După 2 ani de așteptare și o investiție record de 2,6 milioane de euro, celebrul sens giratoriu de pe strada Frunzișului a fost finalizat. Momentul a fost extrem de așteptat atât de clujenii terorizați de traficul din zonă, cât și de dezvoltatorii imobiliari pe care primarul Emil Boc îi ține în șah de ani buni, recepția construcțiilor fiind condiționată de realizarea sensului. Aceeași condiție a fost aplicată și pentru recepția finală a supermarketului Lidl de pe aceeași stradă, însă multinaționala a reușit să fenteze autoritățile și funcționează ilegal încă din anul 2016. 

Odată cu finalizarea sensului giratoriu, supermarketul Lidl de pe strada Frunzișului nr. 87-89 va putea intra în sfârșit în legalitate, după ce a funcționat fără avizele necesare timp de 6 ani, chiar sub nasul primarului Emil Boc. 

Dacă în alte situații edilul este extrem de dur, cel puțin verbal, cu cei care sfidează legea, în acest caz, fiind vorba despre o multinațională și nu despre o persoană oarecare, Emil Boc le-a dat mână liberă celor de la Lidl să-și desfășoare activitatea în voie.  

Primăria închide ochii în fața multinaționalelor

Autorizația de Construire pentru edificarea supermarketului a fost emisă la data de 28 decembrie 2015. Un an mai târziu, în 8 decembrie 2016, construcția a fost recepționată parțial de către primărie, moment în care cei de la Lidl și-au început activitatea.

„Pentru construcția supermarketului „Lidl” de pe strada Frunzișului nr. 87-89 a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 1541 din 28.12.2015 pentru „Construire magazin comercial, împrejmuire şi amenajări exterioare” în următoarele condiţii: „Conform HCL nr. 336 / 2015, recepţionarea construcţiei este condiţionată de donarea către municipalitate a drumului în suprafaţă de 914,69 mp realizat la strat de uzură precum şi a terenurilor pe care vor fi realizate sensul giratoriu, strada de legătură cu centura de ocolire sud şi cel necesar pentru lărgirea străzii Frunzişului”.

Autorizaţia a avut un termen de valabilitate iniţial de 12 luni pentru o durată totală a lucrărilor de 24 de luni care a fost prelungită ulterior conform legii de la data de 10.06.2018 până la data de 10.06.2019.  

Conform evidenţelor noastre, pentru construcţia în discuţie a fost emis „Procesul verbal de recepţie parţială” nr. 511599 din 08.12.2016 prin care a fost recepţionată parţial structura, nefiind încă solicitat un „Proces verbal de recepţie definitivă” de către beneficiar conform Legii nr. 50 din 29.07.1991 privind executarea construcţiilor, art. 37 alin (1), cu modificările şi completările ulterioare.”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

Fără avizele necesare, Lidl și-a deschis magazinul 

În 9 decembrie 2016, la numai o zi de la deschiderea magazinului, polițiștii locali au efectuat un control în urma căruia supermarketul Lidl de pe strada Frunzișului a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1.000 lei, după ce s-a constatat faptul că în spațiul comercial desfășoară activitate de comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturi și tutun, fără a se deține acord de funcționare și aprobare de orar eliberat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, a fost luată măsura complementară a suspendării activității până la data autorizării.

„Colegii mei din Primărie au rămas stupefiaţi când au văzut că magazinul s-a deschis fără să fie realizat acel sens giratoriu. Am înţeles însă că cei de la magazin fac demersuri foarte serioase pentru a obţine rezolvarea proprietăţii pentru terenul pe care ar urma să construiască sensul giratoriu, inclusiv pentru partea care face parte din domeniul public“, declara primarul Emil Boc la acea vreme.

Demersurile „foarte serioase” despre care vorbea Boc s-au întins pe o perioadă de 6 ani, cu atât mai mult că Lidl Discount SRL a obținut în instanță dreptul de a funcționa, chiar și fără avizele necesare. 

Instanța a înlăturat sancțiunea Poliției Locale

Procesul verbal de constatare a contravenției a fost contestat, dând naștere dosarului nr. 24484/211/2016 de pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, în urma căruia instanța a stabilit menținerea sancțiunii aplicate (amenda în cuantum de 1000 de lei), însă s-a decis înlăturarea măsurii complementare de suspendare a activității, instanța motivând următoarele: „întrucât punerea în executare a acestei sancţiuni ar produce efecte considerabil mai grave decât cele ce s-ar produce prin înlăturarea sancţiunii complementare, începând de la desfiinţarea locului de muncă pentru cei 18 angajaţi ai societăţii. Suspendarea activităţii poate avea ca drept consecinţă nerealizarea de venituri pe o perioadă nedeterminată, precum şi pierdere a clientelei.”.

În cererea de chemare în judecată Lidl Discount SRL a solicitat anularea procesului verbal de constatare a contravenţiei cu consecinţa anulării sancţiunilor dispuse şi exonerarea petentei de la obligaţia de a executa aceste sancţiuni iar, în subsidiar, înlocuirea sancţiunilor dispuse prin procesul-verbal aplicate cu sancţiunea avertismentului. 

Cu alte cuvinte, cei de la Lidl susțin că Poliția Locală trebuia să le dea numai un avertisment, nu o amendă, de parcă situația care datează de 6 ani s-ar fi rezolvat mai repede sau poate compania nemțească nu a știut că nu poate deschide magazinul fără avizele și autorizațiile necesare. Lidl Discount a adus argumente halucinante și în acest sens: „Contrar denumirii, acest acord de funcţionare este în realitate doar un act prin care autoritatea locală, raportat la dispoziţiile O.G. nr. 99/2000, stabileşte orarul de funcţionare a unei societăţii care desfăşoară activităţi comerciale. Este un act care se emite ulterior îndeplinirii condiţiilor de obţinere a acordului de funcţionare din partea Direcţiei Sanitar Veterinare, a acordului de funcţionare din partea autorităţii pentru Protecţia Mediului şi a autorităţii pentru Sănătate Publică.”, se arată în documentele cuprinse la dosar.  

Problema este că supermarketul de pe strada Frunzișului nu deține nici celelalte avize necesar amintite mai sus. În urma unei solicitări privind liberul acces la informațiile de interes public către Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, ni s-a comunicat că a fost emis un singur act în vederea realizării construcției și nicidecum a funcționării acesteia.   

„În vederea edificării construcției pentru magazinul „Lidl” de la adresa Cluj-Napoca, str. Frunzisului, nr. 87-89, DSP Cluj, a emis un singur act de reglementare sanitară, în baza documentelor depuse de către beneficiar, respectiv notificarea de asistență de specialitate de sanatate publica a conformitatii, nr. 3777/36424/14.07.2015.”, au transmis reprezentanții DSP Cluj. 

ISU Cluj nu s-a cramponat de lipsa procesului verbal de recepţie

Din adresa pe care Primăria Cluj-Napoca a depus-o la dosarul cauzei reiese că există două documente care lipseau pentru a se emite acel acord de funcţionare, respectiv extrasul CF aferent terenului magazinului şi autorizaţia ISU. 

Reprezentanții Lidl Discount SRL au susținut în instanță că, în  final, „acea autorizaţie ISU a fost obţinută, tocmai pentru că această instituţie nu s-a cramponat de lipsa procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor ci a luat act de acest proces verbal  parţial din data de 8 decembrie, în care se prevede foarte clar că magazinul este racordat la utilităţi şi funcţional. Or, singura condiţie pentru care nu s-a încheiat procesul verbal la terminarea lucrărilor a fost neîndeplinirea acelei condiţii din autorizaţia de funcţionare.”

De asemenea, reprezentanții Lidl au arătat că pentru a se putea edifica un sens giratoriu pe strada Frunzişului era necesar să se obţină o autorizaţie de construire pentru efectuarea unor astfel de lucrări. În acest sens, Lidl Discount SRL, împreună cu Studium Green trebuia să depună la dosarul municipalităţii un extras CF pentru toate terenurile care vor fi afectate de aceste lucrări, în mod evident şi pentru strada Frunzişului. 

„Strada Frunzişului, deşi se află în proprietatea unităţii administrativ teritoriale, nu a fost intabulată în CF încă din anul 2006. Neputând prezenta acel extras CF, nu s-a putut obţine autorizaţia de construire pentru sensul giratoriu, neexistând autorizaţia de construire pentru sensul giratoriu, nu s-a putut respecta condiţia din autorizaţia de funcţionare pentru magazin iar în lipsa acelei condiţii nu s-a putut încheia procesul verbal la terminarea lucrărilor, act necesar pentru obţinerea certificatului de atestare a edificării construcţiei”.

Primăria se apără cu mâinile goale

În întâmpinare, Primăria Cluj-Napoca a solicitat respingerea plângerii contravenţionale, motivând că „aprecierile petentei referitoare la demersurile efectuate în vederea obţinerii acordului de funcţionare şi a aprobării de orar nu dovedesc netemeinicia procesului verbal. OG nr. 99/2000 impune obţinerea tuturor documentelor legale anterior desfăşurării activităţii. Prin cererea înregistrată în decembrie 2016, petenta a solicitat eliberarea acordului de funcţionare pentru spaţiul situat în Cluj-Napoca, str. Frunzişului. În urma verificării dosarului, s-a comunicat petentei că au fost constatate mai multe nereguli în ceea ce priveşte documentaţia depusă astfel încât la dosarul de autorizare nu au fost depuse toate documentele necesare. (…) nu există niciun element care să indice un pericol social mai scăzut decât al faptei tipice care să justifice aplicarea sancţiunii avertismentului.”

Viceprimarul Dan tarcea afirma în anul 2017 că în cazul în care Lidl nu-și va arăta disponibilitatea în realizarea sensului giratoriu și nu va respecta obligațiile asumate, „primăria poate închide acel magazin”. 

Tot atunci, Emil Boc își exprima dorința ca un judecător să facă dreptate în acest caz și să suspende activitatea supermarketului. 

„Sper că un judecător care va analiza această situație să suspende activitatea unui magazin care nu respectă prevederile legale. Nimeni din acest oraș nu ar trebui să nu respecte legea și să deschidă un magazin fără a respecta autorizația de construire. Nu mă așteptam să fie Lidl cei care nu respectă legea. Oricine este binevenit să desfășoare afaceri corecte în Cluj-Napoca. Este un oraș care își respectă investitorii și avem toată deschiderea necesară. Dar trebuie să respecte orașul și autorizațiile de construire emise de administrația locală potrivit prevederilor legale”, declara primarul Emil Boc în 2017.

Pierderea clientelei, mai presus de lege 

Chiar dacă instanța de fond a respins cererea celor de la Lidl Discount SRL, în apel instanța a decis definitiv, la data de 7 martie 2018, că supermarketul Lidl de pe strada Frunzișului poate funcționa chiar dacă nu deține documentele necesare intrării în legalitate. Sancțiunea amenzii a fost menținută, însă măsura complementară a suspendării activității până la data autorizării a fost înlăturată pe motiv că punerea în executare a acestei sancţiuni ar produce efecte considerabil mai grave decât cele ce s-ar produce prin înlăturarea sancţiunii complementare, începând de la desfiinţarea locului de muncă pentru cei 18 angajaţi ai societăţii. Suspendarea activităţii poate avea ca drept consecinţă nerealizarea de venituri pe o perioadă nedeterminată, precum şi pierdere a clientelei. 

Așadar, timp de 6 ani autoritățile clujene au închis ochii în fața unui supermarket care nu deține avizele necesare pentru a nu-și pierde clientela. După soluționarea dosarului, Primăria Cluj-Napoca nu a mai îndrăznit să ia nicio măsură împotriva Lidl Discount SRL și a început să lanseze săgeți către dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob, patronul firmei Studium Green, care și-a asumat realizarea sensului giratoriu, costurile fiind suportate în solidar cu Lidl Discount.  

Odată cu realizarea sensului giratoriu de pe frunzisului apele ar trebui să se liniștească. Boc a obținut ce și-a dorit: un sens giratoriu din bani privați care va fluidiza traficul într-o oarecare măsură și va face legătura cu viitoarea Centură Metropolitană, clujenii au scăpat de ambuteiajele provocate de lucrările pentru construirea sensului, dezvoltatorii imobiliari își vor putea vinde apartamentele, iar supermarketul Lidl de pe strada Frunzișului va intra în cele din urmă în legalitate, fiind îndeplinite condițiile asumate în momentul eliberării Autorizației de Construire. 

Tradiția primarului Emil Boc de a impune diferite condiții dezvoltatorilor imobiliari este bine cunoscută și încă se perpetuează. De această dată a obținut un sens giratoriu în valoare de 2,6 milioane de euro fără să contribuie în vreun fel cu bani publici. În alte cazuri a cerut constructorilor să realizeze creșe sau grădinițe. Cine știe, poate în cele din urmă Emil Boc le va cere dezvoltatorilor imobiliari să se ocupe de realizarea unor centuri de ocolire sau chiar de minunatul metrou, ca în cele din urmă  tot edilul să fie cel care strigă în gura mare că orașul de cinci stele are o calitate a vieții extrem de crescută.  

1 COMENTARIU

  1. Lipsa proceselor verbale de recepție la finalizarile lucrărilor de construcții duc la fente penale de funcționări clandestine cu autoritățile complice prin impozitari de construcții ilegale, înscrise fals ca drept real în cartea funciară, cu acte subsecvente nule !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.