Potrivit unui anunț făcut de Ministerul de Interne, de la 1 octombrie infractorii condamnați care beneficiază de pedepse cu suspendare vor trebui să poarte brățări electronice prin intermediul cărora sunt monitorizați. Clujul se numără printre primele județe în care va fi pus în practică acest proiect pilot.

Prima etapă vizează perioada 2022 – 2023 și se va implementa la nivelul Bucureștiului și al județelor Iași, Bacău și Vrancea. A doua etapă vizează anul 2024 și se va derula atât în zonele aferente primei etape, cât și în județele Buzău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman și Vâlcea.

Cea de-a treia etapă se va derula pe parcursul anului 2025, va include județele din primele două etape, dar și județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Tulcea și Timiș.

Potrivit Hotărârii de Guvern, această aplicație electronică se aplică în sistemul-pilot conform Legii nr. 156/2001, în baza articolului 1, alineat 2, literele „c” și „d”, pentru o perioadă prevăzută în articolul 40 alineat 1 al aceluiași act normativ.

Concret, rolul acestor dispozitive electronice și al aplicației este acela de a supraveghea, pe de o parte, persoanele aflate în executarea unui mandat de arest la domiciliu și, pe de altă parte, pentru aplicarea ordinului de protecție, în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

Proiectul începe în data de 1 octombrie 2022 și are termen de finalizare data de 31 decembrie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.