În această ediție vă prezentăm ultimii dar nu cei din urmă consilieri locali și totodată „lista rușinii”, cu cei care nu au binevoit să ne răspundă la întrebările noastre cu privire la activitatea lor. Unii sunt zilnic pe teren, alții evită întâlnirile cu cetățenii sau nu își fac timp pentru problemele adevărate ale comunității clujene.

Vișan Ovidiu Vasile (PNL) face parte din comisiile de sănătate, muncă, protecție socială și ordine publică, iar în luna iulie a avut mai multe discuții cu cetățenii din cartierul Grigorescu. Datorită faptului că este consilier local din 2017 a reușit să-și construiască o rețea de cunoscuți care să îi semnaleze situațiile care trebuie rezolvate în comunitatea clujeană.

Printre situațiile rezolvate aș enumera unele de sistematizare trafic, cum ar fi modificarea de benzi de la podul Garibaldi sau refacerea parcului de pe strada Donath, introducerea semaforizării la treceri de pietoni din cartierul Grigorescu, diferite asfaltări și reparații de drumuri din cartier, reparația aleilor dintre blocuri. De asemenea am promovat si susținut reabilitarea malurilor Someșului”, a declarat Vișan Ovidiu pentru Gazeta de Cluj.

Întrebat despre comunicarea directă cu cetățenii, Vișan Ovidiu a precizat că împreună cu mai mulți colegi din Consiliul Local a pus la punct un sistem prin care sunt transmise toate sesizările făcute de clujeni.

Permanent căutam să dezvoltăm și să îmbunătățim comunicarea cu cetățenii, preluam sesizări in diferite situații, inclusiv când mergem in parc cu copiii, facem poze, trimitem sesizări pe Whatsapp sau pe email”, a concluzionat consilierul liberal. Cu toate acestea, liberalul este inactiv pe rețelele sociale și nici nu a precizat când are audiențe.

Liberalul Gliga Florin a fost scump la vorbă, enumerând aceleași probleme „clasice” ale clujenilor: de la traficul infernal din oraș și până la spațiile verzi. Consilierul local a făcut ultima sa vizită de lucru pe teren luna trecută, iar sesizările semnalate sunt legate de drumuri, locuri de parcare și iluminat.

Foarte mulți sunt interesați de toate chestiunile ce țin de nevoile imediate ale locului de muncă sau din jurul spațiilor unde își desfășoară activitatea. De regulă acestea sunt probleme cu care se confruntă, despre care discutăm”, a spus Gliga Florin.

Consilierii locali, față în față cu realitatea clujeană

Irimie Andrei (PNL) se află la primul său mandat de consilier local și face parte din comisiile buget-finanțe și patrimoniu. Liberalul a declarat pentru Gazeta de Cluj că răspunde de zona Mănăștur, iar la ultima sa întâlnire cu clujenii a discutat despre garajele construite ilegal în acea zonă. Liberalul a menționat că iese pe teren de două ori pe lună, dar la fel, a omis să ne spună unde pot cetățenii să îl întâlnească.

Întrebat de traficul infernal din Cluj-Napoca, liberalul a spus că orașul nu este diferit față de marile metropole din Europa.

Dacă vreți să atingeți subiectul traficului, să știți că în Roma sau Paris, traficul este la fel. Cererea este foarte mare, toată lumea vrea la Cluj și calitatea vieții este mare. Nu poți să nu ai trafic. Vrem să fim un reper nu doar în Europa, ci și în lume. Unde este bine este aglomerat, asta este limpede”, a menționat Irimie Andrei.  

Liberalul Constantea Radu Mihai, membru în comisiile de sport, tineret, mediu și turism, ne-a mărturisit că nu a avut întâlniri cu cetățenii în ultima perioadă deoarece a fost plecat la București, fiind implicat într-un proiect al Universității Cluj. Liberalul răspunde de zona Mănăștur, iar privitor la partea cu traficul din oraș, Radu Mihai a menționat că există o cerere constantă din partea clujenilor cu privire la rezolvarea acestei probleme.

Partea de trafic a venit odată cu dezvoltarea orașului. Aici trebuie să găsim o soluție, există proiecte majore care ar rezolva o parte mare din această problemă. Se așteaptă finalizarea studiilor de fezabilitate, aprobările necesare și avizele de la mediu pentru demararea construirii centurii”, a spus Radu Mihai.

Un alt consilier local din partea PNL, Jurj Sorel, răspunde tot de zona Mănăștur, activând în Calea Florești și Clubul Pensionarilor.

Am trimis toate sesizările cetățenilor și majoritatea dintre ele sunt rezolvate. Eu le scriu și le trimit spre Primărie. Problemele acestea sunt zi de zi și se rezolvă. Aglomerația este problema cea mare. Există planuri, dar banii sunt problema. Se mișcă încet hârtiile, proiectele durează. Ce faci pe fonduri europene nu mai depinde de noi”, a spus Jurj Sorel.

Consilierul local a amintit că există proiectele pentru eficientizarea traficului în oraș, dar toate aprobările durează, luând în calcul și contestațiile pe licitații. Întrebat cum vede Cluj-Napoca în următorii ani, Jurj Sorel a spus că va fi aglomerat, dar frumos.

„Pentru cine trăiește în Cluj este foarte greu să vadă acest lucru. Se schimbă zilnic, să știți. Este mult deasupra majorității orașelor, din punctul meu de vedere. Este mare diferența între noi și restul. Chiar dacă nu mai sunt la vârsta la care să apreciez Electric Castle și Untold, nu poți să închizi ochii  și să spui că nu există”, a concluzionat consilierul local.

BOX

Rácz Levente Zsolt, UDMR, a afirmat că se vede zilnic cu cetățenii, fiind răspunzător de zona Andrei Mureșanu și Bună Ziua. La fel ca la majoritatea consilierilor locali, nu este activ pe rețelele sociale și nici nu ne-a spus unde ar putea fi găsit de către cetățeni.

Lucrurile chiar se întâmplă și se schimbă, atâta timp cât este dorință. Traficul este problema mare. Este destul de greu să fie rezolvat. Orașul nu a fost gândit pentru acest trafic”, a declarat consilierul local.

Rațiu Radu Florin, consilier liberal în comisiile pe probleme juridice, servicii publice și comerț se întâlnește în fiecare săptămână, joia, în Mănăștur, cu clujenii. Printre probleme semnalate sunt cele ale comunității și până la cele personale.

„Adică omul dacă știe că ai o funcție publică, încearcă să vină cu probleme personale. Traficul este o problemă ridicată de mulți cetățeni, dar Primăria a luat măsuri, în sensul în care s-au cumpărat mijloace de transport în comun cu condiții ca în Occident. S-au deschis linii noi de transport, bandă dedicată”, a spus consilierul liberal.

Chira Beniamin-Marius (PNL) se ocupă de zona Cartierului Grigorescu, iar majoritatea problemelor s-au rezolvat. În fiecare săptămână are o zi în care se întâlnește cu cetățenii din mai multe părți. Consilierul a menționat că nu este activ pe rețelele sociale, preferând să se întâlnească față în față cu omul și să discute problemele.

Lucrurile se rezolvă în timp. Este nevoie de centură, metrou și tren metropolitan. După ce vom avea centura  și metroul, o bună parte din cetățeni, cei care nu au treabă în municipiu, nu vor mai intra. Calitatea aerului va crește și să sperăm că va fi mai bine. Mă bucur că sunt cetățeni interesați de bunul mers al lucrurilor în comunitate.  Interesul este comun și îmi doresc să se întâmple lucruri bune, atâta timp cât se poate întâmpla”, a concluzionat consilierul local liberal.

Sebesi Árpád Zoltán, consilier USR, ne-a precizat că marea majoritate a cetățenilor țin legătura cu el în online, fie prin WhatsApp, mail sau pe Facebook. De asemenea, când vine vorba de deplasarea pe teren, se încearcă un sistem rotativ cu restul colegilor din USR.

„În acest sens, ultima întâlnire pe care am făcut-o a fost acum 2 săptămâni în zona str. Donath / Mirăslău, unde mi s-a semnalat oportunitatea sporirii siguranței circulației”, a precizat consilierul local USR.

Întrebat care este cea mai mare problemă a Clujului, Árpád Zoltán a spus că traficul, acesta devenind insuportabil de la an la an. De asemenea, consilierul USR a vorbit și despre sistemul de transport în public, unde s-au investit mulți bani, dar rezultatele lasă de dorit.

 „Nu s-a facut nicio reorganizare majoră, astfel încât să ajungem mai aproape de mult promisul „oraș de 15 minute” din orice punct catre altul. Poate și aici excepția fiind culoarul est-vest, unde, pe o bună porțiune de drum s-au făcut benzi dedicate și care se dovedesc foarte eficiente în orele de varf”, a concluzionat  Árpád Zoltán.

Consilierii locali care nu ne-au răspuns la întrebările noastre, cu privire la activitatea lor, în frunte cu viceprimarul Tarcea Dan (PNL) sunt: Găbudean Călin (PNL), Ibrany Flavia (PNL), Cavaliu Bogdan- Florin (PNL) și Racz Bela- Gergely (UDMR). 

Totodată, din partea PNL, Moldovan Ionuț-Daniel ne-a răspuns la apelul nostru, precizând că ne va trimite un raport, dar încă se lasă așteptat.

În cele trei ediții am încercat să vă prezentăm, într-un mod sumar, consilierii locali care decid soarta acestui oraș și mersul bun al lucrurilor. Majoritatea au invocat aceleași probleme, unii ies zilnic în zonele pe care le reprezintă, alții doar o dată pe lună, iar unii deloc. Într-un oraș modern, prezența în online este vitală, iar unii consilieri locali, din comoditate sau lipsă de interes, refuză să facă pasul cel mare spre modernizare. Problemele zilnice ale orașului trebuie rezolvate, iar fără o implicare mai activă a aleșilor locali, Cluj-Napoca rămâne un „oraș de cinci stele” pe hârtie, realitatea fiind cu totul alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.