Patru femei, medici ORL din Cluj Napoca, au fost hărțuite de un pacient care le-a trimis sute de mesaje de amenințare. După ce l-au dat în judecată, Iulian Borca, autorul amenințărilor, a fost condamnat de magistrații clujeni la 11 luni cu executare. Unul dintre medici a primit de la Borca peste 600 de mesaje de amenințare. De asemenea, bărbatul a mai fost condamnat, tot pentru că a amenințat un medic, și la Alba Iulia, dar instanța de acolo l-a condamnat la 6 luni cu suspendarea pedepsei.

Patru medici ORL din Cluj Napoca, BUIA ANDRADA MONICA, MUREŞAN RODICA ELENA, NECULA VIOLETA și MANIU ALMA AURELIA au depus o plângere penală împotriva unei persoane care le-a trimis sute de mesaje telefonice de amenințare.  „Vă bat de vai de tine că văd că nu ești om”, ”Bucurați-vă cât mai puteți”, ”Lasă că vă arăt eu cine sunt eu”, ”Să te ferești de mine oriunde ești prin lumea asta”; ”Îți dau foc”, sunt doar câteva dintre amenințările pe care cele patru femei le primeau aproape zilnic de la un fost pacient.

Monica Buia, medic cu specializare în otorinolaringologie (ORL) în cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, a fost abordată în toamna anului 2018, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de către utilizatorul ”Multipast”, care i-a solicitat informații de natură medicală despre anumite afecțiuni, precum și efectuarea unei programări pentru o consultație medicală. Medicul i-a transmis să nu poate face un control medical de la distanță și a stabilit mai multe programări la policlinica spitalului.

Însă, presupusul pacient nu a venit la niciuna dintre programări, așa că medicul nu i-a mai răspuns la mesaje.

Nemulțumit, pacientul i-a aflat numărul de telefon al Monicăi Buia și a început să o amenințe constant. ”Acțiunile de intimidare ale autorului au fost diverse, sens în care a transmis comunicări către numita BUIA ANDRADA MONICA nu doar prin intermediul numărului de telefon, ci și prin intermediul aplicațiilor Messenger și Whatsapp sau a altor numere de telefon. Totodată, a solicitat și altor persoane să întreprindă acțiuni prin care să determine persoana vătămată să accepte efectuarea unor consultații medicale autorului. În urma cercetărilor efectuate, pe baza datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de telecomunicații , s-a concluzionat că, în perioada 10.01.2019 – 02.02.2019 suspectul BORCA IULIAN NICOLAE a efectuat un număr de 642 de comunicații telefonice (tip VOCE și SMS) către numărul de telefon folosit de persoana vătămată BUIA ANDRADA MONICA, folosind în acest scop terminalul mobil cu numărul xxxxx, în care a introdus un număr de 7 cartele telefonice de tip pre-paid. De asemenea, mai trebuie subliniat că o parte dintre mesajele destinate persoanei vătămate conțineau amenințări constând în săvârșirea de fapte de natură a leza integritatea corporală sau viața victimei”, arată documentele de la dosar.

La fel a pățit și medicul Violeta Necula. A fost contactată de Borca, tot prin intermediul Facebook, pentru a programa o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor. Medicul l-a programat la o consultație la care bărbatul nu a mai apărut. Astfel, i s-a părut că nu este tratat cum trebuie și a început să o bombardeze pe femeie cu mesaje de amenințare. Potrivit procurorilor, conflictul s-a accentuat în cursul lunii ianuarie, când numărul de mesaje a crescut, iar în conținutul acestora s-au regăsit injurii, precum și amenințări ce priveau integritatea fizică și viața persoanei vătămate.

La fel au pățit și medicii Elena Mureșan și Alma Maniu care au primit mesaje de amenințare: „Și dacă nu mă consulți dacă nu te bat acolo de îi vai de tine”/„Împușcați la zid cu voi”/„Dăte în morți mă-tu că îți dau foc”/„Și un pumn îl ai până nu ieși la pensie”/„dacă venim toți acolo peste tine îi vai de tine”/„Pentru persoana aia plătești cu zilele tale în tot” le scria Borca medicilor.

Condamnat la pușcărie pentru că nu a vrut să facă muncă în folosul comunității

Dosarul a fost judecat de Raul Focșan, magistrat la Judecătoria Cluj Napoca. El a decis ca Iulian Borca să primească 11 luni de închisoare cu executare nu pentru că ar fi considerat că cele patru femei sunt în pericol. Motivul constă în faptul că bărbatul a fost ”nărăvaș” și a declarat în sala de judecată că el nu acceptă să presteze muncă în folosul comunității, fapt care i-ar fi adus o condamnare cu suspendare, adică fără nicio zi de pușcărie. Mai mult, el Borca fi scăpat de executarea închisorii pentru că nu avea cazierul ”pătat”, nemaifiind condamnat până acum.

”(…) instanța va stabili și aplica inculpatului 2 pedepse a câte 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea celor 2 infracțiuni de amenințare în formă continuată (6 acte materiale în ceea ce o privește pe persoana vătămată BUIA ANDRADA MONICA și 4 acte materiale în ceea ce o privește pe persoana vătămată NECULA VIOLETA), prev. de art.206 alin.(1) cu aplic. art.35 alin.(1) C.pen.

Cu privire la infracțiunea de amenințare, prev. de art.206 alin.(1) C.pen. săvârșită cu privire la persoana vătămată  MUREŞAN RODICA ELENA, instanța va stabili și aplica inculpatului pedeapsa de 5 luni de închisoare.

În ceea ce privește modalitatea de executare, având în vedere că inculpatul nu și-a dat acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității în caz de condamnare, instanța va dispune executarea pedepsei în regim de detenție, aceasta fiind aptă să atingă scopul preventiv și punitiv al sancțiunii.

Față de considerentele expuse, în temeiul art.396 alin.(1),(2) și (10) C.proc.pen. va condamna pe inculpatul  BORCA IULIAN NICOLAE la 4 (patru) pedepse de câte o lună (una) închisoare, pentru săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni de hărțuire, prev. de art. 208 alin. (2) C.pen.

În temeiul art. 396 alin. (1), (2) și (10) C.proc.pen., va condamna pe inculpatul BORCA IULIAN NICOLAE, la 2 (două) pedepse de câte 6 (șase) luni închisoare, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiuni de amenințare în formă continuată (6 acte materiale, respectiv 4 acte materiale), prev. de art. 206 alin. (1) C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen.

În temeiul art. 396 alin. (1), (2) și (10) C.proc.pen., va condamna pe inculpatul  BORCA IULIAN NICOLAE, la pedeapsa de 5 (cinci) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare, prev. de art. 206 alin. (1) C.pen. În temeiul art. 38 alin.(1) C.pen. va constata că prezentele infracțiuni au fost săvârșite în condițiile concursului real de infracțiuni. În temeiul art. 39 alin.(1) lit. b) C.pen., va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse (5 luni închisoare), rezultând pedeapsa finală de 11 (unsprezece) luni închisoare ce va fi executată în regim de detenție”, arată motivarea magistratului clujean.

În cadrul procesului, Monica Buia a cerut de la Borca daune morale în valoare de 30.000 lei, însă magistratul i-a acordat jumătate din sumă.

Și-a cumpărat aproape 30 de cartele telefonice ca să amenințe patru medici

Bărbatul, în vârstă de 27 de ani, a fost chemat la audieri pentru a spune care sunt motivele pentru care a început să amenințe medicii.

Actele de la dosar arată că, inițial, Iulian Borca nu a dorit să facă nicio declarație, apoi a recunoscut parțial faptele comise, iar după ce a fost pus în fața probelor evidente, a recunoscut faptele de amenințare. Pentru că tânărul avea accese de furie, s-a dispus efectuarea unei examinări psihiatrice pentru a se stabili existența discernământului autorului în raport cu acuzațiile penale formulate împotriva lui. Raportul făcut de IML Cluj Napoca arată că Iulian Borca a fost diagnosticat cu ”tulburare de personalitate disocială și că a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conținutul și consecințele social-juridice ale acțiunilor sale”.

Probele de la dosar arată că Borca și-a contactat victimele prin folosirea a 28 de cartele telefonice, dintre care 12 cartele telefonice au fost folosite și pentru contactarea Monicăi Buia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.