Ionel Tudosan, fost procuror DIICOT, cere cere statului român daune morale de 1 milion lei, dupa a fost judecat pentru complicitate la șantaj, într-un dosar penal instrumentat de DNA.
A fost achitat de mai multe instanțe, iar sentința a rămas definitivă. Între timp însă el a fost suspendat din funcție și a fost nevoit să stea la Craiova, departe de familia sa care locuia în București.
Procurorul DIICOT Ionel Tudosan a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la șantaj în formă agravantă, în 2015. La cel moment activa ca magistrat la Craiova. După ce trei ani de procese, în 2018, a venit și sentința definitivă de achitare de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ionel Tudosan a decis acum să dea statul român în judecată. În cererea sa susține că, pe lângă stigmatul adus de acuzațiile DNA, s-a confruntat și cu mari probleme financiare deoarece a fost suspendat din funcție. În plus, din cauza măsurilor restrictive, a fost nevoit să rămână la Craiova departe de familia sa aflată în București. Asta deși procesul a fost pe rolul instanțelor din Capitală.
Nu și-a putut ajuta familia
Ionel Tudosan spune că judecătorii nu i-au ridicat nici măcar interdicția de a părăsi localitatea și astfel nu a putut fi alături de bunica sa bolnavă.
„Am solicitat fără succes judecătorului înlăturarea controlului judiciar sau a obligației de nu părăsi localitatea. Bunica, foarte în vârstă, în stare gravă, n-a mai putut beneficia de ajutorul meu. A decedat. La înmormântare, a trebuit să semnez la poliție că nu mă sustrag“, a declarat Ionel Tudosan citat de luju.ro.
Acțiunea înaintată de Tudosan se află deja pe rolul Tribunalului București, următorul termen fiind 18 mai 2022. Documentul are 80 de articole în care magistratul explică ce cheltuieli a avut cu procesul, dar și toate problemele de imagine și emoționale pe care le-a avut din cauza acuzațiilor DNA.
Cere daune morale
Magistratul cere daune morale de 1 milion de lei, dar și cheltuieli de judecată. „Suma de 40.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată efectuate de subsemnatul cu ocazia judecării cauzei penale inregistrate sub nr. 2600/1/2015 pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție (etapa fondului) si a cauzei înregistrate sub nr. 1822/1/2017 (etapa apelului) pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție.
Suma de 1.000.000 lei, reprezentând daune morale cauzate subsemnatului prin declanșarea procesului penal, punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea nelegală în judecată, în stare de control judiciar (cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu Craiova, urmată de stingerea acțiunii penale prin achitare și implicit pentru atingerea adusă dreptului la libertate și siguranță, la libertatea de circulație (miscare) a subsemnatului, la viața familială, imagine, onoare și demnitate, reputație, inclusiv dreptul la viața privată“, se arată în acțiunea lui Ionel Tudosan.