La sfârșitul anului trecut a fost publicat tabelul definitiv al celor care așteaptă bani de pe urma afacerii Jolidon. Cei mai mulți bani îi așteaptă foștii acționari: Astra Holding Gmbh și Gabriel Cârlig, fostul patron al afacerii, împreună cu soția lui, Mihaela. Până anul trecut, firma se afla în insolvență, adică se spera că afacerea poate fi resuscitată. Însă, judecătorul a decis la finele lunii septembrie 2021 ca Jolidon să intre în faliment, iar de procedură să se ocupe practicianul Minodora Letiția Georgiu.
Practicianul în insolvență Minodora Letiția Georgiu a publicat tabelul final al celor care ar putea să primească de pe urma falimentului Jolidon. Practica, în cazul falimentului este scoaterea la vânzare a activelor companiei și împărțirea banilor între creditori: foști salariați, acționari, bănci și firmele care au rămas cu contractele neonorate de pe urma afacerilor făcute cu producătorul de lenjerie intimă clujean. Însă, pe primul loc se află instituțiile statului român care așteaptă să primească peste 12,2 milioane lei. Salariații așteaptă 228.957 lei, iar societățile cu care Jolidon a avut contracte, și care sunt ultimele pe lista creditorilor, ar putea primi 157.169.978.
Foștii acționari, care sunt înscriși în tabelul creanțelor preferențiale, ar trebui să primească 104.385.291 lei. În acest caz este vorba despre o mână de oameni: Maria și Gabriel Cârlig, fostul patron al afacerii Jolidon, Astra Holding Gmbh, compania care a cumpărat un pachet majoritar de acțiuni și Finanțele clujene. Soții Cârlig speră să primească peste 62 de milioane lei, Astra aproape 40 milioane, iar Finanțele circa 25 milioane.
ASTRA RAIL MANAGEMENT GMBH, care după cum îi spune denumirea, nu a avut nimic de-a face cu producătorul de lenjerie intimă clujean. Cei de la Astra au intrat în schemă, cu puțin timp înainte de intrarea în insolvență, când au cumpărat de la BCR o creanţă de 117 milioane lei.
Compania este controlată de omul de afaceri german Thomas Manns care a cumpărat afacerea de la Cristi Burci. Manns a negociat cu băncile care au finanţat businessul lui Burci şi a dobândit controlul fostelor companii Meva, Romvag Caracal şi Astra Vagoane Arad.
Preluarea afacerilor lui Burci a fost lejeră pentru că omul de afaceri are probleme penale fiind implicat în câteva afaceri cu cântec.
Potrivit procurorilor DIICOT Olt, cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, omul de afaceri Cristian Burci, începând cu anul 2006, a iniţiat un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, fost candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane.
Anchetatorii arată că membrii grupului condus de Burci au prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei.
În acest dosar nu s-a dat nicio condamnare până acum.
Cum au apărut problemele Jolidon
Problemele Jolidon au început în 2009, când societatea nu şi-a mai putut plăti contractorii. În 2009, unul dintre furnizorii firmei clujene Jolidon, Lectra Deutschland a depus la Tribunalul Cluj o cerere prin care solicita intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 100.000 de lei. De altfel, SC Jolidon a avut în 2009 opt procese comerciale pentru neplata diferitelor datorii.
În anul 2009, la bilanţul Finanţelor din Cluj pe anul trecut, SC Argos, producătorul de chiloţi şi costume de baie, avea datorii de 4,8 milioane de lei, firma producătoare de lenjerie intimă, Jolidon, a raportat raportase datorii de peste 150 de milioane de lei, iar Flacăra, o societate care activa în domeniul confecţiilor, raporta datorii la bugetul de stat de peste 400.000 de lei. Aceste firme au însemnat marea industrie a textilelor clujene. L-au avut în comun pe omul de afaceri, Gabriel Cârlig, care susţinea că industria textilă întâmpină doar o perioadă de criză.
”Datoriile faţă de furnizori totalizează 35,85 mil. lei la finele lunii iunie 2015. Societatea înregistrează întârzieri la plata datoriilor faţă de furnizori de peste 180 zile.
Datoriile faţă de bugetul statului se ridică la suma de 39 mil. lei la data de 30.06.2015. În anul 2012 societatea a obţinut o eşalonare la plată a obligaţiilor bugetare pe o perioadă de 60 de luni.
Societatea nu a respectat graficul de eşalonare a datoriilor fiscale către ANAF şi astfel în cursul lunii martie 2015 facilitatea de rambursare a datoriilor fiscale şi-a pierdut valabilitatea.
Întârzierile la plata datoriilor bugetare au generat majorări de întârziere şi penalităţi însemnate pentru societatea debitoare.
Structura datoriilor bugetare la finele perioadei analizate se prezintă astfel:
Observăm astfel că din cele 39 mil lei datorate către bugetul de stat, 16,5 mil. lei sunt reprezentate de majorări de întârziere şi penalităţi.
Datoriile faţă de creditorii diverşi sunt în sumă de 1,7 mil. lei la finele lunii iunie 2015. Principalii creditori din această categorie sunt:
Mab Europe SRL – 1.501.292 lei – datorie rezultând din cesiunea de creanţe de către Mab Italia. De la Mab Italia societatea Jolidon a achiziţionat în materii prime.
Spot Capital Invest – 185.000 lei – avans încasat pentru achiziţia acţiunilor Interdealer Capital Invest SRL
Datoriile faţă de salariaţii societăţii sunt în sumă de 952.872 lei la data de 30.06.2015. Acestea se referă la salariile aferente lunii iunie şi parţial luna mai precum şi garanţiile reţinute gestionarilor”, arată referatul făcut de Letiția Georgiu.
Din Top 300 la insolvenţă
Problemele lui Gabriel Cârlig au început în 2009, când societatea nu şi-a mai putut plăti contractorii. În 2009, unul dintre furnizorii firmei clujene Jolidon, Lectra Deutschland a depus la Tribunalul Cluj o cerere prin care solicita intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 100.000 de lei. De altfel, SC Jolidon a avut în 2009 opt procese comerciale pentru neplata diferitelor datorii. Gabriel Cîrlig, preşedintele Jolidon Import Export, are 48 de ani şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică de la UTCN din Cluj. La 26 de ani, Cîrlig a înfiinţat Jolidon, o afacere cu costume de baie şi lenjerie intimă, care mai apoi a devenit una dintre puţinele multinaţionale româneşti. În anul 2011, a ieşit din Top 300, cu o avere estimată în ediţia anterioară la 65-70 de milioane de euro.