Anomaliile din sistemul de învățământ, desfășurate cu binecuvântarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, par fără sfârșit. Mai mulți directori școlari din județul Cluj au fost numiți în funcții fără să se țină cont de principalele prevederi legislative. Mai precis, Antal Istvan – directorul Școlii Gimnaziale „Kos Karoly” Izvoru Crisului, Alina Oneț – directorul Școlii Gimnaziale Săcuieu și Ancuța Georgeta Perde – directorul adjunct al la Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazār” Cluj-Napoca, au fost instalați în funcție înainte să promoveze examenul de titularizare.
Antal Istvan, Alina Oneț și Ancuța Georgeta Perde se lăfăie în scaunul de director școlar, cu încălcarea flagrantă a Legii educației naționale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, care prevede clar că „în cazul vacantării funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanelor solicitate”.
Ei bine, niciunul dintre cei trei directori mai sus menționați nu au promovat examenul de titularizare înainte să ajungă în scaunul de director, iar alții nu l-au promovat nici până în ziua de astăzi.
Matematica, bat-o vina
Antal Istvan este este consilier în Consiliul Local Huedin și ocupă scaunul de director al Școlii Gimnaziale „Kos Karoly” Izvoru Crișului de mai bine de 18 ani. Antal Istvan ne-a transmis că este titular în sistemul de învățământ preuniversitar de dinainte să ocupe funcția de director. Acesta a declarat că se află la conducerea instituției de 18 ani, dar numai în august 2022, a promovat examenul de titularizare. Calculele nu i-au ieșit prea bine domnului director, deoarece n-au trecut nici măcar 18 zile de când este titular. Să nu mai vorbim că reușita din acest an nu acoperă faptul că directorul Școlii Gimnaziale „Kos Karoly” Izvoru Crișului a ocupat o funcție fără să respecte prevederile legale ani la rând.
„Am obținut titularizarea înainte să fiu director, în august, anul acesta. Sunt director la Izvoru Crișului de 18 ani. Dacă nu era altcineva, cine să facă? Am fost numit. Credeți-mă că nu-i așa ușor.”, a afirmat Antal Istvan.
Se jură că e titular, dar datele oficiale o contrazic
Alina Oneț, directorul Școlii Gimnaziale Săcuieu, nu este titular în învățământul preuniversitar și este angajată în baza unui contract de muncă pe o perioadă determinată, fapt ce contravine Legii educației naționale. Aceasta s-a înscris și la concursul pentru postul de director al Școlii Gimnaziale Speciale Huedin, însă comisia de concurs i-a respins dosarul din motive evidente. Eșecul de la Huedin nu a reprezentat o piedică în calea Alinei Oneț care a obținut rapid un post de director la Școala Gimnazială Săcuieu. Aceasta a fost numită în funcție de Inspectoratul Școlar al Județului Cluj și nimeni, nici măcar un cadru didactic titular nu a avut cum să o dea la o parte.
La scurt timp de la numirea Alinei Oneț, Răducu Buliga, fostul director al Școlii Gimnaziale Negreni, s-a înscris la concurs, a obținut o notă bună la examenul scris, dar a fost „linșat” la proba de interviu, în așa fel încât Alina Oneț să își păstreze scaunul de director. Contactată de reporterii Gazeta de Cluj, Alina Oneț a negat faptul că s-ar fi înscris la concursul pentru postul de director al Școlii Gimnaziale Speciale Huedin și ne-a transmis că a promovat examenul de titularizare în urmă cu doi ani. Aceasta a încercat să ascundă mizeria sub preș, însă nu i-a ieșit. Potrivit sie-ului titularizare.edu.ro, directorul Școlii Gimnaziale Săcuieu încearcă de mai bine de 7 ani să promoveze examenul de titularizare, însă fără succes.
„Eu nu știu de unde aveți aceste informații. Sunt titular de acum doi ani. Nu am participat niciodată la concursul pentru postul de director al Școlii Gimnaziale Speciale Huedin. Acestea sunt informațiile pe care vi le pot da la acest moment, până mă consult cu cineva. Am fost numită anul trecut pe postul de director și acum am fost numită încă o dată. Contractul este pe o perioadă determinată de un an. Nu am fost la concurs și nici nu o să merg. Mă înțelegeți? Pentru că nu vreau să merg. Am fost titular la Școala Specială Huedin și e foarte mare bătaie de cap. La început am vrut, după care nu. Din motive personale și de sănătate am acceptat postul pentru că trebuia să-l accepte cineva, din respect față de doamna inspector și așa mai departe. Nu cred că trebuie să dau socoteală cuiva.”, ne-a transmis Alina Oneț.
Perde, angajată pe ușa din dos
Ancuța Georgeta Perde – directorul adjunct al la Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazār” Cluj-Napoca a promovat examenul de titularizare în anul 2007, iar în anul 2008 a fost numită cadru didactic titular prin concurs la Școala Postliceală „Henri Coandă” Cluj Napoca. După câțiva ani a fost transferată la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, unde a avut-o colegă pe Amalia Gurzău, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, alături de care a scris cartea intitulată „Istoricul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca la semicentenar 1971-2021”.
Mai apoi a ajuns pe postul de informatician la Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca, dar Inspectoratul Școlar Județean Cluj a numit-o director adjunct al Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazār” Cluj-Napoca. ISJ Cluj nu nu vede cu ochi buni faptul că Ancuța Georgeta Perde ocupă atât funcția de director adjunct cât și funcția de informatician și vrea s-o vadă plecată de la Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca. În acest sens, ISJ Cluj a înaintat o adresă prin care cere suspendarea contractului individual de muncã al doamnei Perde începând cu data de 18.04.2022 pânã în data de 18.04.2026. Însă Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania ține cu dinții de informaticianul Ancuța Georgeta Perde și a respins cererea, obligând-o să revină pe post.
„Doamna Perde Ancuta – Georgeta va fi notificatã sã revină pe postul de informatician în unitatea noastră şcolară. În caz contrar, unitatea de învăţământ va proceda în condiţiile legii.”, arată o Hotărâre a CA al CTT „Transilvania”.
Prin urmare, la acest moment Ancuța Georgeta Perde ocupă atât funcția de informatician, cât și funcția de director adjunct. Dacă la Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazār” Ancuța Georgeta Perde ar putea fi asemănată cu o zână bună cu o funcție înaltă, la Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca, face parte din personalul didactic auxiliar, categorie pe care o împarte cu secretarul și supraveghetorul de noapte. Să nu mai vorbim de faptul că aceasta două locuri de muncă cu normă întreagă, fapt ce contravine legislației în vigoare.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să ia legătura cu Ancuța Georgeta Perde, însă nu a fost de găsit. Mai mult, am cerut un punct de vedere din partea Elenei Giurgiu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania, care auzind despre cine este vorba ne-a spus că nu dorește să comenteze și ne -a închis telefonul în nas.
Minciuna are picioare scurte, doamna Marinela
Inspectorul general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a transmis pentru Gazeta de Cluj că toți directorii din județul Cluj sunt titulari, însă minciuna are picioare scurte, iar adevărat se arată la o simplă căutare pe Google. Cel mai probabil, Marinela Marc nu a apucat să vadă situația exactă a școlilor pe care le are în subordine, având în vedere că dumneaei își petrece o bună parte de timp în afara țării, în vacanțe camuflate în spatele unor cursuri de formare.
„Toți directori sunt profesori titulari. Vă asigur că nu este nicio problemă în privința numirii directorilor. Antal Istvan a fost la concursul de titularizare, a luat o notă peste 8 și este titular. Alina Oneț este titular pe viabilitatea postului, nu poate participa la concurs, dar poate fi numită prin detașare în interesul învățământului. Ancuța Georgeta Perde este profesor titular. Dânsa a obținut postul prin concurs, s-a înscris în platforma Ministerului și dacă era o problemă nu ar fi putut să participe la concurs.”, a declarat Marinela Marc.
Păi Marc asta e o țață confuză și lașă, ca și domnișoara aia bătrână de Anca Hodorogea!