Primarul municpiului Turda, Cristian Matei, a anunțat că se va construi o fabrică de medicamente și suplimente alimentare, în zona Parcului Industrial și Logistic Arieș.
Unul dintre cele mai mari grupuri germane din industria farma, Stada România, a decis să investească 48,3 milioane de euro pentru ridicarea fabricii de medicamente și suplimente alimentare, care ar urma să asigure 375 de noi locuri de muncă.
Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.
Termenul de finalizare a facilității de producție este planificat pentru luna octombrie 2024.
„Prima investiție greenfield – Fabrică de medicamente în Romania postdecembristă va fi construită în orașul nostru!
Pe parcursul ultimilor ani ne-am concentrat toate eforturile pentru a crea la Turda un climat perfect pentru mediul de afaceri și pentru a fi un magnet pentru marii investitori.
Astăzi eforturile noastre se concretizează din nou prin viitoarea fabrică de medicamente construită de către compania Stada Group în Parcul Logistic Arieș.
Orientați spre excelență, Stada Group este compania care alături de Turda se va dezvolta în continuare, atât pe orizontală, cât si pe verticală, iar acest lucru va fi în beneficiul tuturor.
Prezența unei companii care oferă servicii complete pentru piața farmaceutică va însemna enorm pentru toată comunitatea locală, națională și europeană.
Medicamentele care vor fi ambalate în fabrica de la Turda și livrate apoi către piața farmaceutică, vor contribui la diversificarea domeniului sanitar din orașul nostru, din regiunea de Nord Vest și respectiv din România.
Pe lângă utilitatea medicală, fabrica din Turda a companiei Stada va asigura circa 400 de locuri de muncă și va aduce o infuzie de capital în economia locală oferind oportunitatea firmelor locale, din domeniu și nu numai, de a participa la realizarea acestui proiect.
Stada Group este compania potrivită la locul potrivit! Selectarea municipiului Turda ca locație europeană pentru construirea acestei fabrici, M&D STADA, una dintre viitoarele “citadele” farmaceutice ale României, reprezintă garanția faptului că Turda, cu sprijinul multitudinii de proiecte europene implementate, sau în curs de implementare, din ultimii 3-4 ani, este în plină metamorfozare, cu o viziune de excepție a actualei administrații locale vis-à-vis de dezvoltarea durabilă și permanentă a municipiului, extrem de atractivă.
Am certitudinea că, în continuare vom avea o bună colaborare și împreună vom ridica mediul de afaceri local și județean. Ne onorează prezența dumneavoastră în orașul nostru și vă asigurăm că vom continua să muncim pentru a oferi mediului de afaceri toate condițiile pentru desfășurarea activității în cele mai bune condiții.
Mult succes! Alles Gute!”, a declarat primarul municipiului Turda, Cristian Matei.
Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12.
Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.
Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fara prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență piețele din Europa, in care grupul STADA își desfășoară operațiunile.
„Investiția în Fabrica de la Turda și parteneriatul cu Guvernul Romăniei arată încă o dată faptul ca STADA nu este doar un partener de încredere pentru autoritățile locale și autoritatile din domeniul sănătății, ci și o companie implicată în dezvoltarea piețelor în care activează. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni importante din punct de vedere strategic pentru Grupul STADA. Este aproape de depozitul nostru din Timișoara, finalizat tot în acest an, aproape de unitățile de producție STADA din Serbia, precum și de laboratorul nostru de testare ce deservește grupul Stada la nivel global. Amplasarea geografică a fabricii oferă în egală măsură legături rapide pentru transportul către toate piețele europene.” subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al STADA România.
Fabrica STADA de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generație, precum și o suită de facilități ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar și chiar acoperiș verde pentru echilibrarea fluctuațiilor de temperatură. Etapele de construcție și partea operațională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.
Citește și: Daniel Metz, patronul NTT Data, vrea să devină lector la Facultatea de Economie