Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, marți, 16 august, acțiunea depusă de compania Brantner Vereș ce viza licitația pentru delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor municipale, pe lotul 1 care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune. Compania Brantner Vereș va depune plângere împotriva deciziei CNSC. Dacă Curtea de Apel Cluj va menține decizia, Supercom va fi declarată câștigătoarea licitației și va pune monopol pe întreg județul Cluj. 

Planurile firmei condusă de masonul Ilie Ciuclea – Supercom, sunt din ce în ce mai aproape să devină realitate. CNSC a respins contestația formulată de compania Brantner Vereș astfel: „ca nefondate criticile privind modul de evaluare a ofertei contestatoarei;  ca nefondată solicitare de anulare a procedurii de atribuire; ca lipsite de interes criticile cu privire la oferta desemnată câștigătoare, aparținând societății SUPERCOM SA. Pe cale de consecință, respinge solicitarea contestatoarei de obligare a entității contractante la plata cheltuielilor de judecată. Respinge, ca nedovedită, solicitarea entității contractante de obligare a contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată. Admite cererea de intervenție înaintată de către SUPERCOM SA. Obligatorie. Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare, în conformitate cu dispozițiile art. 29 din Legea nr. 101/2016”.

Chiar dacă Brantner Vereș va depune plângere împotriva deciziei, este puțin probabil ca situația să se schimbe, având în vedere că Supercom și ADI Eco-Metropolitan s-au folosit de toate armele pentru a-l scoate din schemă pe principalul competitor. 

ADI a tras toate sforile pentru Supercom

Faptul că firma lui Ilie Ciuclea a fost favorizată se poate vedea cu ochiul liber. În anul 2019, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj a declanşat procedura de  atribuire, prin licitaţie deschisă, a contractului având ca obiect „Delegarea prin concesiune a gestiunii  unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în judeţul Cluj, respectiv de colectare şi  transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum şi operarea şi  administrarea staţiilor de transfer”, cu o valoare totală estimată a contractului de 820.915.345,22 RON,  plus TVA. Contractul a fost împărțit în 3 loturi (Lot 1: Zona 1 Cluj și Zona 2 Huedin; Lot 2: Zona 3 Mihai Viteazu; Lot 3: Zona 4 Gherla). Supercom a pus mâna pe loturile 2  și 3 fără probleme, fiind singurul participant înscris.  În cazul lotului 1, situația a fost diferită. Pe lângă Supercom au mai depus oferte și următorii operatori economici: Rosal, Polaris și Brantner Vereș (principalul competitor). Firmele înscrise la licitație au fost evaluate în trei etape distincte: criteriile de calificare şi selecţie, ofertele tehnice, respectiv ofertele financiare, fiecare dintre acestea finalizându-se cu emiterea câte unui raport  intermediar. ADI Eco-Metropolitan Cluj a făcut drumul Supercom mult mai ușor și le-a băgat bețe în roate celorlalte firme de câte ori a avut ocazia. În raportul intermediar ce viza oferta tehnică, ADI Eco-Metropolitan Cluj a declarat oferta depusă de Rosal ca fiind inacceptabilă. În raportul intermediar ce viza oferta tehnică, ADI Eco-Metropolitan Cluj a decis să-i scoată din schemă pe cei de la Polaris şi Brantner și a stabilit că oferta tehnică depusă de către Supercom este conformă, fiind, de altfel, singurul ofertant rămas în Procedura de Concesiune. ADI a desemnat oferta depusă de către Supercom drept ofertă câştigătoare, aceasta fiind clasată pe primul loc în clasamentul rezultat după aplicarea criteriului de atribuire şi verificarea documentelor, cu un punctaj de  100 de puncte şi o ofertă financiară de 409.305.859,42 lei, fără TVA. cu toate acestea, procedura a fost contestată de firmele concurente care au participat la licitație: Polaris și Brantner. În urma contestațiilor depuse, Brantner, principalul competitor al firmei conduse de masonul Ilie Ciuclea, s-a întors în joc. 

În etapa de evaluare a ofertei financiare, ADI a cerut clarificări firmelor care se luptă pentru câștigarea licitației. Supercom a primit două solicitări de clarificare la data de 9 iulie 2021, respectiv 15 iulie 2021, care însumau un număr de 3 aspecte ce trebuiau lămurite. Nu neapărat pentru că nu ar fi fost mai multe, ci pentru că Supercom rămânând singura firmă calificată, în opinia ADI, trebuia să câștige. După reluarea licitației, la etapa de evaluare a ofertei financiare, la rândul ei și Brantner a primit două solicitări de clarificare, la data de 27 mai 2022, respectiv 9 iunie 2022, însă i s-a cerut să aducă lămuriri în cazul a nu mai puțin de 23 de aspecte. Natura solicitărilor de clarificare formulate de ADI către cele două firme dezvăluie modul în care Supercom este favorizată și ajutată să câștige. În urma clarificărilor, ADI Eco-Metropolitan a descalificat de la licitație compania Brantner Vereș. 

Decizia ADI a fost contestată de Brantner, însă CNSC nu a sesizat nimic grav și a respins acțiunea. Curtea de Apel Cluj urmează să decidă dacă Supercom va pune mâna pe toate gunoaiele clujenilor și profeția lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, din august 2021, se va împlini. Tișe a declarat, la acea vreme, că Supercom a câștigat contractul pentru lotul 1, fiind pus în fața faptului împlinit, pe premisa că oricum  Brantner și Polaris au fost descalificate la oferta tehnică, iar Supercom era singura care ajunsese a oferta financiară.

Supercom a pus gheara și pe CMID 

Supercom a câștigat licitația pentru delegarea prin concesionare a gestiunii Serviciului Public de Operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca (CMID), a dus la modificarea tarifului de depozitare a deșeurilor, de la 168,91 lei/tonă făra TVA, la 248,29 lei/tonă făra TVA, fapt care a determinat o creştere a tarifului total de tratare și depozitare a deşeurilor, în cuantum de 30,8%. Acest lucru a deschis Cutia Pandorei și a dat șansa RADP să umfle și să dubleze, prin intermediul unei hotărâri votate cu ochii închiși de consilierii locali,  tarifele unui serviciu care a fost licitat și câștigat la o valoare de 150 de lei/tonă. 

Schema inventată de către RADP este următoarea: operatorii de salubrizare aduc la gunoiul de la populație sub formă brută, iar Regia facturează un tarif de 336,74 lei/tonă +TVA firmelor care operează pe raza județului Cluj. Acest tarif de fapt reprezintă ultimul tarif aprobat prin HCL și este compus din 248,29 lei/tonă fără TVA-tariful de depozitare la CMID, 61,9 lei/tonă fără TVA-tariful de tratare a deșeurilor pe platforma RADP și 26,55 lei/tonă fără TVA-tariful de relocare a deșeurilor de pe platforma RADP la CMID Cluj. 

Metoda nu e benefică numai pentru RADP, ci și pentru compania Supercom care, cu un minim de efort, facturează către clujeni la cel mai mare tarif, ca și cum deșeurile nu ar mai putea fi valorificate și fără să țină cont de cantitățile sortate și reciclate.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.