Ministerul Educației plânge cu lacrimi de crocodil în fața ucrainenilor care vor să studieze în universitățile din  România, „arborează” steaguri  digitale ale Ucrainei pe site-ul instituției și spune că le oferă tot sprijinul minților sclipitoare care așteaptă cu sufletul la gură o nouă șansă la învățământul superior, departe de măcelul provocat de invazia rușilor. Realitatea este cu totul alta. Ucrainenii sunt îngropați în birocrație și sunt nevoiți să urmeze proceduri care nu au nicio logică în contextul actual, ca în final să afle că dincolo de solidaritatea afișată în mediul online nu există nimic. 

Ministerul Educației s-a lăudat că cetățenii ucraineni care vor să studieze în universitățile din România vor beneficia de o procedură simplificată de admitere, având în vedere situația catastrofală de la numai câteva zeci de kilometri de țara noastră. În acest sens, pe site-ul oficial al instituției a fost creată o categorie specială intitulată „Alături de Ucraina” în care ar trebui să fie publicate toate documentele (ordine de ministru, adrese, precizări, instrucțiuni etc.) emise și transmise de Ministerul Educației în vederea acordării de sprijin educațional cetățenilor (elevi, studenți, doctoranzi) afectați de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. 

Singurele informații care apar în categoria respectivă fac referire la suplimentarea numărului de locuri din instituțiile de învățământ superior și subvenția acordată studenților refugiați pentru cazare, respectiv masă. Dacă pentru refugiații ajunși deja în țara noastră situația este una destul de bună, beneficiind  de avantajele protecției temporare, când cetățenii ucraineni care încă nu au ajuns pe teritoriul României încearcă să se înscrie la o universitate intervin piedicile.  

Iluziile vândute ucrainenilor se destramă la un simplu search pe Google

Nicăieri nu este menționat că acest lucru ar fi imposibil, însă procedura pe care un ucrainean trebuie să o urmeze arată că simplificarea procedurii de admitere este doar un mit, fiind băgați în aceeași oală cu restul cetățenilor străini care vor să studieze în România, indiferent dacă vin dintr-o zonă de conflict sau nu. 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cotată drept cea mai bună universitate din România, însă lucrurile nu stau diferit, direcțiile fiind trasate tot de Ministerul Educației. 

Procedura de admitere pentru studenții internaționali pe care UBB Cluj-Napoca o urmează prevede că toți candidații trebuie să aplice online, prin intermediul platformei de admitere pentru studenți internaționali cu următoarele documente: un formular de cerere, o copie a pașaportului, diploma de liceu sau echivalentul acesteia – copie legalizată în limba originală și traducere legalizată, la notarul public (în română, engleză sau franceză), diploma de licență sau echivalentul acesteia (numai pentru aplicațiile pentru programele de master) – copie legalizată în limba originală și traducere legalizată, la notarul public (în română, engleză sau franceză), foaia matricolă a înregistrărilor aferente studiilor anterioare – copie legalizată în limba originară și traducere autorizată la notar public (în română, engleză sau franceză), certificat de naștere – copie legalizată în limba originară și traducere legalizată la notar public (în română, engleză sau franceză), adeverință medicală (în română, engleză sau franceză) care să ateste că solicitantul nu suferă de boli contagioase sau de orice alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie și chitanța care atestă plata taxei de procesare (50 EUR). 

Într-o situație normală condițiile nu ar fi chiar atât de greu de îndeplinit, însă în contextul actual când tinerii ucraineni încearcă din răsputeri să scape din ghearele războiului și să își construiască un viitor mai bun, când o bună parte din universitățile din Ucraina au fost distruse de bombardamente, iar cele rămase în picioare sunt goale, procedura de admitere este imposibilă. 

Aplicația de admitere a Universității Babeș-Bolyai, inaccesibilă de pe teritoriul Ucrainei

Să nu mai vorbim de faptul că este destul de probabil ca ucrainenii să nu mai dețină aceste documente în situația actuală. Mai mult, documentele trebuie traduse de un traducător autorizat și legalizate de un notar public. O altă misiune imposibilă ce îi ține pe cei care vor o șansă la educație și la viață, până la urmă, să rămână blocați în iadul pe care nu ei l-au provocat sau cerut. Singura cale de scăpare prin care tinerii ucraineni ar putea ieși din țară, în condițiile în care în Ucraina a fost introdusă legea marțială, este calitatea de student conferită o universitate din străinătate și implicit certificatul și legitimația de student, contractul de studiu încheiat cu universitatea și o adeverință de la universitate care să ateste că este necesară prezența fizică la cursuri a persoanei în cauză. Cum nu se pot obține aceste documente din motive evidente oameni care ar putea să aducă un plus de valoare societății românești rămân dincolo de granițe cu speranța că vor scăpa cu viață din dezastrul de la numai câteva zeci de kilometri de țara noastră. De-a dreptul de neînțeles este faptul că ucrainenii nici măcar nu au posibilitatea să folosească aplicația de admitere a Universității Babeș-Bolyai, nefiind accesibilă de pe teritoriul Ucrainei. Cu alte cuvinte, degeaba instituțiile publice își colorează site-urile oficiale în galben și albastru, culorile drapelului ucrainean, dacă nu sunt în stare să le ofere și un ajutor concret ucrainenilor. 

Ajutorul României se oprește la granița cu Ucraina

Tinerii din Ucraina se pot înscrie ca studenți la programe de licență, master sau doctorat, la facultățile din România chiar și fără acte de studii, pe locuri bugetate de Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru semnat în luna martie, însă acest drept este conferit numai celor care au reușit deja să ajungă pe teritoriul României. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.