După ce fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, a discriminat românii pe criterii etnice, editând și promovând cu bani publici publicația oficială a primăriei exclusiv în limba maghiară, actualul primar, Koncz Hunor-Janos trage ponoasele. Curtea de Apel București a respins vineri, 8 aprilie a.c., acțiunea primarului orașului Cristuru Secuiesc prin care acesta a încercat să anuleze o amendă primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În luna octombrie 2020, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat din nou CNCD cu privire la faptul că Primăria Cristuru Secuiesc, condusă de primarul Koncz Hunor-Janos, editează o publicație oficială a instituției publice exclusiv în limba maghiară.
CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 435/26.05.2021, prin care a decis că faptele primarului din Cristuru Secuesc constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (detalii aici).
CNCD a aplicat UAT Cristuru Secuiesc, reprezentată prin primar, sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 4000 de lei fără însă să-i facă nicio recomandare edilului în privința editării publicației și în limba oficială de stat. Mai mult, deși în cauză este vorba despre o publicație oficială a unei instituții publice din România, șeful CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, s-a pronunțat împotriva constantării unei fapte de discriminare.
Fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, cel care a pierdut primăria în septembrie 2020 și care este în fapt autorul faptei de discriminare, a adunat nu mai puțin de cinci decizii CNCD împotriva sa prin care CNCD a constatat faptul că acesta se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor (detalii aici).
Noul primar al orașului Cristuru Secuiesc, Koncz Hunor-Janos, a încercat să anuleze amenda însă acțiunea depusă de acesta în august anul trecut a fost respinsă de instanță (detalii aici): „Respinge actiunea ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare; recursul se poate depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunțarea se face prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.402 Cod procedură civilă, astăzi, 08.04.2022”.

Sursa: rgnpress.ro

Citește și: Constantin Dina s-a întors cu coada între picioare la Emanuel Ungureanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.