Singura fotografie cu Avram Iancu, Crăișorul Munților, a fost vândută, marți seara, pentru suma de 7.500 de euro, incluzând și taxele, în timpul licitației „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații „Historic”.
„Este singura fotografie cu Avram Iancu, în rest sunt tot felul de butaforii sau de gravuri… Fotografia originală se află, acum, la noi”, a dezvăluit Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații „Historic”, pentru Gândul.
Fotografia lui Avram Iancu a fost adjudecată pentru suma de 7.500 de euro
Potrivit casei de licitații Historic, fotografia format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.
„Fotografia lui Avram Iancu s-a vândut – incluzând și taxele – cu 7.500 de euro. Din punctul meu de vedere, cred că este cea mai scumpă fotografie și cea mai mică din punct de vedere al dimensiunii (10 x 6) care s-a vândut vreodată.
Noi am mai avut recorduri pe fotografii, cu Regina Maria, cu George Enescu, dar niciodată nu s-a ajuns, în România, la un astfel de preț pentru o singură fotografie. Este posibil să fie existat ceva asemănător, în materie fotografică, sau poate chiar un preț mai mare, la Constantin Brâncuși, dar dimensiunea fotografiei era mult mai mare decât aceasta.
Un amănunt foarte interesant – atunci când prețul pentru această fotografie a ajuns, rapid, la o astfel de sumă, toți ceilalți colecționari care erau înscriși nu au mai licitat, nu se așteptau la o asemenea desfășurare. S-a plecat de la 1.000 de euro”, a dezvăluit Cezar Florea pentru Gândul.
Licitația „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic”, aduce în atenția publicului și colecționarilor și alte documente de valoare indiscutabilă, printre care pot fi amintite pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, albumele cu fotografii ale Reginei Maria, geanta Hermes în care erau păstrate bijuteriile și decorațiile Regelui Ferdinand sau cărți provenite chiar din biblioteca poetului național Mihai Eminescu.
Citește și: O clădire monument istoric din centrul Clujului, scoasă la vânzare la prețul de 7,5 milioane de euro