În ultimul timp, firma Trencadis din Baia Mare încheie tot mai multe contracte pe bani publici. Spre finele anului trecut firma a câștigat un contract în valoare de peste 180 milioane lei pentru realizarea unei platforme virtuale (EduLib) pentru elevi. La scurt timp, a venit rândul Agenției Naționale de Integritate să dea obolul. Trencadis a câștigat o licitația organizată de ANI în valoare de peste 1,1 milioane lei pentru un sistem de conferință. Una dintre explicațiile acestui succes la licitațiile publice poate fi și notorietatea care a învăluit firma după ce s-a ocupat de campania de la prezidențiale care l-a făcut pe Iohannis să devină Președintele României.
În decembrie anul trecut, Agenția Națională de Integritate din România a încheiat cu firma băimăreană Trencadis un contract (24654 / 10 dec. 2021) în valoare de 1.197.000 lei, fără TVA, pentru implementarea unei soluții de conferință. După nicio lună, ANI a încheiat un contract subsecvent (849 / 11 ian. 2022), cu aceeași valoare ca cel subsecvent. Cu alte cuvinte, scurt pe doi, ANI a plătit 2.394.000 lei ca să poată ține conferințe.
Trencadis a fost singura societate interesată de această licitație.
În caietul de sarcini al licitației se specifică o serie de caracteristici care trebuiesc îndeplinite de sistemul de conferință pus la dispoziție de Trencadis.
Trebui să aibă standardul SIP, care este un protocol uzual pentru majoritatea sistemelor de conferință, licența trebuie să permită organizarea a maxim 40 de conferințe într-o lună, să permită conectarea diferitelor terminale (PC, laptop, tabletă sau smartphone), numărul participanților fiind de minim 1.000 de utilizatori. Sistemul va trebui să permită posibilitatea de vot online, transmisia lui pe diferite canale de streaming, etc. Cu alte cuvinte, un sistem uzual.
Potrivit documentului, va fi furnizat un terminal care se va monta în sala de conferință a ANI și va fi dotat cu două monitoare, o cameră video și un sistem audio. Camera video va permite detecția persoanelor din sala de conferință și va focaliza automat pe cel care ia cuvântul. Rezoluția va fi de până la 1080P-60fps, displayul celor două monitoare va fi de 70 inch. Sistemul audio va fi compus din 10 microfoane.
Firma din Baia Mare va trebui să pună la dispoziție sistemul, să îl conecteze, să facă un instructaj cu cei care îl vor folosi și să ofere asistență tehnică atunci când va fi cerută. Garanția sistemului este de 3 ani, iar Trencadis va dedica acestui proiect 4 angajați.
Cu alte cuvinte, cei de la Trencadis vor pune la dispoziția Agenției de Integritate un sistem convențional de conferință care costă peste 2 milioane de lei, un preț deloc convențional.
Trei ași: Burci, Frank Timiș și… Iohannis
Societatea Trencadis din Baia Mare a fost angajată în campania pentru alegerile prezidențiale pentru a îl ajuta pe Klaus Iohannis să câștige alegerile.
Compania este administrată de Radu Negulescu, care deține și pachetul majoritar de acțiuni prin intermediul firmei ALEXANDER N. CAPITAL MANAGEMENT SRL, la care este unic administrator și acționar. Alături de Negulescu mai sunt coacționari două persoane: BURCI CARLO ROBERT (cetățean italian) și MOLDOVAN MIHAELA MARIA.
Pe lângă Burci în acționariatul firmei a fost cooptat și omul de afaceri controversat Frank Timis, care se află în spatele afacerilor de exploatare auriferă din Munții Apuseni. El este unul dintre fondatorii Gabriel Resources. Companiile lui African Minerals, African Petroleum Corp şi International Petroleum se ocupă de extracţia de ţiţei şi gaze naturale în estul Kazahstanului. Timiş s-a născut în România şi a început să lucreze în industria minieră din Australia de Vest, la vârsta de 16 ani. Rezident la Londra, are un trecut controversat pentru că una dintre companiile lui, Regal Petroleum, listată la Bursa din Londra, a fost amendată de autorităţile britanice cu aproape un milion de dolari, în 2009, pentru emiterea unor declaraţii de inducere în eroare cu privire la rezervele sale de petrol. Timiş deţine două avioane Bombardier Challenger 604, se arată în Forbes.
Pleiada de ”constelații” din jurul lui Burci
Din 1990 până în prezent, numele omului de afaceri Cristi Burci a fost menționat în majoritatea afacerilor cu iz penal din România. S-a ocupat de afaceri în domeniul transportului feroviar, fiind protejatul fostului ministru Miron Mitrea. A făcut afaceri cu cadavre de origine animală prin intermediul afacerii Protan. Din cauza neregulilor sesizate în această afacere România a riscat să intre în procedura de infringement. A jonglat cu Agenția Domeniilor Statului în tandem cu omul de afaceri Dumitru Creștin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
Singurul dosar în care Burci a fost trimis în judecată este cel al devalizării societății Romvag Caracal. Însă și aici procesul este în repaos, până la noi ordine.
Astfel se creionează modul în care autoritățile judiciare par că fandează atunci când vine vorba de Cristi Burci. Este de înțeles: pe de o parte, Burci este prieten cu ”somități” din PSD cum ar fi Victor Ponta, Miron Mitrea, Mircea Geoană, etc, iar pe de altă parte fiul lui, Carlo Burci, a devenit acționar la firma care i-a făcut campania electorală lui Klaus Iohannis, societatea fiind ”aplecată” spre PNL.
Spre exemplu, în 2001, când Miron Mitrea avea un cuvânt greu în PSD, firma Servtrans Invest SA a lui Burci a reușit să obţină vagoanele si locomotivele CFR Marfă la preţ de fier vechi. De asemenea, Burci a obținut contracte de zeci de milioane de euro cu societățile aflate din subordinea Ministerului Transporturilor pentru diverse prestări de servicii: de la publicitate la recuperări de creanțe sau erbicidarea căii ferate. Cu banii câștigați de la stat și-a adjudecat ulterior aproape toate firmele statului producatoare de vagoane, locomotive și alte materiale rulante. Niciun procuror nu s-a atins de afacerile respective !
Carlo Robert Burci, fiul omului de afaceri menționat anterior, a devenit asociat în cadrul firmei Trencadis în 2015. Această societate s-a ocupat de campania online în urma căreia Klaus Iohannis a devenit președinte. Campania a fost atât de bine țintită încât, la un moment dat, lui Iohannis i se spunea Președintele Facebook din cauza viralizării mesajelor care îl susțineau pe Iohannis.
Conectat la firmele din Servicii
În urmă cu doi ani, firma Trencadis Corp, la care Carlo Burci este acționar alături de băimăreanul Radu Negulescu, a participat la licitația pentru obținerea unui contract cadru pentru întreținerea bazei de date din programul de plăți a subvențiilor destinate fermierilor. Oferta a fost depusă în asociere cu Telekom Romania Communications, Best Internet Security și Soft Business Union. Telekom este deținută de statul român în asociere cu grupul german cu aceeași denumire, Best Internet Security este legată de Cristian Cucu , fost secretar de stat în Guvernul Ciolos, iar Soft Business Union este o societate prin care ANOFM a ”sifonat” câteva zeci de milioane de lei din fondurile europene.
La fel firmele astea facute de sarantoci de prin maramures-satu mare, au castigat contracte in cluj, si si au bagat mocani de a lor angajati prin primarie tot politic la ordinul lui Rus si la interventia Vulpii, boc executa in fata astora.In general in primarie sunt vinituri, si ungurii sunt adusi din zonele, astea