O instituție financiară nebancară (IFN) controlată de mai mulți oameni de afaceri din Cluj, care se învârt în domenii diverse, cu preponderență în cel imobiliar, l-a împrumutat recent pe Eduard Hellvig, șeful Serviciului Român de Informații (SRI) cu aproape 2 milioane de lei. Anul trecut, de la aceeași firmă Hellvig s-a împrumutat cu aproximativ 1,6 milioane de lei. Ambele împrumuturi au ca an scadent 2050. Printre cei care l-au împrumutat pe Hellvig se numără Sorin Ghite, fondator Banca Transilvania și fost partener în afacerea Astral, Vasile Ilea, un afacerist prolific care gestionează afaceri mari în domeniul imobiliarelor, sau TOMOIAGĂ-NICOLA CRISTIAN-VIRGIL, fiul milionarului clujean Tomoioagă și ginerele altui milionar, Nicola.

Potrivit declarației de avere, salariul șefului SRI, Eduard Hellvig, este de aproximativ 14.300 lei/lună. Același document arată că pe parcursul ultimilor doi ani Helvind s-a împrumutat de la un IFN (Instituție financiară nebancară) din Cluj Napoca, de pe strada Horea, cu 3,649,000 lei. 

În 2021 a luat 1.699.500 lei, iar anul acesta a mai luat un împrumut în valoare de 1.949.500 lei. Potrivit contractului de credit, el trebuie să returneze banii până în anul 2050.

Societatea care se cheamă Imocredit IFN și este axată pe acordarea de credite ipotecare și imobiliare.

Potrivit datelor financiare, anul trecut societatea a avut un profit net de 2.779.186 lei, iar creanțele asupra clienților a fost în valoare de 55.823.040 lei

Potrivit propriei descrieri, ”IMOCREDIT IFN SA este o societate specializată în acordarea de credite ipotecare, destinate finanțării investițiilor imobiliare diverse, cumpărării, construirii, reabilitării, consolidării sau extinderii imobilelor, construcțiilor cu destinație locativă, industrială sau comercială dar și achiziției de terenuri”.

Ceea ce înseamnă că atunci când șeful SRI a contractat primul credit el intenționa să își construiască o casă.

Declarațiile de avere ale lui Hellvig arată că are în localitatea Tunari de lângă București, două terenuri cu suprafețe de 2781 și 1000 de mp, pe care le deține împreună cu soția.

Tot în Tunari are o casă, cu o suprafață de 559 mp pe care și-a construit-o cu banii luați de la firma clujeană începând cu 2020. Potrivit documentului menționat anterior,  anul acesta a fost finalizată.

Astfel că, practic, clujenii i-au dat lui Hellvig să își facă casă. Detaliile contractului de creditare sunt confidențiale, însă putem bănui că sunt beneficii de ambele părți: vorbim, totuși, de șeful SRI România care are una dintre cele mai tari și greu de spart aure sau chakre. Iar acest halou de protecție se poate răsfrânge și asupra apropiaților pentru că, indiferent cât de șef este Hellvig în serviciile de informații românești, la urma urmei, tot om este (!).

Magia șefului SRI

Firma Imocredit s-a înființat în 2003. Este administrată de următoarele persoane: Ilea Vasile Mircea, Aldea Iacob, Martin Miron, Ghite Sorin Voicu, Sabau Vasile, Ster Radu Voicu, Tomoiaga Nicola Cristian Virgil, care sunt și beneficiarii profitului făcut de afacerea de creditare, alături de alte două persoane, Aldea Iacob și Cimpan Alin Ciprian.

Radu Șter și Mircea Ilea au făcut parte din grupul fondatorilor afacerii Astral și sunt implicați și în fondul IMO Finance.

Şter și Ilea au fost patronii restaurantului “Chios”, “Orizont” sau a clădirilor InterProiect, Praktiker, etc. Ei au investit o mare parte a banilor primiţi de la “UPC” pentru crearea grupului “Imo Finance”, condus de fostul preşedinte al “Băncii Transilvania”, Iosif Pop. “Imo Finance” are o companie de investiţii imobiliare şi o instituție financiară non-bancară, “Imo Credit. Mircea Ilea şi Radu Şter au deţinut și postul local de televiziune “NCN”.

Unul dintre partenerii de afaceri de-ai lui Mircea Ilea este omul de afaceri din domeniul imobiliar, Dan Dunca care, la rândul lui, este prieten și partener de afaceri cu Virgil Ardelean, celebra ”Vulpe” de la doi și-un sfert.

Aldea Iacob, un alt clujean care stă la căldurică în halo-ul de protecție al șefului SRI, este proprietarul clădirii în care a funcționat postul de televiziune Realitatea. Iar cei de la TV au ajuns datorită lui Rareș Bogdan, europarlamentarul cu batistuță colorată la sacou, care este prieten cu șeful SRI. Martin Miron este fost șef la Broker Cluj, iar Cimpan Alin Ciprian este director general adjunct la Imocredit IFN. Practic, cei doi, sunt specialiștii care iau deciziile profesionale de management din cadrul firmei de creditare.

Banii din afacerea radarelor fixe

Oamenii de afaceri Sorin Ghite și Valentin Nicola se numără printre fondatorii Băncii Transilvania și Astral Telecom, prima companie de televiziune prin cablu din Cluj Napoca.

Valentin Nicola a făcut parte dintre acționarii companiei Astral. Societatea înființată la începutul anilor 90 a înglobat mai multe rețele de cablu TV din țară, iar în 2005 a fost cumpărată de UPC cu aproximativ 350 de milioane de euro.

O afacere imobiliară extrem de profitabilă a fost cea prin care Nicola a pus mâna pe fostul sediu al OJT din Cluj-Napoca, situat vizavi de Primărie, pe stradă Moților, nr. 1. Această clădire a fost cumpărată de Sorin Ghite, Valentin Nicola și alți oameni de afaceri.

În 2002, sub administrația Funar, Consiliul Local Cluj a aprobat, prin hotărârea nr. 158, concesionarea prin încredințare directă a 140 de metri pătrați pe stradă Moților nr. 1A, în favoarea lui Sorin Voicu Ghite și soția să, Aurora Huza, Olimpiu Valentin Nicola și soția, Felicia Nicola, Lucian Tîra și soția, Sorina Dana Tîra. Valoarea stabilită pentru concesionarea terenului, care era, de fapt, trotuarul din fața clădirii, a fost de 2 milioane de lei vechi/mp. Pe baza acestui contract, proprietarii au făcut o extindere a spațiului comercial existent, pe care l-au reamenajat și l-au scos pe piață imobiliară. 

Nicola a făcut parte și din afacerea IMO Finance, însă cel mai mare business a fost cel al radarelor fixe Codec. La începutul anului 2007, SC Codec a încheiat un protocol de colaborare cu IPJ Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj pentru instalarea mai multor radare fixe în mai multe localităţi din judeţ. După un an de la încheierea actului, CJ Cluj a decis să se retragă din asociere, întrucât mai multe primării au fost amendate pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice. Acţionarii SC Codec şi SC Codec Spat au fost Dan Pop Baldi, care a deţinut 3,95% din acţiunile SC Astral Telecom, Urasi Bela, care a făcut parte din acţionariatul Astral cu 3,95% şi Valentin Nicola, membru fondator al Astralului. Radarele celor de la SC Codec au ajuns şi în judeţele Vîlcea, Alba, Bihor, Bacău, Sibiu, Satu Mare şi Sălaj.

Din 2007 până în aprilie 2009, radarele tip Codec au dat amenzi de peste trei milioane de euro vitezomanilor care au trecut prin judeţul Cluj. Cea mai mare parte a acestor bani a ajuns în conturile firmelor Codec şi Codec SPAT, care au instalat şi întreţinut camerele fixe pe drumurile din judeţ. Profitul făcut de acţionarii celor două firme este uriaş, chiar şi după plata costurilor de întreţinere ale aparatelor şi printare sau expediere a amenzilor. Spre exemplu, de pe urma celor cinci comune (Tureni, Căpuşu Mare, Izvorul Crişului, Poieni, Sănduleşti), acţionarii Codec au câştigat în doi ani peste 2,1 milioane de euro.

De asemenea, Nicola și Ghite mai sunt parteneri de afaceri cu Daniel Dulău, patronul afacerii SORA din centrul orașului. Cei trei au investit în mall-ul din Târgu Mureș. Investiția, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, trebuia să fie prima dintr-un șir mai lung de astfel de centre ce vizau orașele-reședință de județ din România, dar s-a oprit din cauza crizei. Ulterior mall-ul a intrat în insolvență.

BOX

Afaceri cu ”mama FNI”

Valentin Nicola, împreună cu partenerii lui constanți de afaceri, au făcut un business și cu Ioana Maria Vlas, găsită vinovată pentru prăbușirea FNI. În cadrul fondului de investiții Quantum Invest se regăseau ca asociaţi Pop Baldi, Nicola Olimpiu, Urasi Bella, Sorin Voicu Ghite, Meciu Eugeniu şi Ioana Maria Vlas. Administratorii firmei erau Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite şi Ioana Maria Vlas, care deţinea 50% din firmă. Quantum Invest SRL din Cluj era specializată în administrarea fondurilor, având ca obiect de activitate “activităţi ale companiilor de management”. În baza obiectului de activitate, Quantum SRL a administrat după 1996, şi falimentat, un fond de investiţii mai puţin cunoscut, Investor. Conform bilanţurilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997 de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. Quantum Invest a mai funcţionat până în 2004, an după care societatea a fost radiată.

Americanul din combinație

Sorin Ghiţe (64 de ani), cunoscut drept unul dintre membrii fondatori ai Băncii Transilvania şi fost acţionar al Astral Telecom, ocupă locul 282 în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români. Are o avere estimată la 21-23 milioane de euro. S-a stabilit de ceva timp în SUA, la Miami, însă, când timpul îi permite, adoră să vină în România. Mai exact la București.

(Imagini cu jobenul lui Sorin Ghite, una dintre posibilele surse ale banilor luați cu împrumut de șeful SRI

Printre cunoscuții lui se numără Cristian Boureanu, Laura Dincă, faimosul doctor Radu Ionescu, Ciprian Marica, Liviu Florian, Alexander Dan, Lucian Marinescu… Oameni “ grei”. Cu ștaif și valoare.

1 COMENTARIU

  1. Prima data o parte din cablu l au vandut la astral, dupa, datorita lui astral care a crescut valoarea sa vandut la upc, ce mai tin minte intre 420-460 mil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.