Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România, programat inițial pentru anul 2021, dar amânat din cauza pandemiei, a început pe 1 februarie 2022 fiind împărțit în trei etape importante: preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date RPL 2021, autorecenzarea și colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă.
Pregătirea recensământului s-a făcut încă de anul trecut, când a avut loc recensământul de probă, însă nu au fost generați indicatori statistici, fiind vorba numai de verificarea practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și de prelucrare. În 2021, recenzorii au verificat cum funcționează sistemul electronic, fiind primul recensământ din istoria României când datele sunt colectate prin intermediul tabletei și nu pe hârtie, așa cum s-a desfășurat inclusiv la ultimul recensământ, în anul 2011.
„Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.
Prima etapă a recensământului a debutat pe 1 februarie și va continua până 13 martie, perioadă în care recenzorii vor colecta date date din surse administrative și vor crea și popula baza de date cu acest prim set de date.
Autorecenzarea online – o premieră în România
Cea de-a doua etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor se va desfășura în perioada cuprinsă între 14 martie – 15 mai ș va aduce o premieră în România, autorecenzarea online, iar cei care au nevoie pot solicita asistență din partea unui recenzor.
Pentru autorecenzare, cetățenii vor trebui să completeze un formular de preînregistrare, care va fi disponibil pe site-ul oficial începând cu luna februarie. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator. Formularul de preînregistrare trebuie completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii gospodăriei, iar informațiile solicitate în cadrul acestui act fac referire la adresa de reședință, CNP-urile membrilor gospodăriei, adresele de email ale membrilor gospodăriei, adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține. După trimiterea formularului de preînregistrare, cetățenii vor primi pe adresa de email indicată un link către propriul chestionar.
Completarea chestionarului se poate face o singură dată, iar timpul de completare variază între 4 și 14 minute. Cei care decid să se autorecenzeze vor avea posibilitatea să aleagă limba în care își doresc să completeze chestionarul, fiind disponibile mai multe limbi ale minorităților etnice, precum și în limba engleză.
Zi liberă pentru cei care se autorecenzează online
Institutul Național de Statistică a asigurat cetățenii că datele culese vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal și anonimizate imediat după intrarea în sistem. În cazul autorecenzării online sau a autorecenzării asistate, CNP-ul este criptat, cu ajutorul unui algoritm utilizat de INS. În momentul în care o înregistrare individuală este salvată în baza de date RPL 2021. Transferul de date online se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.
Mai mult, persoanele salariate care aleg să se autorecenzeze online sau sunt cuprinse în autorecenzarea online primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.
După completarea chestionarului, prin apăsarea butonului de finalizare, răspunsurile vor fi transmise în baza de date și va fi generat un rezultat în pagina web, în decurs de până la 7 zile, care va confirma completarea cu succes sau va cere reluarea procedurii în cazul în care au existat erori la introducerea datelor de către utilizator. Cei care vor primi un mesaj că nu le-a fost validat chestionarul vor putea relua procesul de autorecenzare online, iar în cazul în care, din diferite motive, nu dorește să reia procesul de autorecenzare, atunci va primi vizita recenzorului. Pe site-ul recensământului va exista o funcție în care cei care s-au autorecenzat sau angajatorii vor putea verifica dacă a fost emis certificatul de confirmare sau infirmare pentru chestionarele care nu trec de validare, iar accesul se va face în baza CNP-ului.
Recensământul clasic rămâne în picioare, dar se modernizează
Dacă cetățenii nu dispun de mijloacele tehnice pentru a se autorecenza sau, din diferite motive nu au dorit să utilizeze această metodă, în perioada 16 mai – 17 iulie, va avea loc etapa de recenzare prin interviu, efectuată de un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tablete. Recenzorii angajați de primării se vor deplasa pe teren în scopul culegerii electronice a datelor. Aceștia vor merge numai în acele gospodării în care membrii acestora nu și-au completat chestionarele de recensământ prin autorecenzare.
Recenzorii vor fi plătiți cu 7 lei pentru completarea unui chestionar pentru recenzarea persoanei şi 3,5 lei pentru un chestionar pentru recenzarea locuinței.
Amenzi usturătoare pentru persoanele care refuză să răspundă la întrebări
Persoanele care nu vor să participe la recensământ sau refuză să răspundă la întrebările recenzorilor sunt pasibile de amenzi serioase.
Astfel, constituie contravenţie „împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, dar şi „refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”.
Cei care se fac vinovaţi de astfel de contravenţii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.
În cadrul recensământului, Institutul Naţional de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare.
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare.