Omul de afaceri TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN, partener de business cu Traian Florinel Cuc, fost consilier județean PSD, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru spălare de bani. De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea a peste jumătate de milion de lei de la Tothăzan. El a mai fost judecat alături de Iulian Hetea pentru o evaziune de 3,5 milioane lei. Hetea este unul dintre protejații lui Avram Gal, un politician ALDE din Câmpia Turzii, fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, și el trimis în judecată într-un dosar penal de corupție.

Tribunalul Cluj s-a pronunțat în dosarul de spălare de bani în care Doru Lucian Tothăzan, partener de afaceri cu Traian Florinel Cuc, fost consilier județean PSD, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

În cadrul procesului, COSMA ANA-ANGELA a fost achitată de acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani, iar COSMA I. TUDOR-EMILIAN a fost condamnat la 3 ani sub supraveghere.

În privința lui TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN, judecătorul dosarului Alina Țopan a decis să îl achite de acuzațiile de complicitate la evaziune fiscală și delapidare. Însă omul de afaceri a fost găsit vinovat de acuzația de spălare de bani, pentru care a fost condamnat la închisoare.

”Condamnă pe inculpatul TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN la pedeapsa de: – 4 ( patru ) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor (13 acte materiale) (…) Constată că această infracţiune este concurentă cu infracţiunea de evaziune fiscală pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 13/22.01.2013 a Tribunalului Cluj, definitivă prin decizia ICCJ nr. 2175/26.06.2016 şi cu infracţiunile pentru care acesta a fost condamnat prin sentinţa penală nr.5 din 06.01.2017 a Tribunalului Cluj, definitivă prin decizia penală nr.98/18.01.2018 a Curţii de Apel Cluj ( toate fapte din perioada iulie 2008-iulie 2012). (…) dispune confiscarea specială în favoarea statului de la inculpatul TOTHĂZAN D. DORU LUCIAN a sumei de 587.401 lei şi de la inculpatul COSMA I. TUDOR-EMILIAN a sumei de 151.321,20 lei, dobândite prin infracţiunea de spălare de bani. (…) Constată că prejudiciul în sumă de 193577,40 lei reprezentând TVA sustrasă la plată cauzat prin infracţiunea de evaziune fiscală părţii civile Statul Român prin ANAF prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, a fost recuperat integral. Constată că persoana vătămată SC ADL Construcţii şi Demolări SRL Viişoara a renunţat la pretenţiile civile formulate”, arată soluția pe scurt a instanței.

După cumularea pedepselor, Tothăzan a fost condamnat la şapte ani închisoare, cu executare în regim de detenţie şi interzicerea pentru o perioadă de 4 ani a mai multor drepturi.

Doi protejați băgați în dosare penale

În 2015, Iulian Hetea şi Doru Lucian Tothăzan au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, prejudiciind statul cu trei milioane şi jumătate de lei.

„În perioada 2009 – 2013, în calitate de administrator de fapt, respectiv asociat şi administrator a două societăţi comerciale, Iulian Hetea a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale privind pretinse achiziţii de bunuri şi prestări servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând bugetului de stat un prejudiciu de cca. 3.500.000 lei”, se arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri Iulian Hetea şi-a însuşit de mai multe ori, în perioada 2011- 2013, din patrimoniul celor două societăţi pe care le controla, diferite sume de bani, în valoare de aproape 6,7 milioane de lei.

În plus, susţin anchetatorii, Iulian Hetea a transferat, din conturile societăţilor pe care le controla în conturile altor firme circa 10,2 milioane lei, bani proveniţi din infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, justificând transferul ca fiind plata unor facturi şi astfel reuşea să disimuleze provenienţa ilicită a banilor.

„Totodată, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită, inculpatul Hetea Iulian, la data de 19 aprilie 2012, a transmis fictiv părţile sociale deţinute la una dintre societăţile comerciale, al cărei asociat şi administrator era, către două persoane de cetăţenie maghiară, cu domiciliul în Ungaria”, se arată în comunicat.

Iulian Hetea este fratele lui Simion Hetea, patronul Hassim Construct SRL și soțul verișoarei lui Avram Gal, politician ALDE din Câmpia Turzii, fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii. Politicianul a fost șef al Partidului Conservator – diaspora și este, potrivit unor surse, mason. Este absolvent al SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) și al Institutului Diplomatic Român și figurează în dosarul de șantaj în care procurorii DNA au investigat cu Florin Secureanu a cumpărat influență de la realizatorul TV Dan Diaconescu, după ce acesta l-a presat cu dezvăluiri. Potrivit DNA, Gal ar fi fost unul dintre cei care ar fi facilitat transferul banilor de la Secureanu către Dan Diaconescu.

Contracte babane și datorii de milioane

TOTHĂZAN D. DORU-LUCIAN mai este judecat într-un dosar de evaziune fiscală alături de Traian Florinel Cuc, fost consilier județean PSD, soția lui și alți parteneri de afaceri.

Traian Florinel Cuc

În 2017, firmele fostului consilier județean PSD Traian Florinel Cuc (Gentilia Construct și Damas Construct) au intrat în insolvență acumulând datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Reprezentanții lor au cerut intrarea în insolvență în situația în care compania era abonată la contractele pe bani publici.

Gentilia Construct a reușit să acumuleze, până acum, datorii față de aproximativ 240 de creditori, la finalul anului trecut cifra datoriilor fiind de aproape 12 milioane de lei, cu o pierdere de 1,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei.

De altfel, din 2014 până în 2016, firma a mers pe pierderi destul de masive, cea mai mare fiind de 3,5 milioane de lei înregistrată în 2014.

Acest lucru se întâmplă în situația în care firma a câștigat în această perioadă de timp cel puțin un contract de 3,2 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Comunei Mihai Viteazu, un alt contract de aproximativ 7 milioane de lei de la USAMV, iar lista poate continua. Între anii 2008-2010, firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.

Firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Palatul Copiilor, unde director era colegul său de partid din Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru construirea unui adăpost de animale, şi Centrul de Administrare a Creşelor.

Contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Vasile Dâncu

Vasile Dancu, senator PSD de Cluj, declara, luni, 20 februarie 2006, intr-o conferinta de presa, ca, recunoasterea de catre Ion Iliescu a actualei conduceri a PSD, „a fost cel mai important gest politic spre reforma partidului pe care dinsul l-a facut în ultimul an”.

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, i-a dat fostului consilier județean clujean, Traian Florinel Cuc, o licitație de peste jumătate de milion de lei pentru arhivarea documentațiilor AM POR (care au legătură cu fondurile europene, n.red.). Traian Florinel Cuc este patronul și administratorul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de ahivarea documentelor. Traian Florinel Cuc a trebuit să își dea demisia din funcția de consilier județean după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Cuc incompatibil pentru faptul că administrația județeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soția fostului consilier făcea parte din acționariatul firmei.

7 milioane lei de la un rector PSD la un politician PSD

În 2014, USAMV condusă la vremea respectivă de susținătorul PSD Doru Pamfil, a atribuit contractul în valoare de 7.089.777 de lei pentru ”Lucrări de construire rămase de executat clădire Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei / ICHAT” firmei Gentilia Construct din Câmpia Turzii. Societatea aparține lui Alexandru Cuc, fratele fostului consilier județean PSD Florinel Cuc. La această societate mai deține acțiuni și firma DYNAMIC LOGISTICS CENTER, care este controlată tot de Alexandru Cuc.

În cadrul acestei firme a fost acționar și soția fostului consilier județean, Cristina, dar între timp ea s-a retras din firmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.