Titus Corlatean, senator of Social Democrat Party in Romanian Parliament, answers to an interview about crisis in his parliamentary office.

Senatorul social-democrat Titus Corlățean, președinte al Comisiei pentru politică externă și fost ministru de Externe, a afirmat că războiul din Ucraina a fost generat de un sistem occidental slab care nu a avut capacitatea să adopte o poziție fermă la momentul potrivit și nu a știut să descurajeze „entuziasmul” manifestat de  Rusia de-a lungul timpului.

„Cu toții plătim, astăzi, pentru slăbiciunile sistemului occidental din 2014 și de după”, spune fostul șef al diplomației române.

„Acel regim de sancțiuni din 2014 ( când a fost anexată  ilegală Crimeea) și tot ce s-a întâmplat după aceea a fost unul extrem de moderat, mai degrabă simbolic, din cauza slăbiciunilor Uniunii Europene, în condițiile în care state membre, și nu critic pe nimeni că pot să înțeleg în termeni economici despre ce este vorba, doar că, pentru aceste interese specifice economice dependența de gazul rusesc nu am putut adopta un regim de sancțiuni cu adevărat descurajant pentru Federația Rusă. Adică, ceea ce s-a întâmplat atunci a fost mai mult o simulare a unui regim de sancțiuni și pentru asta am plătit cu toții, pentru că Federația Rusă a fost lăsată să-și continue această politică vizibilă sau mai puțin vizibilă de a agresa spații democratice europene și nu mă refer doar la Ucraina, care este exemplul cel mai vizibil. Dar, războiul cibernetic, atacurile, interferența în viața politică a unor state europene democratice la momente de alegeri sau referendumuri importante, acest lucru îl știm și s-a întâmplat pentru regimul occidental a fost prea slab. În acest moment, Federația Rusă s-a dus, aș spune, aproape până la capăt declanșând o agresiune militară împotriva Ucraina, ocupând teritorii suverane aparținând altui stat și declanșând un război lângă frontierele României, ale NATO și ale Uniunii Europene. Avem de gestionat această situație nefiind părți în război, dar simțim consecințele acestui conflict militar”, a declarat senatorul, în cadrul emisiunii „Articolul VII”, la TVR Internațional.

Acest sistem trebuie să se reformeze!

„Vestea cea proastă este că acest sistem internațional se demonstrează că, din păcate, și-a trăit existența pozitivă, dar a ajuns la o limită. După ce această agresiune și acest război se vor fi terminat se vor schimba unele reguli și eu, personal, nu știu astăzi, dacă în bine sau în rău. Revăd niște episoade ale istoriei din alte perioade în care conceptul fundamental era balanța de putere care nu garanta pacea, ci stabilitatea, ceea ce este cu totul altceva. Văd acum o țară care este membră a Consiliului de Securitate, deci are un rol foarte important în societatea internațională, cum calcă în picioare toate aceste reguli de drept internațional și nu avem sancțiuni veritabile, funcționale la nivelul Organizației Națiunilor Unite, la nivelul Consiliului de Securitate, cel care veghează la pacea și securitatea inernațională, nu vedem mecanisme care să oprească acest stat să oprească agresiune. De ce? Pentru că Federația Rusă este membră a Consiliului de Securitate, are drept de veto. Deci, acest sistem este blocat, nu mai este funcțional. Acest sistem trebuie să se reformeze. Vor avea marii jucători capacitatea de a reconfigura acest sistem de data aceasta să ofere funcționalitate pentru un nou ciclu? Aceasta este, din punctul meu de vedere și ca jurist de drept internațional, marea întrebare”, mai spune demnitarul.

Citește și: Șefului diplomaţiei ruse: Ceea ce se întâmplă nu este doar despre Ucraina, ci despre o nouă ordine mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.