Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este vârât încă o dată într-un scandal de proporții, cu multe secrete la mijloc. Managerul unității medicale, Claudia Gherman, încearcă din răsputeri să țină ascunse detaliile cu privire la organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de medici șefi de secție și se scuză că nu există o lege clară care să o îndrume să nu greșească. Greșeli, dacă se pot numi așa, sunt multe, de la secretizarea comisiilor de concurs, până la lipsa totală de transparență cu privire la informațiile legate de probele de concurs, iar pe lângă aceste „greșeli” se mai adaugă și un posibil conflict de interese, incompatibilități, iar lista poate continua.
După un șir lung de nereguli din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, o nouă problemă a ieșit la suprafață ca o confirmare că organizarea neanunțată a concursului din octombrie, dedicat medicilor primari nu a fost doar o întâmplare. De această dată, se pare că organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de medici șefi de secție ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la interesele ascunse ale conducerii unității medicale.
Secretele din spatele organizării concursurilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență
În data de 4 august 2021 a fost anulat concursul pentru ocuparea funcțiilor de medici șefi de secție, iar în 15 octombrie concursul a fost reluat, cu toate acestea au fost schimbate patru secții. Mai precis, la concursul anulat în 4 august, posturile care trebuiau ocupate erau de: șef laborator – Laborator analize medicale, șef serviciu – Serviciul de anatomie patologică, șef laborator – Laborator medicină nucleară, șef secţie – Ambulator de specialitate de Stomatologie, iar la concursul anunțat în 15 octombrie, cele patru secții erau schimbate cu: șef secţie – Secţia Clinică Chirurgie generală I, unde s-a înscris dr. George Dindelegan; șef secţie – Secţia Clinică Obstetrică-ginecologie I, unde s-a înscris dr. Daniel Mureșan; șef secţie – Secţia Clinică Neurochirurgie, unde s-a înscris dr. Ioan Ștefan Florian și șef secţie – Unitate Clinică de Primiri Urgenţe (UPU)-SMURD, unde nu a fost depus niciun dosar. Transparența nu este punctul forte al conducerii unității medicale, deoarece pe site-ul oficial al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca nu există informații legate de organizarea efectivă a probelor de concurs sau de componența comisiilor de concurs.
Portivit unor surese bine informate, interviul cu candidații ar fi fost deja organizat în data de 3 decembrie, iar probele scrise pentru Secţia Clinică Chirurgie generală I, Secţia Clinică Obstetrică-ginecologie I și Secţia Clinică Neurologie I au fost susținute în data de 6 decembrie 2021. Urmează proba clinică/operatorie și instalarea efectivă în funcția de șefi de secție.
Dincolo de lipsa totală de transparență se ridică și problema unui posibil conflict de interese, având în vedere faptul că la concursul organizat pentru ocuparea funcției de manager, din comisia de concurs și comisia de contestații au făcut parte dr. George Dindelegan, în calitate de președinte al comisiei de concurs și dr. Daniel Mureșan, în calitate de președinte a comisiei de contestații, iar la actualul concurs anunțat în 15 octombrie, dr. George Dindelegan, candidat pentru funcția de șef de secție pentru Secţia Clinică Chirurgie generală I și dr. Daniel Mureșan, candidat pentru funcția de șef de secție pentru Secţia Clinică Obstetrică-ginecologie I, vor fi examinați de actuala conducere.
Nu putem să nu remarcăm faptul că medicii șefi de secție interimari, dr. Răzvan Scurtu (Secţia Clinică Chirurgie generală I) și dr. Gheorghe Cruciat (Secţia Clinică Obstetrică-ginecologie I), care conduc acum cele doua sectii pe care ar urma să fie instalați dr. George Dindelegan și dr. Daniel Mureșan, nu s-au inscris la concurs, chiar dacă dr. Răzvan Scurtu este cel mai vechi medic chirurg angajat al secției dintre medicii cu integrare clinică, având și calitatea de cadru didactic, iar dr. Gheorghe Cruciat, fost manager al spitalului, este șef de secție de aproape doi.
Cel mai probabil, atât dr. George Dindelegan, cât și dr. Daniel Mureșan vor castiga concursul, pentru ei interviul și probele efective vor fi simple formalități, mai ales după ce „și-au asigurat spatele” când au pus-o în funcție pe Claudia Gherman, actualul manager, care acum va avea ocazia să se revanșeze, asigurându-le un loc călduț la șefia celor două secții.
Un aspect ce trebuie menționat este faptul că dr. George Dindelegan și dr. Daniel Mureșan nu candidează pentru prima dată pentru șefia la Secţia Clinică Chirurgie generală I, respectiv Secţia Clinică Obstetrică-ginecologie I, cei doi s-au înscris și la concursul organizat în data de 22 noiembrie 2019, însă nu s-au mai prezentat. Cel mai probabil faptul că, la acel moment, Petru Șușcă nu a putut fi eliminat de la conducerea spitalului a dus la neprezentarea celor doi la concurs. Totodată au declarat că bibliografia de concurs, constând în legislația Ministerului Sănătății de funcționare a activității secțiilor este prea amplă și inadecvată. Dr. George Dindelegan a făcut și o adresă în acest sens. De asemenea, nici dr. Simona Rednic, membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, nu s-a mai prezentat la concursul pentru medic șef secție – Reumatologie.
Reporterii Gazeta de Cluj au contactat-o pe Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru a cere un punct de vedere legat de lipsa totală de transparență cu privire la organizarea efectivă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de medici șefi secție.
„Fiecare categorie de concurs este reglementată. Toate sunt anunțate în spațiul public ca și scoatere de post și condiții de înscriere, dar detaliile cu privire la susținerea examenelor și probele propriu-zise nu sunt publice. Probele de susținere a examenului sunt anunțate conform legii. Aceste concursuri de șefi de secție sunt în derulare, nu s-au încheiat încă.”, a declarat Claudia Gherman.
„Nu există o lege care să ne îndrume cum să facem să nu greșim”
Claudia Gherman ne-a transmis că detaliile legate de modul organizării concursurilor, de la interviuri, susținerea probelor scrise, clinice sau operatorii, până la comisiile de concurs și contestații, nu pot fi făcute făcute publice, deoarece nu există o lege care să impună acest lucru.
„Nu putem face chestia asta, pentru că nu există o lege care să ne îndrume cum să procedăm ca să anunțăm în spațiul public. Există categorii de concursuri pe anumite funcții sau domenii în care există prelegere publică, celelalte nu sunt publice, dar sunt organizate conform legii, pe niște comisii care sunt aprobate și avizate de către Ministerul Sănătății, care, de fapt, este ordonatorul principal de credite și care reglementează această organizare. Concursul în sine nu poate fi pus în spațiul public. Nu există o lege care să ne îndrume cum să facem să nu greșim. În Legea nr. 1406/2006 privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de medici șefi de secție, nu există decât condițiile de înscriere pe care candidații trebuie să le îndeplinească și probele pe care trebuie să le susțină, iar comisia care este avizată și aprobată de către Ministerul Sănătății răspunde de modul de derulare al concursului, care apoi este validat tot de către Ministerul Sănătății, cel care finalizează și evaluează dacă s-au îndeplinit toate cerințele necesare ca să valideze rezultatul concursului. Nu există o publicație legată de comisiile de concurs pe site, deoarece nu este procedural reglementată ca această informație să fie pusă neapărat. Aceste comisii trebuie să aibă experți din specialitățile respective și care, în plus, au și calitatea de cadre didactice cu funcție de predare. Ministerul Sănătății constituie aceste comisii, asigurându-se că această componență întrunește criteriile cerute de lege. Comisiile nu au de ce să fie publice dacă proba de concurs nu este publică.”, a precizat managerul SCJU Cluj-Napoca, Claudia Gherman.
„Nu pot să discriminez profesioniștii din spital”
Reporterii Gazeta de Cluj au întrebat-o Claudia Gherman dacă poate fi vorba despre un conflict de interese, având în vedere că medicii înscriși la concurs au făcut parte din comisia de concurs când dumneaei candida pentru funcția de manager al SCJU Cluj-Napoca, iar acum, roata se întoarce și are ocazia să se revanșeze.
„Comisia de concurs la proba scrisă și proba practică, respectiv operatorie mă exclude pe mine și nu există vreo fisură procedurală, pentru că concursul pentru funcția de manager este subordonat unei alte legi care se aplică în clipa de față și este funcțională, iar pentru concursul pentru ocuparea funcțiilor de șefi de secție este altă lege. În instituția noastră sunt funcții care se ocupă cu comisii care sunt construite pe criteriul transparenței, profesionalismului și incompatibilitățile s-ar referi dacă ar fi persoane apropiate sau înrudite, dar așa nu înțeleg întrebarea dumneavoastră. Niciun concurs nu se desfășoară fără respectarea prevederilor legale, pentru că altfel se invalidează, ori aceste lucruri nu au de ce să apară. Eu ca și manager în funcție am obligativitatea să organizez concurs pentru funcțiile vacante de șefi de secție. Nu avem dreptul să excludem pe cineva de la concurs doar pentru faptul că ne-am adus aminte că a fost cândva și într-o altă comisie, dacă din punct de vedere legal dosarul este eligibil pentru că întrunește criteriile necesare ca să poată să meargă mai departe în probele de concurs. Probele de concurs sunt monitorizate și evaluate de comisii, după care Ministerul Sănătății validează. Nu pot să discriminez profesioniștii din spital.”, a fost răspunsul Claudiei Gherman.
Cu toate acestea, trebuie să-i amintim doamnei Claudia Gherman că nu mereu s-a bazat pe principul de a nu discrimina profesioniștii din spital, deoarece zeci de medici au rămas pe tușă, după ce au organizat pe ascuns concursul de la începutul lunii octombrie când posibilii candidați sau șefii de secții nu au fost anunțați. Tot atunci, conducerea unității medicale s-a asigurat că nu vor fi prea mulți candidați, pentru că acest concurs s-a adresat exclusiv medicilor primari, lăsând pe dinafară toți medicii specialiști, aspecte confirmate și de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Cât despre schimbarea celor patru secții, de la un concurs la altul, Claudia Gherman a precizat că: „Acel concurs a fost pornit tot pe criterii legale, tot din obligativitatea conducerii de a scoate posturile vacante de șefi de secție la concurs și pentru că a apărut în mod imprevizibil pandemia, s-au sistat prin lege concursurile și atunci toate datele care au fost depuse la dosar atunci nu au mai fost de actualitate și concursul a trebuit să fie anulat ca să se poată relua, dar nu s-a reluat același concurs.”
Cine sunt dr. George Dindelegan și dr. Daniel Mureșan
Dr. George Dindelegan – prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administrație al UMF, membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, angajat la mai multe spitale private ca și medic și în curând i se va adăuga și funcția de șef al Secţiei de Chirurgie generală I. Una dintre cele mai cunoscute distincții ale sale este premiul din partea deputatului USR, Emanuel Ungureanu, „pentru curajul de a critica public politicile greșite aplicate de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.” În declarația de avere a dr. George Dindelegan se arată că încasează anual 155.909 de lei din cadrul UMF Cluj-Napoca, 63.231 de lei din cadrul SCJU și 273.915 de lei ca PFA, medic primar chirurgie generală.
Dr. Daniel Muresan, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administrație al UMF, membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, acționar la Medstar. În privat lucrează la Medstar Grup, MMed și Centrul Medical Medstar – PFA Grupat. Potrivit declarației sale de avere, Daniel mureșan deține două case și 11 apartamente în Cluj Napoca, iar venitul anual pe care îl încasează se ridică la o sumă colosală de 753.196 de lei din care: 188.063 de lei din cadrul SCJU, 80.953 de lei din cadrul UMF Cluj-Napoca, 40.000 de lei dividende din cadrul Medstar Grup, 263.465 de lei dividende din cadrul MMed, 104.410 de lei din cadrul Centrului Medical Medstar și 76.305 de lei din închirierea unor imobile.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să ia legătura cu dr. George Dindelegan și dr. Daniel Mureșan, însă aceștia nu au răspuns la telefon.
Medici angajați înainte ca bugetul anual să fie aprobat
Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a aprobat angajarea a peste 20 de medici cu integrare clinică înainte ca bugetul anual să fie aprobat, neexistând documente care să ateste necesitatea de servicii medicale pentru pacienți în cadrul spitalului. Prin urmare, au fost angajați rând pe rând: 4 medici dermatologi, printre care se numără și dr. Loredana Ungureanu, soția deputatului Emanuel Ungureanu, 3 medici ortopezi, 4 medici stomatologi, 2 medici neurologi și un medic reumatolog, în condițiile în care în această perioadă prioritară era angajarea unui personal în vederea dezvoltării secțiilor de terapie intensivă sau terapie intermediară de asistare a pacientului critic. Toate aceste angajări de medici cu integrare clinică au fost aprobate ilegal, deoarece au fost aprobate înaintea semnării contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate Cluj, practic nu exista bugetul anual aprobat la momentul aprobării angajărilor. Contractul cu CAS Cluj s-a semnat la data de 1 august 2021, așadar toate integrările aprobate de către Consiliul de Administrație pana la data de 1 august sunt aprobate illegal.
De exemplu, la secția de ortopedie au fost angajați 3 medici cu integrare clinică, deși clădirea este în reparații capitale, cu restrângerea activității medicale încă de la sfârșitul anului 2020. La secția de dermatologie au fost angajați 4 medici cu integrare clinică, fără a exista posturi normate vacantate și bugetate. În prezent sunt angajați 9 medici la 35 paturi, care funcționează la o capacitate de mai puțin de jumătate, deci având în vedere rata de utilizare a patului statul plătește un medic dermatolog la maxim 2 pacienti (normarea pe rețea, conform legislației, este de 1 medic la 10-15 paturi). Nici în Consiliul de Administrație transparența nu este văzută cu ochi buni, deoarece încă din luna iulie nu a mai fost făcută publică nicio decizie a CA prin postarea pe site-ul oficial al unității medicale. Ultima decizie a CA făcută publică pe site datează din luna iunie.
Claudia Gherman a ținut să precizeze că medicii nu au fost angajați înainte să fie aprobat bugetul, deoarece bugetul este actualizat de mai multe ori pe lună.
„Noi avem buget în permanență, totul a fost într-o dinamică permanentă, buget este acum, mai ales în pandemie, el este actualizat de mai multe ori pe lună. Până la sfârșitul lunii noiembrie, practic în primele 11 luni ale anului, am avut 16 bugete aprobate succesiv la solicitarea justificată și fundamentarea noastră. Niciodată nu am putut depăși bugetul, posturile erau vacante și dacă sunt vacante și bugetate ele pot fi scoase la concurs. Nu avem noi în statul de funcții, la ora actuală posturi vacante nebugetate, toate cele vacante sunt bugetate astfel nu am depășit limita bugetului.”, a declarat Claudia Gherman.
Stimata dna Betu e evident ca faceți parte din anturajul lui Fodor
La fel de bine puteti sa scrieți despre increngaturile din ziarul unde apare articolul
Ghinion! Nu ne interesează felul în care locurile din spitalele clujene sunt ocupate
De data asta n a ieșit pila lu fodor
Nu te necăji
Iese data viitoare
De malpraxis e in stare oricine
Vezi fodor? Face milioane din estetica nu face urgente politruci ocupa locul pe bani aduce prejudicii nenumărate materiale umane
Și dumneata ce faci?
Cate riduri poti sa ai?