Situația microbuzului școlar din comuna Feleacu este demnă de noaptea minții. După ce a „dormit” aproape un an în curtea Școlii „Ștefan Micle”, iar transportul elevilor a fost asigurat de firma Confort Camiserv Trans, în schimbul sumei de 400 de lei pe zi, microbuzul va fi pus în funcțiune. Minunea s-a întâmplat pentru că Primăria Feleacu, asociația de părinți și mai mulți voluntari au ajuns la concluzia că Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu are de gând să se implice în problemă.
În octombrie 2021, microbuzul școlar care deservea transportul elevilor de la Școala „Ștefan Micle” din Feleacu s-a defectat. O lună mai târziu, în urma unei investiții de 5000 de lei, defecțiunile tehnice au fost reparate. Cu toate acestea, mijlocul de transport a fost abandonat în curtea școlii, iar transportul elevilor a fost asigurat de societatea Confort Camiserv Trans, patronată de către Camelia Pripon, în schimbul sumei de 400 de lei pe zi.
Microbuzul a fost lăsat „amanet” în curtea școlii
În martie 2022, situația era neschimbată, iar directorul Școlii „Ștefan Micle” din Feleacu, Dan Sabău, nu știa nici măcar dacă instituția pe care o conduce a încheiat un contract cu firma care se ocupa de transportul elevilor. La acel moment, Dan Sabău ne-a asigurat că microbuzul a fost programat pentru Inspecția Tehnică Periodică și totul este în regulă. Situația nu s-a rezolvat nici atunci, pe motiv că nu exista un șofer angajat și nu avea cine să conducă celebrul microbuz.
Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat în această săptămână pe Dan Sabău, pentru a afla dacă problema microbuzului a fost soluționată. Acesta a dat asigurări că microbuzul va fi pus în funcțiune, iar șoferul va fi asigurat cu sprijinul Asociației Comunelor din România.
„Microbuzul va fi pus în funcțiune de la începutul noului an școlar. Are ITP, asigurare. De asemenea, va fi asigurat și un șofer prin Asociația Comunelor din România. Problema este rezolvată.”, a declarat Dan Sabău.
Mijlocul de transport, reparat de voluntari și părinți
Directorul Dan Sabău nu a dorit să ne spună de ce investiție a fost nevoie pentru repararea microbuzului, susținând că a găsit voluntari în rândul părinților care să ofere o mână de ajutor.
„Am găsit voluntari care să ne ajute. S-au investit bani doar pentru niște acumulatori. Pentru restul am apelat la părinți, că avem și o asociație de părinți. Nu-i problemă. Părinții nu au plătit efectiv. S-a discutat la școală. Acestea sunt detaliile pe care doresc să vi le ofer. Vă mulțumesc frumos!”, ne-a transmis directorul Școlii „Ștefan Micle” din Feleacu.
Acesta nu a dorit să ne spună de ce a fost nevoit să apeleze la voluntari pentru repararea microbuzului și nu la ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
ISJ Cluj a refuzat să aprobe un post de șofer
Primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea, susține că Inspectoratul Școlar Județean Cluj a refuzat cererea pe care a formulat-o directorul Dan Sabău pentru aprobarea unui post de șofer pentru Școala „Ștefan Micle”. Astfel, edilul s-a văzut responsabil să acorde o mână de ajutor și să apeleze la Asociația Comunelor din România (ACoR).
„Directorul a făcut o cerere către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, prin care a solicitat aprobarea postului de șofer. Știu asta pentru că eu am organigrama lor. Inspectoratul a trimis un răspuns scris prin care a refuzat să aprobe acel post de șofer. Microbuzul este al școlii, dar noi am căutat o variantă. Vrem să facem un protocol prin Asociația Comunelor prin care, pentru o perioadă de timp, să-i ajutăm cu un șofer, până își vor rezolva problemele. Din punct de vedere tehnic microbuzul este adus la zi. Din păcate avem un număr mic de copii, atunci și organigrama lor este raportată la acel număr mic de copii.”, a declarat primarul Gabriel Costea.
Tăcere mormântală la Inspectorat
Lavinia Mureșan, inspectorul responsabil de Școala „Ștefan Micle” din Feleacu a afirmat că nu a fost la fața locului să vadă situația microbuzului, dar susține că, cel mai probabil, va fi pus în funcțiune din 5 septembrie.
„O să avem câteva discuții, încă nu am fost pe teren. Eu doar ce m-am întors din concediu și, cel mai probabil, microbuzul va fi pus în funcțiune, dar o să vedem. O să am o discuție și cu doamna director general și cu domnul director Dan Sabău. Vom vedea care sunt problemele, mă gândesc că mai sunt și altele, dar le vom rezolva.”, susține Lavinia Mureșan.
Inspectorul responsabil de Școala „Ștefan Micle” nu a dorit să ofere prea multe informații, îndrumându-ne să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al instituției, Amalia Gurzău, însă numai din 1 septembrie, deoarece aceasta se află în concediu de odihnă.
„Am vorbit cu domnul inspector general adjunct și toate informațiile o să i le dau doamnei Gurzău, iar dânsa o să vă informeze, fiind purtătorul nostru de cuvânt. Numai că dânsa cred că este în concediu până în 31 august. Voi vorbi cu dânsa când vine.”, a afirmat inspectorul responsabil de Școala „Ștefan Micle”.
Marinela Marc și-a luat încă un concediu de odihnă
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să o contacteze și pe Marinela Marc, inspectorul general al ISJ Cluj, însă ni s-a comunicat că aceasta se află în concediu de odihnă și va reveni numai din 1 septembrie.
Cel mai probabil, Marinela Marc a fost extrem de epuizată după cele 4 vacanțe de anul acesta petrecute în Europa în spatele unor cursuri de formare.
Prima vacanță camuflată sub pretextul unei reuniuni de proiect Erasmus a avut loc la sfârșitul lunii februarie, în Portugalia. La acel moment, șefa IȘJ Cluj anunța pe pagina sa de Facebook că a fost foarte mândră de modul în care elevii și-au susținut prezentările, de nivelul limbii engleze și atitudinea în relația cu colegii lor din Italia și Portugalia.
La sfârșitul lunii aprilie, Marinela Marc a participat, alături de un grup de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Colegiul Tehnic „Ana Aslan” din Cluj – Napoca, la o reuniune de proiect Erasmus+ in Italia la Liceo Scientifico Statale Benedetto Rosetti din orasul San Benedetto Del Tronto.
„Călătorului îi stă bine cu drumul”, spune un vechi proverb pe care Marinela Marc îl urmează cu sfințenie. După ce s-a lăsat mângâiată de razele soarelui din Italia timp de o săptămână, șefa IȘJ Cluj și-a dat seama că munca de birou nu îi priește și a cuprins-o dorul de ducă. Astfel, după numai 7 zile petrecute la Inspectorat, a plecat spre Norvegia pentru încă o săptămână de vacanță, alături de colegele sale Adelhaida Kerekeș, Amalia Gurzău, Andreea Suciu și Smaranda Graur, la alte activități de formare și job-shadowing.
După după două luni de la escapada din Norvegia, Marinela Marc a anunțat, luni, 8 august, că participă timp de o săptămână la un curs de formare în Tenerife, având ca temă predarea digitală. Un alt curs în cadrul programului Erasmus pe care șefa IȘJ Cluj n-a putut să-l rateze.