Comisarul şef Toma Rus a renunţat la “haina” de poliţist, înaintând conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor actele pentru trecerea în rezervă şi implicit intrarea în rândul pensionarilor. Comisarul, care deţinea funcţia de locţiitor al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, a decis să renunţe la trese la doar 43 de ani şi după doar 24 de ani de când a îmbrăcat pentru prima dată haina de miliţian. Totuşi, gestul lui este oarecum ciudat şi ascunde o serie de probleme, legate în principal de trecutul său cu caracter penal.
Adio, dar rămâi cu bineComisarul şef Toma Rus, a decis, la finele săptămânii trecute să renunţe la postul de adjunct al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI înaintând totodată un raport prin care cerea trecerea în rezervă. “Am promis copiilor mei şi soţiei că atunci când se va finaliza dosarul de la DNA, mă voi retrage acasă şi mă voi dedica familiei. În data de cinci mai am primit comunicare de la DNA că am fost absolvit de orice vină în dosarul în care am fost introdus fără vină. De mâine (n.r. vinerea trecută) sunt un pensionar al Ministerului de Interne, după ce am ocupat cea mai înaltă poziţie pentru un poliţist în cadrul MAI. Domnia Sa a considerat că experienţa mea şi realizările mă recomandă pentru a preda în cadrul Academiei de Poliţie şi, în consecinţă, voi accepta, probabil, o colaborare în cadrul Academiei, dar doar în cazul în care acest lucru nu mă va obliga să rămân mai mult de o zi pe săptămână la Bucureşti. Mă întorc acasă”, a declarat pentru Ziua de Cluj, comisarul Toma Rus. Totuşi, din informaţiile Gazetei, cererea de trecere în rezervă a acestuia a venit ca urmare a diverselor informaţii apărute în mass-media, articole care arătau actele cu deosebit caracter penal la care Toma Rus s-a dedat în decursul anilor. Adică, sursele Gazetei de Cluj au confirmat că actualul ministru al internelor, Dan Nica nu l-a agreat niciodată pe comisarul clujean, mai ales după ce i-a văzut « mapa profesională ». Toma Rus, a intrat în minister, pe postul actual, «la pachet» cu Virgil Ardelean, odată cu numirea celor doi, ministrul Oprea fiind nevoit să renunţe la calitatea de demnitar. Totuşi, Toma Rus a fost doar « peştişorul mic» în toată această « afacere», opinia publică fiind concentrată în primul rând pe « Vulpe». Speculaţiile apărute în mass-media dădeau ca sigur faptul că cei doi au fost « trimişi» la Bucureşti la « ordinul» expres al fostului ministru de interne, clujeanul Ioan Rus, politician cu care Toma Rus este prieten de o bună bucată de vreme. Ardelean a fost nevoit să părăsească şefia DGIPI în urma presiunii mediatice la care a fost supus. Preocupaţi cu « Vulpea», ziariştii şi oamenii politici nu au observat faptul că în « schemă» s-a strecurat şi Toma Rus. Acesta a fost « observat» ulterior, noul ministru de interne, conform informaţiilor noastre, punând presiune pe acesta să părăsească fotoliul de subsecretar de stat. Temându-se să nu se « trezească» pe cap cu un dosar penal puternic, Toma Rus a renunţat la post şi implicit la carieră. Un lucru ciudat este că pe pagina electronică a MAI, la secţiunea secretari de stat, acolo unde era trecut şi Toma Rus, încă din 14 mai, adică cu o zi înainte ca Toma Rus să părăsească ministerul, apărea înlocuitorul său. În mod normal, după ce un demnitar este schimbat, trece aproximativ o săptămână până când este găsit un înlocuitor, tipar care, în schimb, nu s-a aplicat şi în acest caz.
Un comisar… acuzat
Toma Rus a fost acuzat, de-a lungul timpului de diverse acte cu caracter reprobabil, pe numele său fiind depuse două plângeri penale la DNA. În primul dosar aflat în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie, Toma Rus este acuzat că ar fi închiriat un sediu de la societatea Piscicola, subînchriindu-l ulterior Băncii Transilvania, cărora le-a perceput o chirie cu 35 de ori mai mare decât preţul iniţial. Un al doilea dosar în care acesta a fost cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie face referire la faptul că Toma Rus l-ar fi şantajat pe finanţatorul clubului de fotbal CFR 1907, Arpad Paszkany. În fapt, Paszkany a reclamat faptul că Rus ar fi venit în biroul său şi i-ar fi cerut să renunţe la contestaţia legată de atribuirea terenului din cartierul Gheorgheni pentru construcţia unui complex comercial de tip mall firmei ieşene Iulius Mall. În cazul în care afaceristul clujean nu ar fi renunţat la plângere, acesta ar fi urmat să-i fie fabricat un dosar penal. Totuşi, în data de cinci mai, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului şef al BCCO Cluj-Napoca în legătură cu cazul legat de presupusul şataj asupra lui Paszkany.
Avere de poliţist
Gazeta de Cluj a prezentat în repetate rânduri faptul că Toma Rus a adunat de-a lungul timpului o avere semnificativă, în condiţiile în care salariul de slujbaş al statului nu poate acoperi toate „fiţele” comisarului. Astfel, acesta deţine, în momentul de faţă un apartament în centrul municipiului Cluj-Napoca, vizavi de Tribunalul Cluj, o casă de vacanţă în comuna Căprioara, trei farmacii plus două maşini de lux. Toată averea lui este estimată la peste două milioane de euro.
Ştefan Trandafir