În 2020, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirma într-un discurs publicat pe pagina oficială a președinției ucrainene că România a ocupat Bucovina de Nord.
El a făcut această afirmație cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, sărbătorită pe 22 ianuarie 2020, după ce în această zi, în anul 1919, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika), numit și ”Actul Zlukî” (Sluca) prin care a fost înființat statul ucrainean unificat.
„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”. Acesta este un citat din Actul Zlukî, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii UNR și ZUNR, pe 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev.În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români(s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”, scria atunci președintele Volodimir Zelenski pe pagina oficială a președinției ucrainene.
Sursa: Radio Europa Liberă
Citește și: Care sunt categoriile de români care ar putea fi încorporați la ordin