Ministerul Economiei a diminuat considerabil ritmul plăților de ajutoare COVID pentru IMM-uri, la Măsura 2, în ultima săptămână, deoarece bugetul de fonduri europene disponibil se apropie de sfârșit. În municipiul Cluj-Napoca au aplicat pentru ajutoare COVID pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) 4374 de firme, care au avut de suferit în ultimii doi ani din cauza pandemiei și a nepăsării celor care ne conduc. Acestea se luptă să-și salveze afacerile și agoniseala de-o viață însă bugetul alocat nu acoperă nevoile tuturor IMM-urilor afectate.

În ultima perioadă România s-a transformat în țara lui „fără”: fără Guvern, fără bani, fără locuri la secțiile de terapie intensivă, fără locuri de muncă, fără siguranța zilei de mâine și lista poate continua mult și bine. Lipsa este cuvântul care caracterizează cel mai bine tabloul actual și lovește pe toate planurile. Așa s-a ajuns și la lipsa sau, mai bine spus, evaporarea fondurilor europene alocate pentru plata ajutoarelor COVID pentru IMM-uri, la Măsura 2. 

În urmă cu aproape un an, la 19 octombrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat lansarea etapei de înscriere în cadrul măsurii 2 „Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

De atunci și până în momentul actual s-au înscris peste 22.000 de firme, din care 4374 din Cluj-Napoca, care au solicitat sprijin din partea statului pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire, după ce pandemia le-a pus „pe butuci” și le-a trimis în pragul falimentului. Au fost alocate peste 5,2 miliarde de lei, o sumă insuficientă pentru a acoperi nevoile tuturor, astfel că aproape 3000 de firme au rămas pe lista de așteptare, până la acordarea altor fonduri. Așteptarea nu afectează numai firmele ci și zecile sau chiar sutele de mii de angajați care se tem că ar putea rămâne fără un loc de muncă.

Numai în ultima săptămână acordarea ajutoarelor COVID pentru IMM-uri a fost diminuată semnificativ, numai 27 de firme au primit granturi de capital de lucru. Valoarea lor totală este de 5,68 milioane lei (1,17 milioane euro). O scădere colosală în comparație cu săptămâna trecută când au fost efectuate 165 de plăți în valoare de 39,14 milioane de lei, iar în săptămâna precedentă fuseseră plătite 272 de granturi de capital de lucru în valoare de 52,17 milioane de lei.

Este lesne de înțeles că s-a ajuns la fundul sacului și, cel mai probabil, în săptămânile următoare nu se va mai aloca niciun leu pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19, cu atât mai mult că aceste plăți s-au făcut din bugetul mutat de la Măsura 3 la Măsura 2. Ministerul Economiei a ajuns cu plățile în lista de aplicanți până la numărul de ordine RUE 16.850, iar în ultimele săptămâni nu a mai coborât linia plăților în lista de beneficiari, limitându-se la a plăti firme în interiorul acestei limite, atât cât îi ajunge deocamdată bugetul disponibil.

De la începerea acordării ajutoarelor COVID pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii  și până în acest moment, au fost înregistrați 13.664 beneficiari ai Măsurii 2 cărora le-au fost alocați banii. Valoarea granturilor se ridică la 3,73 miliarde lei (771,46 milioane de euro). Din bugetul actual ar trebui să se mai plătească încă 134 de firme, cu o sumă totală de 26,18 milioane de lei (5,4 milioane euro). Au fost respinse 5462 de firme, iar pe lista de așteptare se află 2965 de firme admise.

Pentru moment, Ministerul Economiei nu dispune de surse de finanțare europene pentru a putea acoperi plățile către firmele admise în lista de așteptare. Prima firmă sub linie este la numărul de ordine RUE 16851. Dacă unele firmele admise la finanțare în interiorul bugetului disponibil ratează implementarea, câteva dintre firmele admise în lista de așteptare ar putea să prindă plăți din bugetul disponibil acum, însă marea majoritate a firmelor admise în lista de așteptare vor avea nevoie de un buget nou din fonduri europene. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a inițiat procedurile pentru alocarea unui buget pentru restul de plăți de la Măsura 2, prin facilitatea europeană React EU, dar, până acum, nu a fost alocat bugetul necesar.

Ministrul interimar Virgil Popescu a declarat că Ministerul Economiei a solicitat Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene să explice în scris „de ce nu sunt bani pentru toată” Măsura 2 și nu s-a sfiit să dezvăluie că există anumite probleme.

„La Măsura 2, nu mă feresc să o spun, se pare că avem niște probleme. Am cerut în scris Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată măsura, pentru că avem o legislație, avem o ordonanță, o lege aprobată în Parlament. S-au mutat banii de pe Măsura 3, când a fost anulată, pe Măsura 2 și s-au blocat plățile la (numărul RUE) aproape 16.000 și ceva și mai sunt câteva mii de IMM-uri care ar trebui plătite. Aș vrea să deslușim ce se întâmplă acolo, pentru că nu este normal ca, dacă am hotărât ca toate IMM-urile care au depus pe Măsura 2 să primească banii, nu este normal să nu se întâmple acest lucru”, a spus ministrul interimar al Economiei, la lansarea Cartei Albă a IMM de către Consiliul Național al IMM-urilor din România.

Până se vor lămurii lucrurile și se va identifica cauza problemei, aproximativ 3000 de 3000 de beneficiari admiși în lista de așteptare la Măsura 2 așteaptă ca Ministerul Economiei să primească buget din fonduri europene pentru plăți, însă nu știu cât timp va trece până când vor primi banii. Timp în care se luptă neputincioși să-și salveze afacerile într-o țară bolnavă și plină de lipsuri atât din punct de vedere medical, cât și politic și economic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.