Radu Chifa, ţeparul de la Superbingo Metropolis, a mai făcut o victimă. Nicolae Ciocanea, un bărbat din Săliștea de Sus, județul Maramureș, a căzut în capcana întinsă de Chifa în anul 2014, acordându-i un împrumut în valoare de 100.000 de euro, însă banii n-au mai fost restituiți și se pare că au dispărut precum un fir de praf. Mai ales că Radu Chifa a luat măsuri și a cedat toate acțiunile pe care le deținea la societatea Metropolis Grup în favoarea soției sale, Floarea Chifa. 

O vorbă din popor care i se potrivește „mănușă” lui Radu Chifa spune că lupul își schimbă părul, dar năravul ba. Cel mai grav este faptul că nu puțini au fost cei care s-au lovit de acest „nărav” al cunoscutului țepar și acum se luptă să-și recupereze banii, sume colosale pe care Chifa nu mai are de unde să le dea înapoi. 

Țeapa de 100.000 de euro

În anul 2014, Ciocanea Nicolae i-a acordat un împrumut în valoare de 100.000 de euro lui Radu Chifa, fapt ce rezultă din contractul de împrumut autentificat la data de 16.02.2019, prin care au fost stabilite modalitatea și termenele de plată ale sumei împrumutate. Țeparul  Superbingo Metropolis nu s-a chinuit să-i restituie banii lui Nicolae Ciocanea, mai ales că lista celor ce așteaptă bani de la el e atât de lungă, încât nu se știe dacă va reuși vreodată să-și acopere toate datoriile. Astfel la data de 25 noiembrie 2019 Ciocanea și Chifa au încheiat un act adițional privind modificarea contractului de împrumut. 

Prin actul adițional s-a convenit de comun acord ca suma împrumutată să fie restituită în una sau mai multe tranșe până la data de 30 aprilie 2020. După cum era de așteptat, Radu Chifa nu a respectat nici acest termen, iar Nicolae Ciocanea a fost nevoit să formuleze o cerere de executare silită în 30 iulie 2020, care a fost admisă de către instanța de executare prin încheierea nr. 2762/2020 pronunțată de Judecătoria Bistrița în dosarul 4955/190/2020 fiind încuviințată executarea silită „în toate modalităţile prevăzute de lege, simultan sau succesiv a titlului executoriu până la concurenţa sumelor din titlul executoriu.”

Dator vândut, Chifa a cedat acțiunile soției sale 

În urma verificărilor efectuate de executorul judecătoresc, s-a constatat că Radu Chifa a cesionat, în anul 2017, părțile sociale deținute de acesta la societatea Metropolis Grup, soției sale, Floarea Chifa pentru suma de 90.000 de euro și s-a retras din calitatea sa de asociat.

Potrivit documentelor cuprinse la dosar, la solicitarea executorului judecătoresc, Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, a emis o copie certificată a actului care atestă cesiunea părților sociale deținute de Radu Chifa și înscrisurile existente, actul constitutiv al societății actualizat. 

„Pârâtul Chifa Radu a deținut calitatea de asociat la Metropolis Grup împreună cu asociatul Rus Petru și asociatul Chifa Floarea.  La data de 20.07.2017, prin contractul de cesiune părți sociale menționat, acesta cesionează un număr de 50.000 părți sociale cu valoare nominală de 10 lei, fiecare parte reprezentând 49,02% din capitalul social către asociatul Chifa Floarea.  În urma cesiunii, capitalului social în cuantum de 1.020.000 de lei împărțit în 102.000 părți sociale a câte 10 lei fiecare parte, va fi deținut astfel: 

Chifa Floarea deține un număr de 51.000 părți sociale a câte 10 lei fiecare, cu o valoare de 510.000 de lei, respectiv 50 % din capitalul social al societății. 

Rus Petru deține un număr de 51.000 părți sociale a câte 10 lei fiecare, cu o valoare de 510.000 de lei, respectiv 50 % din capitalul social al societății.

Cota de participare la beneficii și pierderi este proporțională cu aportul la capitalul social, respectiv: Chifa Floarea are o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50% și Rus Petru are o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50%. Părțile stabilesc că prețul cesiunii este de 90.000 euro, respectiv 410.886 lei, calculat la cursul BNR e din data de 20 iulie 2017.  

Cesionara Chifa Floarea acceptă preluare a părților sociale, deținând astfel 50% din capitalul social, iar cedentul declară că nu mai are niciun fel de pretenții de la cesionar sau de la societate.”, se arată în documentele cuprinse la dosar. 

Astfel Radu Chifa a rămas lefter, cel puțin în înscrisurile oficiale, și s-a asigurat că în cazul în care cineva îi va cere banii înapoi sau va declanșa o acțiune de executare silită nu va fi nevoit să restituie împrumuturile, neavând de unde. 

Nicolae Ciocanea a înaintat în cele din urmă o acțiune în instanță împotriva lui Radu Chifa, a soției sale, Floarea Chifa și a societății Metropolis Grup pentru a-și recupera banii, cerând să se constituie nulitatea absolută a contractului de cesiune părți sociale încheiat între Radu Chifa și soția sa, radierea cesiunilor menționate la Registrul Comerțului și reînscrierea părților sociale în favoarea cedentului. De asemenea, Nicolae Ciocanea a solicitat declararea ca inopozabil a contractului de cesiune părți sociale. 

Și-a golit patrimoniul să scape de plata datoriilor

Nicolae Ciocanea susține că prin contractul de cesiune părți sociale, Radu Chifa a încercat să-și golească patrimoniul de bunurile ce ar fi putut fi urmărite de către creditori, sens în care, a încheiat o operațiune juridică, menită să transfere bunurile sale în ipoteza în care urmărirea creditorilor ar deveni efectivă.  

Mai mult, ca să scape de executările silite pornite de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la numai două luni după ce a cesionat părțile sociale pe care le deținea la Metropolis Grup către soția sa, în septembrie 2017, societatea a cerut și a obținut instanță intrarea în insolvență. 

În 13 august 2020 s-a declanșat urmărirea silită împotriva lui Chifa Radu, acesta fiind obligat să restituie împrumutul în valoare de 100.000 de euro, la care se adăugau 12.062 lei cu titlu de cheltuieli de executare și la data de 19 august 2020 banca a pus popriri pe conturile aflate pe numele lui Radu Chifa, până la încasarea sumei totale de 100.000 de euro + cheltuielile de executare. De asemenea, pentru societatea Metropolis Grup s-a luat măsura executării silite prin înființarea unei proprii în cotă de 1/3 din venitul net lunar pe care societatea în calitate de terț poprit îl datorează debitorului, până la încasarea sumei totale și a cheltuielilor de executare. 

În cererea de Chemare în judecată formulată de Nicolae Ciocanea, acesta a susținut următoarele: „Caracterul fraudulos al contractului mai sus menționat și cauza ilicită a acestuia este dovedită de următoarele împrejurări: întreaga conduită a debitorului a fost în sensul golirii de conținut a patrimoniului propriu, dovadă fiind transferul părților sociale către soția acestuia, asociat în aceeași societate (…) în spiritul acestei conduite frauduloase este și împrejurarea că deși este vorba de o sumă consistentă de 90.000 de euro, se consemnează în contractul de cesiune că, acesta   s-a achitat la data încheierii contractului 20 iulie 2017, doar pe baza declarației părților, fără să existe un document justificativ al plății.  Prețul din acest contract este unul fictiv stabilit cu intenția de a fi achitat. (…)  Analizând acest contract prin raportare la data acordării împrumutului de 100.000 de euro pârâtuluiului și data încheierii contractului rezultă că intenția debitorului în principal, dar și a celorlalte părți implicate, a fost aceea de leza drepturile subsemnatului și de a încerca să se sustragă de la urmărirea subsemnatului acestor sume. Prin contractul menționat debitorul și-a mărit starea de insolvabilitate, participarea la fraudă a terțului Chifa Floarea fiind evidentă în condițiile în care este soția pârâtului. 

Judecătorii au constatat nulitatea absolută a contractului de cesiune 

Judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud i-au dat dreptate lui Nicolae Ciocanea, prin decizia emisă în 19 noiembrie 2021: „Constată nulitatea absolută a contractului de cesiune părţi sociale încheiat la data de 20.07.2017 între cedentul Chifa Radu şi cesionarul Chifa Floarea, având ca obiect cesiunea unui număr de 50.000 părţi sociale, reprezentând 49,02% din capitalul social al Societăţii Metropolis Grup SRL. Dispune radierea cesiunii anterior menţionate din registrul comerţului şi reînscrierea părţilor sociale obiect al acesteia în favoarea cedentului Chifa Radu.”

Cu toate acestea, Chifa Radu a atacat sentința cu apel și dosarul a ajuns pe masa judecătorilor clujeni, la Curtea de Apel Cluj. 

În cererea de apel declarată de Radu Chifa, în calitate de fost administrator al debitoarei Metropolis Grup, acesta a cerut schimbarea în totalitate a sentinței pronunțate, motivând că este este nelegală și netemeinică. 

„Cer să schimbați în totalitate sentința pronunțată în sensul respingerii acțiunii reclamantului Ciocanea Nicolae prin admiterea excepției prescripției dreptului material la acțiune al reclamantului, pentru cauze de nulitate relativă și pe cale de consecință să respingeți ca prescrisă cererea în anulare formulată, iar pe fond să respingeți în întregime cererea în anulare formulată de Ciocanea Nicolae ca neîntemeiată și obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta cauză.”

Dacă cererea de apel formulată de Radu Chifa nu va fi admisă de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, acesta va fi nevoit să-și asume responsabilitatea și să își reia calitatea de asociat al Metropolis Grup, societate aflată pe marginea prăpastiei ce luptă din greu să evite falimentul.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.