Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a făcut o vizită în Cluj zilele trecute și a ținut discursuri despre ”fidelitatea maghiarilor reformaţi din Transilvania faţă de naţiune şi dorinţa lor de a trăi servesc ca exemplu întregii naţiunii maghiare”.
El a făcut această afirmaţie în cadrul manifestării festive organizate duminică în Aiton, localitate din zona de aglomeraţie a municipiului Cluj-Napoca, cu ocazia inaugurării bisericii reformate, renovată cu sprijinul statului ungar, şi a centrului de sprijinire a familiilor compus din 21 de case construite pentru a repopula comunitatea reformată rărită în localitate.
Politicianul creştin-democrat a considerat că satul Aiton ar putea fi un model pentru întregul Bazin Carpatic, un simbol al supravieţuirii maghiare, “nu sfârşitul a ceva, ci un început, nu o cetate de graniţă, ci o tabără în care maghiarii se adună pentru a se întări unii pe alţii”. În opinia sa, enoriaşii din Aiton şi Biserica Reformată din Transilvania şi-au arătat fidelitatea faţă de credinţa lor prin renovarea bisericii, iar prin construirea centrului de sprijinire a familiilor şi-au dovedit loialitatea faţă de naţiunea de la care şi-au moştenit limba, cugetul şi cultura.
“Misiunea noastră este de a păstra şi dezvolta, de a pune în valoare şi de a transmite această moştenire” – a declarat viceprim-ministrul.
La slujba de mulţumire, episcopul reformat al Ardealului, Béla Kató a subliniat că biserica trebuie să organizeze în comunităţi şi să ofere un viitor oamenilor însinguraţi, lipsiţi de familie. Citând din Cartea lui Ieremia, el a încurajat familiile reformate care se mută în Aiton să construiască, să se stabilească, să prospere şi să crească copii.
“O casă construită din piatră, lemn sau lut înseamnă că rămânem aici. Aici suntem acasă. Trebuie să trăim aici, trebuie să ne stabilim aici permanent, sau cel puţin pe termen lung” – a spus episcopul.
La ceremonia de inaugurare a centrului de sprijinire a familiilor, Béla Kató a evidenţiat faptul că ideea reabilitării comunităţii a venit de la István Vitus-Bulbuk, preot reformat din Aiton, şi de la Zoltán Ballai, fost consilier economic al eparhiei. După cum a explicat, această iniţiativă cu valoare de model serveşte la consolidarea unei comunităţi rurale în declin, prin crearea de posibilităţi pentru organizarea în comunitate a familiilor reformate care s-au mutat la oraş pentru a studia sau a munci, ajutându-le să-şi păstreze credinţa, limba şi cultura.
István Vitus-Bulbuk a declarat agenţiei ungare de presă MTI: în satul cu aproape 500 de locuitori, situat la 15 kilometri de Cluj-Napoca, au locuit până acum 78 de credincioşi reformaţi. Comunitatea îmbătrânită, aflată în declin continuu s-a dublat până astăzi. Ideea iniţială se referea doar la împarcelarea unui teren aparţinând bisericii, care ocupă cinci hectare la marginea satului, în parcele de 1000 de metri pătraţi, pentru a oferi parcelele în scopul construirii de case unor tinere familii reformate, în speranţa că acestea se vor stabili şi vor popula biserica. Eparhia Reformată din Ardeal însă a dezvoltat iniţiativa şi, cu sprijinul obţinut de la guvernul ungar, a construit în satul Aiton un cartier de locuinţe cu 21 de case, dotat cu amenajări utilitare şi cu spaţii verzi.
Fiecare casă are o suprafaţă utilă de 150 de metri pătraţi şi poartă amprenta stilului construcţiilor din Câmpia Transilvaniei sau din Ţinutul Călatei. Ocupanţii acestor case au fost selectaţi prin concurs, casele fiind închiriate unor tineri proveniţi din diferite regiuni ale Transilvaniei, în majoritate veniţi la Cluj-Napoca pentru studii universitare, care au deja un loc de muncă în oraş şi sunt familişti, au deja copii (sau doresc să aibă copii sau o familie numeroasă) şi cel puţin o persoană din fiecare familie este reformat practicant.
Centrul de sprijinire a familiilor din Aiton a primit 42 de adulţi şi 40 de copii, ei au început să se mute aici în urmă cu o lună şi jumătate. Iniţiativa de consolidare a comunităţii a fost susţinută de guvernul ungar cu 1,55 miliarde de forinţi (3,76 milioane de euro) – a declarat preotul reformat agenţiei MTI.
SUBMINAREA STATULUI ROMAN..infractiune de SIGURANTA NATIONALA!!!!EXPULZARE sau PERSONA NON GRATA..Unde sunt autoritatile romane???
500 locuitori din care 78 reformati…