Claudiu Degeratu, expert în domeniu militar, a făcut pronosticuri deloc optimiste în ceea ce privește evoluția războiului din ucraina. Acesta a afirmat că durata conflitului s-ar putea extinde de la câteva luni, la câțiva ani.
Degeratu spune că stocurile de armament ale Ucrainei i-ar permite ţării vecine să ţină piept agresiunii ruse câteva luni, dacă războiul va fi la intensitate maximă şi până la câţiva ani, dacă va fi vorba de un război de uzură.
În acelaşi timp, experţii de la Chişinău spun că decizia Ucrainei de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate unică pentru ţara vecină.
Ieri, în urma unei şedinţe speciale a Parlamentului European, dedicate agresiunii militare a Rusiei faţă de Ucraina, forul european a cerut acordarea pentru Ucraina a statutului de ţară candidat la Uniunea Europeană.
De asemenea, europarlamentarii au cerut continuarea eforturilor pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, în conformitate cu prevederile Acordul de Asociere. Decizia vine după ce acum două zile, preşedintele Zelensky a transmis forului european cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
„Demersul preşedintelui Zelensky de a primi acest statut special este pe deplin meritat. Simbolic vorbind ar fi o încurajare pentru ucrainenii care luptă nu doar pentru ei, dar şi pentru întreaga Europă. Planurile expansioniste nu ţintesc doar Doneţk şi Lugansk. Ţintesc un spaţiu mult mai larg care nu se opreşte la frontierele fostei URSS. Dacă există o fereastră de oportunitate pentru Ucraina, ea trebuie folosită acum. Nu există, aşa cum s-ar fi aşteptat ideologii Rusiei, scenariul ca o parte din Ucriana s-o ia în altă direcţie. Planul iniţial al Rusiei era că Ucraina va capitula în două zile de luptă, dar el este departe de realitate”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În acelaşi timp, experţii în domeniul militar spun că Rusia a devenit extrem de agresivă în ultimele zile pentru a obţine cât mai mult teren în negocierile cu partea ucraineană. De asemenea, specialiştii prognozează că războiul ar putea dura cel puţin câteva luni. „Rusia vrea să şantajeze şi Guvernul ucrainean, şi comunitatea internaţională cu acţiuni îndreptate şi împotriva populaţiei civile care acum rezistă cu arma în mână, în aceste centre urbane mari. Se mizează pe faptul că acest tip de şantaj va avantaja Rusia în următoarele etape de negociere.
Există voci care spun că ar fi vorba despre un conflict care ar dura 1-2 ani, minimal al fi câteva luni, dar la un nivel de intensitate ridicat. Ucraina a reuşit să facă stocuri de armament, muniţii, materiale de război, care îi vor asigură măcar o jumătate de an capacitatea de acţiune şi de luptă. Nu văd o să aibă o pregătire mai lungă de câteva luni”, a spus expertul în domeniul militar din România, Claudiu Degeratu.
Printre condiţiile Federaţiei Ruse de a opri aşa-zisa „operaţiune militară” sunt recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un statut de neutralitate pentru aceasta.
Sursa: adevarul.ro
Citește și: Solidaritatea lui Boc dusă la extrem! Înlocuiește steagul României cu cel al Ucrainei