În orașul de cinci stele dreptatea rămâne pe ultimul loc, mai ales când vine vorba de construcțiile ilegale care au apărut mai ceva ca ciupercile după ploaie. Pe strada Laterală nr. 16, un pod transformat ca prin minune în mansardă așteaptă de șapte ani să fie demolat, însă nu există semne că acest lucru se va întâmpla prea curând chiar dacă a fost emisă o sentință definitivă de demolare în acest caz încă din 2019, deoarece proprietarul nu mai este în viață, iar acest aspect complică și mai mult lucrurile. 

O construcție ilegală de pe strada Laterală nr. 16 din Cluj-Napoca rămâne „în picioare” pentru că proprietarul nu a fost găsit acasă când firma care a câștigat licitația pentru desfiinţarea construcţiilor în baza hotărârilor judecătorești definitive a efectuat controlul, iar în urma mai multor verificări, s-a constatat că proprietarul decedase. În acest context, executorul judecătoresc trebuie să facă demersuri la Camera Notarilor Publici pentru a identifica succesorii, timp în care vecinii revoltați stau și privesc cum legile sunt aplicate numai pentru unii. 

„Credem că este vorba de anumite interese ascunse”

„Autoritățile nu realizează la ce pericol suntem expuși! Podul transformat în mansardă este făcut din materiale inflamabile și este racordat la gaz, curent și apă, nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla în cazul unui incendiu. Cu toate că s-a emis o decizie definitivă de demolare a podului nu s-a întâmplat nimic, nimeni nu a intervenit și podul este încă acolo. Nu cred că este chiar atât de greu să se ia măsuri, cred că pur și simplu nu se dorește și totul se învârte în jurul unei minciuni, însă nu știm cine minte și pentru ce. Cel mai probabil este vorba de prețul acelui spațiu, o mansardă de peste 100 de metri pătrați și prețul este estimat la 2000 de euro pe metrul pătrat, însă cel mai bine ar fi să se respecte legea pentru că legile sunt făcute pentru toți, nu numai pentru o parte din populație. Nu înțeleg de ce nu se iau măsuri, de ce nu se întâmplă nimic de atâția ani. Nu cred că era ceva imposibil de realizat în 7 ani, dacă autoritățile chiar voiau să rezolve situația ar fi adus podul la starea inițială într-o singură zi, însă nu s-a vrut, credem că este vorba de anumite interese ascunse, mai ales că și firmele serioase de gaz și de electricitate au fost de acord să racordeze acel pod ilegal fără să țină cont că nu are autorizație de construire. Este nedrept față de toți cei care alergăm după autorizații și respectăm legile să vedem că lângă noi există astfel de construcții care reprezintă un pericol pentru toți.”, au spus vecinii revoltați.

Etajul ascuns în pod, remarcat de vecini, tolerat de autorități

Povestea podului transformat în mansardă începe încă din 2008 când constructorii, familia Medan, au decis să „modernizeze” cele două imobile pe care le dețineau pe o parcelă de 697 de metrii pătrați: o locuință unifamilială cu două etaje și o altă locuință numai cu parter. Casa cu două etaje urma să se transforme în șase apartamente plus o mansardă, iar casa cu parter trebuia să fie un imobil cu demisol, parter și două etaje. Pentru că nu au fost respectate regulile de urbanism din zonă, vecinii au luat măsuri și, cu ajutorul prefectului, au reușit să desființeze autorizația de construire emisă de Primărie, imobilul rămânând la două etaje plus un pod nelocuibil. Surpriza a venit în 2011, când tot vecinii au fost cei care au remarcat că se execută lucrări de supraînălțare a podului cu aproximativ 1,5 metri fără autorizație de construire și ca printr-o vrajă, podul s-a transformat într-o  mansardă de toată frumusețea, racordată la utilități, gata să fie locuită în voie. Potrivit informațiilor apărute în presa locală, la acea vreme,  Primăria Cluj-Napoca anunța că Poliția Locală a intervenit și a desfășurat un control, în urma căruia a întocmit un Proces verbal prin care constată contravenția și dispune intrarea în legalitate prin aducerea imobilului la stadiul inițial sau prin obținerea unei autorizații de construire. Însă proprietarul fie s-a gândit că îl va proteja cineva de sus, fără vreo aluzie la divinitate, fie a crezut că nu i se poate întâmpla nimic în contextul în care în municipiul Cluj-Napoca sunt mii de construcții ilegale în cazul cărora nu intervine nimeni niciodată ca și cum nu ar exista, dar se pare că s-a înșelat în ambele cazuri, deoarece a fost acționat în instanță de municipalitate și în 2014 a pierdut procesul fiind obligat să aducă imobilul la starea inițială, fapt care nu s-a întâmplat nici în urma sentinței judecătorești, dosarul fiind transmis, pentru executare, unui executor judecătoresc. Municipalitatea a precizat, la acea vreme, că a epuizat toate măsurile legale pe care le putea lua în acest caz. 

În anul 2019, a fost emisă o sentință definitivă de demolare, pentru că prima decizie a fost contestată, însă podul se află în același stadiu chiar și în momentul actual. 

Primăria se contrazice în declarații de la lună, la lună

Potrivit unei publicații locale,  Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca informa cu câteva luni în urmă că „În luna iunie 2021 s-au efectuat controale şi măsurători cu firma care a câștigat licitaţia pentru desfiinţarea  construcţiilor în baza hotărârilor judecătorești definitive, fiind efectuat control şi la acest imobil.”, însă reporterii Gazeta de Cluj au trimis o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care ni s-au comunicat că firma care efectuează controale pentru desființarea construcțiilor nu a avut acces în imobil și nu a putut efectua controlul: „Sentinţa judecătorească câștigată definitiv pe str. Laterală nr.16 se află în curs de soluţionare pe rolul Biroului executorului judecătoresc Vlad Aurelian Liviu. În cursul anului 2021 s-au efectuat controale cu firma care a câștigat licitaţia pentru desfiinţarea construcţiilor în baza hotărârilor judecătorești definitive, fiind efectuat control şi la acest imobil. Având în vedere faptul că imobilul a fost vândut, iar noul proprietar nu locuieşte în municipiul Cluj-Napoca, nu s-a putut intra pentru efectuarea controlului. În urma verificărilor efectuate pentru contactarea noului proprietar, s-a comunicat faptul că acesta a decedat, urmând ca executorul judecătoresc sa efectueze demersuri la Camera Notarilor Publici pentru identificarea succesorilor.” a informat Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, va fi nevoie de o bună perioadă de timp până podul ilegal va fi adus la forma inițială, timp în care vecinii se roagă să nu izbucnească un incendiu și se uită neputincioși cum legea în Cluj-Napoca este aplicată numai pentru unii, ceilalți fiind liberi să construiască după bunul plac. 

Pentru a obține mai multe informații l-am contactat pe executorul judecătoresc  care se ocupă de caz, Vlad Aurelian Liviu. Acesta ne-a transmis că dosarul este suspendat și până când vor fi identificați succesorii, nu se poate interveni în niciun fel. 

„Vă pot spune că se fac toate demersurile necesare pentru soluționarea problemei. Nu vă pot da mai multe detalii pentru că nu sunteți parte în dosar, în acest moment vă pot spune că persoana căreia i s-a vândut locuința este decedată și momentan este suspendat dosarul. Dacă vă uitați pe Codul de Procedură Civilă, veți vedea că suspendarea operează de drept în cazul decesului debitorului, în acest caz mătușa debitorului este decedată și avem nevoie de o autorizație de pătrundere în imobil, fără de care nu putem intra, iar acum dacă persoana a decedat, până nu se va dezbate masa succesorală sau nu o va dezbate Primăria Cluj-Napoca, pe cheltuiala ei, nu se poate face nimic. Aștept răspunsul oficial din partea Camerei Notarilor Publici și vom vedea după aceea care este situația. Dar executarea în sine nu ține de un executor, executarea în sine ține de un creditor la cererea unui executor.” a transmis Vlad Aurelian Liviu.


Citește și: Viața tinerei din Aluniș, presărată cu moarte! A lăsat în urmă trei copii, după ce a ales să-și dea foc, asemenea iubitului ei

2 COMENTARII

  1. cata vrajba intre vecini, fara rost. Ia sa mearga politia la fiecare casa de pe str Laterala sa vada ce si-au facut oamenii pin case, fara a avea autorizatie. Sa le ridice si masinile, daca nu parcheaza in curte, ci abuziv, pe stada.

  2. Tabele cu mii de construcții ilegale din Cluj, pot fi demascate pentru ca opinia publică să știe ce metode mafiote are falsa administrație și unde e diferența între nelegal și infracțional, cu tertipuri ce subjugă parchete, instituțional ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.