Concluzia la care au ajuns marile puteri europene (Franța, Germania, Italia) este că Rusia și Ucraina ar trebui să încheie pace chiar și cu prețul pierderilor de teritoriu ucrainean pentru a nu „umili” Kremlinul.

În acest context, Ungaria își negociază pe bani grei dreptul de veto, transmite Europa Liberă.

După ce va fi obținută pacea, Europa va trebui să construiască „noi echilibre de securitate”, a spus Emmanuel Macron într-un discurs la Parlamentul European de la Strasbourg, săptămâna trecută.

În țările Europei Centrale și de Est a sunat alarma, mai ales că declarația venea după aceea că Rusia nu trebuie „umilită”. 

Cancelarul Olaf Scholz i-ar fi transmis lui Putin un mesaj similar în îndelungata convorbire telefonică din 13 mai. Retragerea trupelor ruse sau integritatea teritorială a Ucrainei nu au fost aduse în discuție.

Trebuie să înceapă din nou niște „negocieri credibile”, a spus și premierul Italian Mario Draghi. „Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să rezolvăm acest lucru”, a completat Draghi. 

Fostul premier italian Giuseppe Conte, care conduce Mișcarea 5 Stele, membră a coaliției de guvernare a lui Draghi, a pus punctul pe „i”: „Întreaga Uniune Europeană, după această fază inițială în care am sprijinit cu ajutor militar, ar trebui să se concentreze pe negocieri și să exercite presiuni pentru o soluție politică”, a spus el pentru politico. eu.

Prețul păcii e diferit în UE

Ce ar putea însemna o „strategie mai analizată” sau „presiunile pentru o soluție politică”? A explicat însuși președintele Volodimir Zelenski, care a dezvăluit că Emmanuel Macron i-a cerut să agreeze concesii teritoriale pentru a debloca negocierile și a obține pacea.

Acest demers „nu e foarte corect”, pentru că i-ar permite lui Putin „să evite umilirea”, într-un moment în care ruşii încearcă în continuare să preia controlul sudului şi estului Ucrainei, a spus Zelenski. 

„Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice Rusiei, acum (…) timpul de a sta la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat. Nu mai este posibil”. Iar noi vrem, a spus răspicat Zelesnki într-un interviu pentru RAI 1, ca „armata Rusiei să părăsească pământul nostru. Nu îl vom ajuta pe Putin să salveze aparențele plătind cu teritoriul nostru. Ar fi nedrept”.(…)

Sursa: romania.europalibera.org

Citește și: Copil de aproape 2 ani, spălat cu furtunul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj: „M-a șocat groaznic, m-am apucat să plâng”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.