Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat marţi că propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu prevede o limită orară pentru activitatea magazinelor sau a restaurantelor în noaptea de Crăciun şi în cea de Revelion.
Pe de altă parte, în şedinţa CNSU s-a propus ca în restaurante locurile să fie ocupate la o capacitate de 50%, fiind permisă prezenţa doar pentru cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi.
„Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou – noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1 – nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici. Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, a declarat Arafat, la Palatul Victoria.
În ce priveşte evenimentele în aer liber, secretarul de stat în MAI a spus că organizatorii vor trebui să se asigure că sunt respectate măsurile de sănătate publică.
„Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. (…) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a precizat el.
În legătură cu petrecerile private, precum nunţile sau botezurile, Raed Arafat a afirmat că se menţin restricţiile existente.
El a menţionat că aceste modificări au fost propuse de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării prin hotărâre de guvern.
„Bineînţeles, în hotărârea de guvern de mâine pot surveni modificări, în timpul discuţiilor din cadrul şedinţei de guvern”, a completat şeful DSU.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Noi relaxări
Restricțiile care se schimbă:
– Se elimină interdicția de circulație a persoanelor pe timpul nopții
– Programul magazinelor și a tuturor operatorilor economici, precum și al competițiilor sportive și al celor culturale se prelungește, noul interval fiind 05.00 -22.00
– Masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile publice deschise neaglomerate
– Restaurantele și cafenelele vor putea funcționa fără restricții în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
– În magazinele nealimentare precum mall-uri vor avea acces și persoanele nevaccinate care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid
– Se vor putea caza în hoteluri ori pensiuni și persoanele nevaccinate care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid
– De asemenea, se va permite accesul tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
Comunicatul CNSU:
Comitetul Național pentru Situații de Urgenă a adoptat în ședința de astăzi, 7 decembrie 2021, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:
– eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
– creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
– eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
– eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
– permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
Citește și: Scandal la creșă: educatoarele au fost arestate după ce au furat mâncarea copilașilor