Actorul Ion Caramitru a murit, duminică, la vârsta de 79 de ani, la spitalul Elias din Capitală.
“După o nemeritată suferință, maestrul Ion Caramitru s-a stins din viață în după-amiaza de astăzi la Spitalul Universitar de Urgență Elias”, au transmis reprezentanții Spitalului Elias.
Victor Rebengiuc: A picat o emblemă în momentul acesta
“A picat o emblemă în momentul acesta. Era un actor deosebit, a jucat atâtea roluri, a apărut în atâtea filme, Eminescu recitat de el era ceva nemaipomenit. Deocamdată sunt profund îndurerat de pierdere”, a spus Victor Rebengiuc, la Digi 24.
“Este o zi neagră pentru România. Daca dimineață am pierdut un mare român din lumea sportului, iată că amiaza ne aduce o veste care schimbă total viața culturală. Chiar la vârsta pe care o avea Ion Caramitru încă era un motor a ceea ce înseamnă evenimentele treatrale”, a spus și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.
*****
Ion Caramitru, care era director al Teatrului Național din București din 2005, a fost actor de teatru și film, dar și regizor.
El a fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.
Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964).
Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, “Moartea lui Danton” de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, “Mincinosul” de Carlo Goldoni.
Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția).
În 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București.
sursa: stirileprotv.ro
Citește și: Masca va fi din nou OBLIGATORIE în AER LIBER