Rețele centralizate vs descentralizate: Diferențe

În prezent, există doar câteva companii de găzduire web și servere însărcinate cu responsabilitatea furnizării conexiunii la internet, o dezvoltare care a erodat în mod semnificativ aspectul descentralizării conexiunii la internet, așa cum a fost cazul în primii ani.

Dezbaterea privind rețeaua centralizată versus descentralizată pare să fie mai pronunțată, având în vedere că aproape totul în zilele noastre depinde de conexiunea la internet. Prin urmare, in acest articol bazat pe informații furnizate de specialiștii din echipa Bitcoin România, vom investiga TOP 5 diferențe de bază ale acestor două tipuri de rețelelor centralizate vs descentralizate.

Urmărirea datelor

Cu o conexiune centralizată la Internet, este relativ ușor să urmăriți modul în care datele circulă dintr-un loc în altul, având în vedere că astfel de informații trec printr-un singur loc, adică prin servere.

Cu toate acestea, cu internetul descentralizat, acest lucru nu este posibil, având în vedere că mii de dispozitive acționează ca noduri pentru stocarea datelor. În acest caz, o persoană poate accesa un anumit set de informații din mii de locații, fata de un punct central.

Faptul că totul trece printr-un singur punct a permis platformelor precum Facebook și Google să acumuleze o cantitate substanțială de date pe care le folosesc în avantajul lor, fără a ține cont de confidențialitatea oamenilor.

Protecția confidențialității

Spre deosebire de rețelele centralizate, rețelele descentralizate oferă un anumit grad de confidențialitate la care oamenii au ajuns să tânjească în era digitală. Faptul că informațiile trec printr-o varietate de puncte face imposibil pentru entități și guverne să urmărească ceea ce fac oamenii online, cum ar fi, utilizatorii care cumpără Bitcoin.

Rețelele descentralizate sunt ideale pentru persoanele cărora le place să-și păstreze confidențialitatea și să își protejeze identitatea, indiferent de ceea ce fac online.

Scalabilitate limitată

Scalabilitatea limitată este un alt obstacol cu ​​care se confruntă rețelele centralizate, deoarece toate aplicațiile de bază sunt conținute în mașini cu un singur server. Adăugarea mai multor spații de stocare, precum și a lățimii de bandă sau a puterii de procesare trebuie să intre mereu în joc, pentru a ține pasul cu cererea crescută de conexiune la internet.

Cu rețelele descentralizate, arhitectura permite distribuirea sarcinilor de lucru pe mai multe noduri de computer, în loc să le concentreze într-un singur loc.

Cenzura datelor și neutralitatea rețelei

Conexiunea centralizată la internet a dus la companii puternice în dezavantajul consumatorilor finali. De exemplu, furnizorii de servicii de internet pot reglementa vitezele de internet permițându-le să reglementeze tipul de date și viteza cu care oamenii accesează informații.

Furnizorii de servicii de internet nu mai tratează toate datele la fel. Comercializarea înseamnă, în esență, cei care plătesc mai mult, se bucură de o conexiune mai bună, cu mai puține restricții, în comparație cu cei care plătesc mai puțin, o dezvoltare care a dus la blocarea neutralității rețelei.

Guvernarea

În cazul sistemelor guvernamentale centralizate vs. descentralizate, trebuie să înțelegeți că rețelele centralizate au autorități de guvernare, dar rețeaua descentralizată nu. Deci, autoritățile vor deține cele mai multe puteri în sistemul centralizat, mai degrabă decât angajații sau utilizatorii.

Pe de altă parte, în sistemul descentralizat, nu există conceptul de autoritate. Astfel, doar utilizatorii din sistem dețin cele mai multe puteri. După cum puteți vedea în dezbaterea sistemelor guvernamentale centralizate vs. descentralizate, sistemele descentralizate sunt unice în funcție. Dar asta nu înseamnă că autoritățile guvernamentale nu pot folosi această tehnologie. Blockchain este o rețea descentralizată similară. În realitate, există o mulțime de blockchain pentru proiecte guvernamentale care prosperă fără probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.