectiv inculpatului, a mai arătat victima că a achitat prețul mașinilor cumpărate (autoturisme precum Jaguar, BMW seria 6, Mercedes S Class Coupe și Bentley Continental Speed, valoarea cumulată find de peste 320.000 de euro) de către inculpat și renovări ale locuinței din Dej. Mai mult, susținerile persoanei vătămate cu privire la sumele investite în locuința inculpatului sunt întemeiate, dat find planșele fotografice realizate ca urmare a percheziției domiciliare. Din cele declarate mai rezultă că inculpatul a utilizat diferite metode de manipulare, presiune psihică, supravegherea victimei prin diferite mijloace tehnice sau persoane și control asupra modului de viață, toate în scopul favorizării continuării practicării prostituției și obținerii de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către persona exploatată. Ca urmare a practicării prostituției și acțiunilor inculpatului, din declarațiile numitei Vlașin Draga Marina reiese că suferea de anxietate și simțea o stare de teamă permanentă. În final, mai arăt că aceasta a descris modul în care se înregistreazã activitatea de prostituție în fața autoritătilor elvețiene și cum se procedează cu taxele în cluburile în care se prestează servicii sexuale contra-cost”, se mai arată la dosar.
Tânăra a urmat ședințe de terapie și a fugit în sudul țării înainte cu câteva luni ca proxeneții să fie săltați. În ceea ce privește dosarul de înșelăciune care conține denunțuri de la clienți păgubiți, care au trimis bani pentru achiziționare unor apartamente, sursele Ziar de Cluj susțin că a rămas în picioare un singur act material care face referire la achiziția unui apartament în zona Piața Abator, imobil care trebuia să fie trecut pe un cetățean străin, client de-al acesteia.
Topul fetelor „de MILIOANE” de euro. La propriu.
În dosarul Peștii de la Dej au fost trimiși în judecată inculpații: Pop Sorin Cosmin aka Șarpele, Pop Codin aka Coco, Lucian Jula, Tudor Vlașin și Călin Man. De partea cealaltă a baricadei, s-au constituit părți vătămate ale proxeneților doar trei fete: Draga Vlașin (ex-iubita lui Coco și soră cu Tudor), Diana Vlașin (soția lui Tudor, care a fost terorizată și sechestrată de către acesta și propria soacră mică) și Renata Ana Maria Vitus (cea cu care Monica Hill discuta despre cum Jula își scotea la produs fosta soție).
Fete precum Alexandra Georgiu (care se prostitua pentru Șarpele), Mihaela Butean, Codruța Halas, Cristina Pop sau Iulia (ex-Jula) au ales să treacă la ”pierderi” toți anii în care lucrau în cluburile de prostituție din țări străine. Iulia ex-Jula a divorțat la scurt timp după ce soțul proxenet fusese arestat. Alexandra Georgiu, în ciuda faptul că anunța că se v-a răzbuna pe proxeneți, a încercat să-l determine pe tatăl ei să depună mărturie mincinoasă în dosar. Procurorul descrie comportamentul celor două ca rezultat al episoadelor de teroare și santaj la care au fost supuse de bombardierii de la Dej.
Este greu de cuantificat exact câți bani au încasat victimele din prestările de servicii sexuale, însă Alexandra Georgiu achita ratele la Rolls Royce-ul luat de Cosmin Pop aka Șarpele în leasing de la Bodi, și a reușit în câțiva ani să obțină peste 100.000 de euro din prestațiile sexuale. O partidă de amor cu Alexandra costa 3.500 de euro. Mai scumpă la tarif, Cristina Pop acoperea cheltuieli de peste 100.000 mii de euro. Procurorii au reținut că Șarpele a obținut de pe cele două fete 500.000 de euro.
Mihaela Butean aka Bombo se prostitua pentru Călin Man, proxenetul deja condamnat de DNA Cluj după ce ar fi încercat să mituiască un ofițer BCCO și chiar pe procurorul de caz, ca să scape de acuzațiile din dosar. Din probele de la dosar, tânăra producea sume modice pe care i le dădea lui Man, marele ”antreprenor” ce construia Kaufland-ul din Dej.
Pentru Jula se prostitua fost soție. Succesul acesteia a fost atins prin plăți de mai bine de un sfert de milion de euro de la două conturi din Camerun, unul aparținând lui Eran Moas, iar celălalt purtând o denumire de ONG religios: 200.000 de euro + 120.000 euro.
Lui Tudor Vlașin i se impută că ar fi obținut peste 200.000 de euro din serviciile prestate de soția sa Diana.
Proxenetul cu cele mai multe fete era Codin Pop. Anchetatorii au descoperit că în buzunarele acestuia ajungeau bani de la Draga Vlașin, Renata Vitus și Halas Codruța. Dacă ultima dintre acestea nu cere nicio sumă de bani după condamnare, Reanata Vitus l-ar fi cadorisit pe Codin cu 9.000 de euro, bani pe care nu-i mai cere înapoi, însă lovitura de grație a venit din partea Dragăi.
Procurorul de caz arată că Draga Vlașin s-a consituit parte vătămată cu 1.000.000 de euro, bani pe care susține că i-a obținut din proxenetism și i-a predat lui Codin.
Citește și: Untold închide centrul Clujului pentru două săptămâni