Anamaria Gavrilă, deputat independent de Hunedoara, a vorbit, marți, în Parlamentul României, despre situația în care se găsesc românii din Ucranina, despre care spune că au sentimentul că au fost abandonați de statul român, dar și despre o declarație a lui Virgil Popescu, ministrul Energiei. Cel care anul trecut vorbea despre închiderea termocentralei Mintia.

Anamaria Gavrilă, despre românii din Ucraina

„În momentul în care România a condamnat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor Donetsk și Luhansk, așteptările pe care le aveam de la dumneavoastră ar fi fost să anunțați, simultan, un program amplu de protejare a celor 500.000 de români din Ucraina.

Privim cu îngrijorare spre evoluțiile din Ucraina și ne bucurăm, în acest context, că România este membră NATO, este membră a Uniunii Europene și are un parteneriat strategic solid cu SUA. Însă, pe lângă apărarea propriului teritoriu, avem obligația de a-i apăra pe români oriunde s-ar afla aceștia.

Am vorbit cu mai mulți români din Ucraina în ultimele zile și mă doare sufletul să constat că aceștia au sentimentul că au fost abandonați de statul român.
Avem obligații de sânge față de frații noștri români din Ucraina, angrenați într-un răboi pe care nu și-l doresc, în ciocnirea dintre civiliația occidentală și cea rusă. Oamenii aceștia trebuie să aibă siguranța că nu sunt lăsați pe cont propriu, că nu sunt abandonați, că statul român îi ajută și îi protejează.

Concret, cer actualei Puteri:

1. Să monitorizeze situația de securitate, economică și socială a românilor din Ucraina, nu doar a situației generale din Ucraina, pentru a pregăti un răspuns urgent și adecvat pentru români în fața noilor amenințări.

2. Să creeze mecanisme instituționale de legătură cu comunitățile românești din Ucraina și să trimită ajutoare umanitare țintite către aceste comunități, acolo unde situația impune acest tip de intervenție

3. Să îmbunătățească mecanismele de acordare a cetățeniei române pentru românii din Ucraina

4.În situația în care mediul de securitate se deteriorează, să ofere cu prioritate românilor din Ucraina posibilitatea de a se refugia în țara noastră și să le creeze condiții de viață identice cu cele ale românilor care trăiesc astăzi în România.

Pentru statul român, nu trebuie să existe români de rangul întâi și de rangul doi. Într-un război, nu avem voie să îi abandonăm pe frații noștri români pe câmpul de luptă. Este foarte bine că, în chestiunea Ucrainei, suntem solidari cu NATO și UE, dar, în același timp trebuie să fim solidari și cu românii din Ucraina cărora le bate războiul la ușă.”

Citește și: Armata Rusă a distrus un laborator al centralei nucleare de la Cernobîl

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.