Guvernul Ciucă a emis ieri o ordonanță de urgență prin care SRI și SIE sunt puse să aprobe sau să respingă investițiile străine făcute în România de companiile din afara UE.
Ordonanța prevede un proces de verificare pentru investițiile în sectoare sensibile și sunt de peste 2 milioane de euro, iar SRI și SIE au un cuvânt de spus în procedură. Motivul? ”Protejarea intereselor esențiale de securitate și ordine publică”.
Mai exact, orice investitor străin din afara UE care vrea să investească peste 2 milioane de euro în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media e obligat să depună o cerere de autorizare.
Cererea este evaluată de o comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care poate da aviz pozitiv sau negativ, preluat ulterior într-o hotărâre de guvern, care poate fi atacată în instanță.
Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) e formată din reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți. Avizul privind cererea de aprobarea a investiției se dă prin votul majorității membrilor, iar reprezentanții SRI și SIE nu au drept de vot. Cu toate acestea, la cererea Comisiei, SRI și SIE transmit propriile în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.
Emiterea avizului de către CEISD se realizează în termen de cel mult 60 de zile de la data la care notificarea este declarată completă
De notat că în ordonanța de urgență un capitol separat este dedicat investițiilor străine non-UE în presă. Pe lângă verificarea cerută pentru restul afacerilor, un eventual investitor în presă venit din afara UE trebuie să facă publice toate datele privind tranzacția, iar Comisia specială supune consultării publice, pentru o perioadă de 30 de zile, informațiile cu privire la întreprinderea din domeniul mass media.
Guvernul susține că a adoptat prin această ordonanță de urgență regulamentul european 452/2019, care urmărește stabilirea unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană. Regulamentul nu prevede însă implicarea serviciilor secrete în procesul de verificare a investițiilor străine, lăsând la latitudinea fiecărei țări modul în care organizează această procedură, potrivit economedia.ro.
Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, cerea guvernului încă din 25 februarie ”adoptarea în regim de URGENȚĂ a legii investițiilor străine non-UE (FDI)… Solicit Guvernului României să adopte de urgență acest proiect de lege pentru protejarea intereselor statului român împotriva acțiunilor Rusiei si a tuturor celor ce nu suportă transparența, regulile sau valorile democratice, europene și transatlantice”.
Din cine e formată comisia care verifică investițiile străine în scopul ”protejării intereselor esențiale de securitate și ordine publică”:
a) un reprezentant al prim-ministrului din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care va avea și calitatea de președinte al Comisei;
b) președintele Consiliului Concurenței sau un membru al Plenului Consiliului Concurenței;
c) un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului;
d) un reprezentant al Ministerului Economiei;
e) un reprezentant al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului;
f) un reprezentat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
g) un reprezentat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
h) un reprezentant al Ministerului Finanțelor;
i) un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale;
j) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne;
k) un reprezentat al Ministerului Sănătății;
l) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul CEISD, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe au calitatea de invitați permanenți.