Primăria Cluj Napoca a atribuit licitația pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș firmei locale Eco Garden Construct, patronată de Mircea Crăciun. Valoarea contractului, de 120 de milioane lei, este de peste 10 ori mai mare decât cifră de afaceri a companiei. Firma a câștigat, anual, contractul de întreținere a gazonului de pe Cluj Arena. În 2016, administrația locală clujeană a atribuit acest contract, cu scandal, firmei Garden Center Group, însă edilul Boc nu a fost deloc mulțumit de conturile în care au ajuns banii care, oricum, au fost mult mai puțin decât acum.
Primăria Cluj Napoca a estimat că întreținerea spațiilor verzi din oraș, care însumează suprafețele locurilor de joacă, a parcurilor și cimitirelor, costă 188.471.579 lei, fără TVA. Licitația a fost împărțită pe trei loturi și a ajuns să fie câștigată de firma clujeană Eco Garden Construct care a câștigat contractul pentru o ofertă de 120.748.097 lei.
Cea mai mare cifră de afaceri declarată până acum de companie a fost de 9,5 milioane lei!
Pentru a avea acces la această licitație firma a trebuit să demonstreze că are o experiență similară consistentă
”Ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani de la data limita stabilită pentru depunerea ofertelor a prestat servicii similare cu cele care fac obiectul caietului de sarcini (activități de întreținere spații verzi- de ex( tuns iarba, tăiat și curățat arbori, arbuști, plivit, tratamente fitosanitare, plantări, etc.), în valoare cumulată de cel puțin: 5.000.000 lei fără TVA pentru oricare dintre loturi. Cerința minimă se va îndeplini la nivelul a maxim 5 contracte. Dacă se participă pentru unul sau mai multe loturi, se va prezenta îndeplinirea cerinței minime de 5 milioane lei fără TVA/5 contracte maxim”, se arată în condițiile pentru participarea la licitație.
Contractele pe care cei de la Eco Garden Construct le-au prezentat sunt cele câștigate de la CJ Cluj pentru întreținerea gazonului de pe Cluj Arena.
Cu o lună înainte de Untold, CJ Cluj a încheiat un contract de 391.655 de lei, fără TVA, cu ”băiatul” de la Eco Garden Construct care se obligă să dea cu îngrășământ și să tundă gazonul de pe Cluj Arena. Anul trecut, CJ Cluj a prelungit contractul mai vechi încheiat cu firma Eco Garden, valoarea actului adițional încheiat fiind de 359.993 de lei, fără TVA. În 2019, Contractul ”Servicii de mentenanţă şi întreţinere pentru gazonul Stadionului CLUJ ARENA” a fost atribuit acestei firme pentru suma de 238.649 lei, fără TVA. În septembrie 2018 și ianuarie 2019, CJ Cluj a plătit pentru întreținerea Gazonul de pe Cluj Arena peste două milioane de lei firmei Eco Garden, patronată și administrată de Mircea Bujor Crăciun.
De asemenea, firma lui Crăciun a primit contractul pentru gazonul de pe stadionul din Craiova. În rest, majoritatea lucrărilor făcute de firmă sunt pentru amenajarea de curți și grădini particulare.
Licitația a fost contestată de Garden Center Group. Reprezentanții firmei au atras atenția asupra faptului că cerința Primăriei Cluj Napoca referitoare la faptul că ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani a prestat servicii similare în valoare cumulată de cel puțin 5 milioane lei este subevaluată și încalcă Legea 98/2016.
Dacă administrația locală nu ar fi lăsat această portiță deschisă, firma lui Crăciun nu s-ar mai fi putut strecura în cadrul licitației și să o câștige.
În urmă cu patru ani, când Primăria Cluj Napoca a organizat licitația pentru concesionarea serviciului de întreținere, condiția pentru ca firmele să poată participa la licitația a fost ca în ultimii trei ani să dovedească că au avut contracte similare de 10 milioane de lei.
Cimitirele atârnă greu în afacerile primăriei
În 2016, Primăria Cluj Napoca a concesionat acest serviciu tot pentru patru ani. Atunci, însă administrația nu a introdus și cimitirele în cadrul contractului de întreținere a spațiilor verzi. Tot atunci, prețul pentru cele două loturi a fost atunci 69 de milioane de lei! Acum, el a fost umflat artificial.
După un scandal soluționat de judecători, contractul a fost atribuit firmei Garden Center Group din București. Firma îi aparține lui Ion Olteanu, iar în ultimii şase ani, aceasta a încasat 87 de milioane de euro, din contracte cu Administraţiile Domeniilor Publice (ADP) a sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6 a capitalei şi cu oraşele Cluj-Napoca, Bacău, Brăila şi Sinaia. Ion Olteanu este acţionar şi la firma Eco Horticultura, o altă ”portiță” prin care contractele pe bani publici intră fluierând.
În 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control asupra unui contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman). În urma verificărilor s-a constatat că primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât trebuia pentru amenajarea spaţiilor verzi deoarece firma Eco Horticultura a mărit preţurile. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din oferta prezentată iniţial sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”.
În 2015, DNA a verificat unul din contractele din bani publici obţinute de firma Garden Center Grup în valoare de 300.000 de euro pentru amenajarea unui parc în Miercurea Ciuc şi a arătat că acesta ar fi fost atribuit ilegal. Procurorii anticorupţie au depus la dosar şi o serie de interceptări telefonice, prin care îl suspectează pe dirigintele de şantier că ar fi beneficiat de foloase necuvenite, după ce a semnat respectivele documente.
„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conţineau şi articolul de deviz (…) pentru o suprafaţă de 184.500 metri pătraţi, în loc de 1.845 metri pătraţi, rezultând plăţi nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătraţi”, se precizează în referat.
Pentru ca cei de la Garden Center Group să nu se supere au primit contractul pentru sluțirea unui parc din centrul orașului
Anul acesta, Primăria Cluj Napoca a semnat contractul ”REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PARCULUI STEFAN CEL MARE DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA” cu firma Garden Center Grup din București. Valoarea contractului este de 10.317.448,88 lei, fără TVA. Lucrări în valoare de aproape 20 % din această sumă vor fi subcontractate către ENERGO POWER SRL(11%) care se va ocupa de lucrări de execuție și WAY RESEARCH SRL (10%) care se va ocupa de serviciile de proiectare. Potrivit caietului de sarcini făcut de urbaniștii administrației locale, o bună parte din spațiul parcului va fi acoperit cu piatră, ciment și asfalt, iar mulți dintre copaci vor fi tăiați.
Potrivit caietului de sarcini pentru renovarea Parcului Stefan cel Mare, se va moderniza sistemul de iluminat și se va monta un sistem de irigații. Se vor schimba aleile, bordurile și băncile, toaleta publică se va demola și se va construi una subterană, iar copacii vor fi, bineînțeles (!), defrișați. În cadrul proiectului firma va amenaja o suprafață de 12.384 mp, din care peste 6.000 mp vor fi pavați cu piatră sau asfaltați. De asemenea, din parc vor fi tăiați 40 de copaci și alți 23 vor fi relocați. Durata de execuție a proiectului este de 10 luni.
35 de muncitori vor grebla 170 de hectare de spații verzi, dar îi va mai ajuta și Boc cu coasa
Potrivit caietului de sarcini, firma trebuie să dovedească că are cel puțin 80 de muncitori care să execute lucrări de specialitate și tot atâția pentru executarea lucrărilor cu caracter curent.
De asemenea, pentru lucrările care presupun întreținerea spațiului verde din cimitire sunt necesari aproximativ 50 de muncitori. Deci minim 210 de muncitori. Potrivit ultimei declarații fiscale, aferente anului trecut, firma are declarați 35 de angajați. Pe lângă muncitorii respectivi, caietul de sarcini cere și angajarea de ingineri specialiști în horticultură și lucrări de amenajare. În total, caietul de sarcini presupune că lucrările se vor derula pentru o suprafață de peste 170 de hectare de spații verzi. De asemenea, ar trebui să instaleze 8240 de coșuri de gunoi și 200 de containere de 1,1 mc.
Crăciun, un ţepar, nouă ne datorează un rahat de 2800 ron şi nu răspunde la telefon.