Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) va organiza săptămâna viitoare, în data de 11 noiembrie îi invită pe clujeni la o dezbatere publică tema fiind amenajarea Parcului Est. Dezbaterea se va desfășura online de la ora 17.00, pe platforma electronică ZOOM și va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții. Acesta este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L Potrivit aprecierilor juriului, proiectul „SHIFTING NATURES propune Parc Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.”
Zona care poarta deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.
Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.
Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.
În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.
În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.