O treime dintre cetăţenii Republicii Moldova ar fi dispuşi să voteze unirea cu România, conform unui sondaj realizat de CSB Research, în timp ce majoritatea (19,9%) consideră că dacă Republica Moldova s-ar afla într-o situaţia similară cu cea a Ucrainei ar putea primi ajutor în mod prioritar din ţara noastră.

În cazul unui referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, 34,4% dintre moldoveni ar vota favorabil, în timp ce 49,9% s-ar opune, reiese dintr-un sondaj realizat de CBS Research, institut de sondare din Republica Moldova.

Cele mai multe dintre persoanele intervievate consideră că relaţiile cu România trebuie să se îndrepte către o cooperare mai intensă, însă cu păstrarea independenţei Repuvicii Moldova ca stat european (32,6%).

Cum este văzută România

Referitor la modul în care privesc România, cei mai mulţi dintre repondenţi, peste 40%, susţin că au cea mai mare încredere în sistemul de învăţământ din ţara noastră, pe locul 2 fiind Biserica, cu peste 31%, urmată de Preşedinţie, cu 30%.

În ceea ce priveşte relaţiile actuale dintre România şi Republica Moldovă, majoritatea respondenţilor, adică aproape 48%%, sunt de părere că sunt foarte bune şi destul de bune.

De cealaltă parte, 36,1% consideră că nu sunt nici bune nici rele, iar 7,1% le cataloghează drept rele şi foarte rele.

De asemenea, cei mai mulţi dintre repondenţi ar vrea ca între cele două state să se dezvolte mai mult legăturile de comerţ (38,9%) şi privind educaţia (36,9%).

Chiar dacă cei mai mulţi dintre cei intervievaţi nu sunt la curent cu situaţia politică din România, cei care urmăresc ce se întâmplă ţara noastră au cea mai mare încredere în preşedintele Klaus Iohannis (peste 35%), acesta fiind urmat de Traian Băsescu (aproape 25%) şi Ludovic Orban (10,9%).

PNL este în topul preferinţelor cetăţenilor moldoveni, cu  (10,7%). Pe locul doi este AUR (10,2%), partid urmat de PMP (7,7%).

România, principal furnizor de ajutor militar

Dacă Republica Moldova s-ar afla într-o situaţie similară cu a Ucrainei, cei mai mulţi repondenţi consideră că ajutorul militar prioritar ar veni din România (19,9%), ţara noastră fiind urmată de UE (11,6%), NATO (10,4%) şi SUA (7,5%) în timp ce doar 3,9% cred că ar veni din Rusia.

După neutralitate (47%), cea mai bună metodă pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova este unirea cu România (14,1%), potrivit sondajului.

Situaţia din Ucraina

În cee ace priveşte situaţia tensionată din Ucraina, 29% dintre repondenţi cred că, probabil, se va ajunge la un conflict real, în timp ce 27,2% sunt de părere că acest lucru este puţin probabil. 

În acelaşi timp, în cazul izbucnirii unui război între Rusia şi Ucraina, 43.1% dintre rcei intervievaţi consideră că Republica Moldovă ar trebui să rămână neutră, iar 22,6% ar opta pentru o alianţă militară cu Rusia.

Întrebaţi ce ar vota privind aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 41,5% au răspuns că ar vota „pentru”, iar 37,2% împotriva. În cazul alegerii privind aderarea la UE sau la Uniiunea Eeconomică Eurasiatică, 46,2% ar adera la Uniunea Europeană şi 31,9% ar alege aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică în cazul în care ar avea Sondajul a fost realizat în intervalul 24 ianuarie-5 februarie, pe un eşantion de 1134 persoane, cu vârstă de 18 ani şi peste, cu o eroare maximă de +2.8%, sub forma interviului.

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022 a fost aprobat! Vezi aici cum s-au împărțit banii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.