Constantin Dina, fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății s-a întors în cabinetul parlamentar al deputatului USR Emanuel Ungureanu, după ce a fost pus sub urmărire penală de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat că la un concurs de ocupare a funcţiei de şef serviciu i-ar fi transmis unei candidate, Silvia Aramă, o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

Constantin Dina, care în urmă cu un an era catalogat de Emanuel Ungureanu drept „spaima managerilor corupți și leneși din România”, a fost pus sub urmărire penală fiind suspectat de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Cu toate acestea, deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a tăcut mâlc și s-a făcut că plouă chiar dacă, de obicei, nu ratează nicio ocazie să arate cu degetul spre cei ce au fost acuzați sau sunt suspectați de fapte de corupție. Se pare că orientarea politică este mai presus de celebrul slogan al partidului „fără corupți în funcții publice”. 

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Dina a organizat un concurs, în perioada februarie – 6 martie, pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătăţii, iar Dina ar fi transmis în mod nelegal unuia dintre candidaţi o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

„Acţionând în această manieră, Dina ar fi facilitat obţinerea de către candidatul favorizat a unui punctaj care i-ar fi permis să promoveze proba respectivă. Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenţiei procurorilor anticorupţie”, au comunicat procurorii DNA. 

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Dina ar fi modificat fișa postului de șef serviciu în cadrul Direcției de Control și Integritate și a pus o condiție clară, menționând că persoana care ar urma să ocupe postul trebuie să aibă calitatea de jurist – cu toate că, înainte, pentru postul respectiv, candidații nu trebuiau să fie juriști, ci putea fi și economiști sau medici. Practica este una extrem de des utilizată în concursurile organizate în sistemul medical, îngrădind, practic, drepturile celorlalți candidați și favorizând persoana „aleasă”. Pentru a fi sigur de reușita Silviei Aramă, Constantin Dina a mai introdus un criteriu: persoana respectivă trebuia să fie parte din Corpul funcționarilor publici. După toate acestea, Dina i-ar fi comunicat și subiectele elaborate pentru examen Silviei Aramă, astfel contracandidații nu au avut nicio șansă. 

Ancheta DNA l-a făcut pe Dina să se întoarcă la vechile „iubiri”

După ce DNA a început cercetările, Constantin Dina s-a retras din funcția de șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății și a încercat să își găsească un loc la DSP Constanța, în funcția de director, funcție pe care a ocupat-o și în trecut, între anii 2010-2014, până când a fost detașat la Ministerul Sănătății. În anul 2017 a revenit la Constanța, pe același post, însă după câteva luni a ajuns din nou la Ministerul Sănătății, tot prin detașare. 

Pe 11 februarie 2021, ​Emanuel Ungureanu anunța pe pagina sa de Facebook că  Dina s-a autosuspendat pentru un an din funcția de la MS pe care o ocupa din 2014 pentru a lucra pe postul de consilier pe probleme de legislație la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Ungureanu declara la acel moment următoarele: „Voi continua cu multă determinare lupta împotriva corupției din sistemul sanitar”.  Un an mai târziu, Dina s-a întors cu coada între picioare la Emanuel Ungureanu, cu toate că deputatul a susținut în repetate rânduri că nu tolerează sub nicio formă corupția. Ei bine, se pare că prietenia și culoarea politică l-au făcut pe Ungureanu să treacă foarte ușor peste acuzațiile procurorilor DNA și să nu comenteze subiectul în spațiul public. 

Anul trecut, după autosuspendarea din funcția de șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Dina poza în mielușel, aruncând vina în stânga și-n dreapta. La acel moment, Dina afirma că munca depusă de specialiștii pe care îi are în subordine este compromisă total de comportamentul unor înalți funcționari, cât și de legislația actuală care nu este deloc bine pusă la punct. „Controale au fost făcute, măsuri au fost trasate, e limpede că nu s-au pus în practică toate”, afirma Constantin Dina.

Dina – de la decorația Meritul Sanitar, la dosarul penal de la DNA

În anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, „în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în perfecționarea actului medical”, președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.  Cu aceeași ocazie a fost decorat și deputatul clujean Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu și ministrul Sănătății Alexandru Rafila. 

Constantin Dina făcea controale în spitalele clujene chiar și în concediu

Potrivit surselor noastre, fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Constantin Dina, a făcut o vizită inedită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca în perioada în care acesta se afla în concediul de odihnă, fără niciun ordin de serviciu, doar de dragul de a-i lua la rost pe medicii care voiau să demisioneze la acea vreme. 

În perioada 15-17 decembrie 2021, Constantin Dina, când încă era șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a făcut o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde ar fi luat declarații medicilor care și-au reziliat contractul de gărzi la domiciliu, după ce Claudia Gherman le-a ignorat cu desăvârșire drepturile și interesele prevăzute în contractul individual de muncă și  a organizat un concurs pe ascuns la care medicii specialiști nu au avut voie să se înscrie.

Nu știm dacă Constantin Dina a presimțit că nu va mai ocupa prea mult timp funcția de șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății și s-a gândit să mai profite cât mai poate de scaunul călduț și de puterea pe care i-o oferea statutul sau dacă Claudia Gherman l-a solicitat pentru că avea nevoie de „întăriri” în fața celor 7 medici sătui de abuzurile la care au fost supuși, cert este că la momentul efectuării controlului, Constantin Dina era în concediul de odihnă și nu avea niciun ordin de serviciu care să-i permită să îi tragă la răspundere pe medicii care nu făceau altceva decât să își apere drepturile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.