Izolarea și carantina se reduc la 10 zile în România, care se aliniază astfel la celelalte state UE în ceea ce privește durata. Acum, izolarea și carantina sunt de 14 zile în țara noastră.

„O informație care cu siguranță o să vă intereseze: vom rezolva în aceste zile durata izolării și a carantinei. Va fi și în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Precizarea a venit după ce Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor (CNSCBT), a fost întrebată dacă va fi nevoie de doza booster pentru prelungirea validității certificatului de vaccinare.

Izolarea și carantina se reduc la 10 zile în România

„În Uniunea Europeană da, la nivel național acest lucru încă nu a fost stabilit. Ceea ce rămâne de subliniat este că dacă ne- am făcut prima schemă, să facem și doza booster, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii și nu pentru a călători sau a intra la mall. Iar cei care sunt nevaccinați, vaccinați-vă pentru conjunctura Omicron, nu pentru a intra la mall”, a spus Pistol.

Ministerul Sănătății anunță înființarea Grupului de Management al Informațiilor Operative în Sănătate, GMIOS, care va coordona alocarea resurselor de asistență medicală pentru pacienții COVID-19, dar și pentru cei cu alte patologii, dar care va ține și evidența în timp real a capacității ATI în spitalele din România.

La nivel județean, se vor înființa structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat creșterea rapidă a capacității de testare, inclusiv la medicii de familie, organizarea și operaționalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme ușoare și medii, crearea centrelor de evaluare pentru pacienții cu forme medii care au factori de risc și realizarea Ghidului de recomandări pentru monitorizare, evaluare,
tratament și asistență medicală ambulatorie (inclusiv prescrierea de medicamente antivirale).

Ministerul Sănătății se pregătește de valul 5 al pandemiei

Managerii de spital sunt obligați să dispună verificarea și remedierea deficientelor circuitelor electrice și a instalațiilor de oxigen, asigurarea capacităților de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic și să semnaleze Ministerului Sănătății problemele majore.

„Asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienții COVID cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%. Creșterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secțiile ATI (cu 65% mai mult față de 2021). În prezent, sunt complet funcționale la nivel național 2.805 paturi ATI (pentru pacienți COVID-19 și cu alte patologii). Suplimentarea numărului de spitale care beneficiază de finanțare suplimentară prin programul „Acțiuni Prioritare ATI”, în scopul creșterii capacității de răspuns a sistemului medical (de la 116 la 128 unități ATI pentru adulți)”, se mai arată în strategia Ministerului Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat crearea unui mecanism instituțional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral și a anticorpilor monoclonali și extinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir.

Autoritățile propun revitalizarea campaniei de vaccinare prin creșterea ponderii informării realizate de către profesioniștii din sănătate și persoane cu mare autoritate profesională.

Recomandările MS pentru populație:

-Vaccinarea previne formele severe și decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane.
-Este vitală respectarea măsurilor de distanțare, igienă personală, portul corect al măștii.
-Testați-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate!
-Testați-vă la primele simptome și declarați imediat rezultatul pozitiv al testării!
-Discutați imediat cu medicul de familie pentru testare și îndrumare!
-Nu vă tratați cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19!

Recomandările MS pentru instituțiile publice și private:

-Efectuați triajul zilnic al angajaților!
-Monitorizați permanent starea de sănătate a angajaților. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi!
-Organizați programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spațiilor comune.
-Încurajați munca la domiciliu (telemuncă).
-Puneți la dispoziția angajaților măști, dezinfectante și asigurați curățenia și aerisirea periodică a spațiilor de lucru.
-Încurajați vaccinarea angajaților.
-Revizuiți Planul de continuare a activității (Bussines Continuity Plan) pentru limitarea efectelor absenteismului masiv.


sursa: stiridiaspora.ro

Citește și: Strategia alocării prefecturilor în PNL: au fost premiate filialele preferate! Nici Boc nu a fost uitat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.