Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat, luni, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii, că există riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri, iar victime colaterale vor fi administraţiile locale, care vor pierde bani.

„Am avut o întâlnire de două ore cu premierul și, la această întâlnire a asociațiilor, au participat și miniștrii Educației și Dezvoltării. În primul rând, așa cum e frumos, am început cu mulțumiri. În primul rând pentru faptul că și-a respectat premierul angajamentul de a avea periodic întâlniri cu reprezentanții structurilor asociative și este punctual și la timp. Am apreciat faptul că s-au adoptat bugetul de stat și avem acum posibilitatea să adoptăm la timp bugetele locale și, de asemenea, deschiderea în raport cu celelalte ministere.

Ce au solicitat fiecare asociație o să vă spună fiecare. Noi, împreună cu domnul președinte executiv, domnul primar Toma de la Buzău, am prezentat punctul de vedere al AMR-ului. Asociația Municipiilor din România în primul rând a fost, este și rămâne preocupată de realizarea reformelor de modernizare a României. Este cea mai importantă preocupare pe care o avem. Am spus și acolo că o țară se poate conduce bine de la București, dar se poate administra bine doar de aproape. Asta înseamnă că Bucureștiul trebuie să-și păstreze atributul de legiferare și control, iar administrarea efectivă trebuie să aibă loc la nivel local pentru că acolo se cunosc problemele, acolo ai soluțiile, acolo ai reprezentanții statului care pot rezolva problemele împreună cu administrațiile locale. Aici am abordat atât tema descentralizării, cât și tema reorganizării administrativ-teritorială a României, împreună cu domnul Toma.

Al doilea lucru pe care l-am subliniat în materie de reforme a fost acela care se referă la PNRR. Există riscul ca România să piardă bani din PNRR dacă nu se fac reforme prin PNRR de către miniștri. Victimele colaterale vor fi administrațiile locale. Noi vom pierde banii în concret și atunci l-am rugat pe primul-ministru și pe miniștri de resort să rămână conectați la ceea de ce are nevoie România. Aceste reforme nu sunt făcute undeva din afara României, sunt făcute de România pentru români și care vor face această țară mult mai funcțională, cu beneficii pentru fiecare cetățean, inclusiv în buzunare, în privința banilor. Dacă aceste reforme nu se vor face există riscul evident al blocării fondurilor pe PNRR și cu acele consecințe despre care am vorbit mai devreme.

În al treilea rând, am vorbit pe descentralizare de nevoia concretizării celor 7 domenii de reformă pe: tineret, sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educație și agricultură, unde din 2017 procesul s-a blocat și aici e nevoie de intervenție din partea miniștrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc. Cum se întâmplă asta? De exemplu în materie de tineret și sport, acele tabere școlare, obiective care țin de tineret din orașe și municipii, să fie date la administrațiile locale pentru că se prăbușesc sub privirile oamenilor, nu sunt utilizate.”, a declarat Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.