Centrul Clujului este plin de clădiri istorice și cu o poveste în spate, iar clujenii care trec prin Piața Unirii le pot admira și poza. Printre acestea se numără și clădirea istorică din Piața Unirii nr.10, numită și Palatul Josika. 

Lupta pentru imobilul din Piața Unirii nr.10 a început încă din 1999, când reclamanții Bojthe Cristina, Banffy Toma Ștefan Andrei, Banffy Adalbert Iosif, Banffy Fruzsina Klara și Banffy Andras Iozsef au dat în judecată Consiliul Local Cluj-Napoca și firmele Pharmafarm SA și SC Unita Turism Holding SA Timișoara și au cerut  o sentința prin care să se constate faptul că a fost ilegală trecerea în proprietatea statului român, apoi la cele două societăți comerciale imobilele înscrie inițial în Cartea Funciară nr. 1203. 

Cererea lor a fost respinsă de către instanță deoarece nu au făcut dovada calității lor de moștenitori ai persoanei de la care imobilul a fost preluat în temeiul Decretului 92/1950, respectiv calitatea de moștenitori după Bethlen Gyorgyne, născută Josika Paula, identică cu Bethlen Paula MARIA. Clădirea a trecut în proprietatea statului în temeiul decretului sus menționat, fiind preluat de la proprietara Josika Paula, fapt ce rezultă din împrejurarea că dreptul de proprietate al statului român astfel dobândit a fost intabulat în 1955, în timpul vieții lui Josika Paula. 

După decesul proprietarilor, în 1962, potrivit testamentului, ea a lăsat ca moștenitor pe soțul ei, contele Bethlen Gyorgy. În cazul în care soțul ei nu revendica averea lăsată ori ar fi murit înaintea ei, moștenitoare a averii urma să fie verișoara sa Banffy Maria, soția lui Banffy Jozsef. Soțul defunctei Bethlen Paula a decedat în 1968, iar acesta nu a mai revendicat averea lăsată de către soția sau cel puțin imobilul din speță, așa cum prevede în testament, nici în baza dreptului comun și nici în baza unei legi speciale, astfel „că legatul făcut în favoarea soțului Bethlen Gyorgy este ineficace, respectiv caduc. Ca urmare a caducității acestui legat, produce efecte al doilea legat prevăzut în aceste testament cel făcut în favoarea verișoarei Banffy Maria”, a precizat instanța. 

Reclamanții susțin că potrivit certificatului de moștenitor aflat la f.32 sunt moștenitorii acestei verișoare care a decedat în 1984. Cererea pe care au formulat-o în temeiul Legii 10/2001 și în baza prevederilor art. 4 din Legea 10/2001 face dovada acceptării succesiunii atât după mama lor, cât și după proprietatea tabulară Bethlem Paula, dreptul de opțiune succesorală putând fi exercitat și de moștenitorii succesibilului. 

Cu toate acestea, S.C Unita Turism Holding SA a cerut schimbarea hotărârii atacate în parte în sensul respingerii plângerii formulate de către cei de la Banffy. Holding SA a susținut că reclamanții apelanți nu sunt moștenitori ai fostului proprietar tabular, întrucât potrivit certificatului de moștenitor eliberat de către Notariatul de Stat al Raionului Cluj, moștenitor după defuncta Bethlen Paula Maria, decedată în 1962, este soțul ei supraviețuitor, Bethlen Gyorgy. Potrivit certificatului de moștenitor, succesiunea după proprietatea tabulară a fost dezbătută, iar moștenitor de drept este soțul, renunțătoare fiind rudele defunctei. 

„Întrucât reclamanții apelanți nu au calitate de persoane îndreptățite, solicităm respingerea apelului formulat de către aceștia. Reclamanții nu sunt îndreptățiți la restituirea imobilului, astfel încât aceștia nu pot să aibă pretenții nici cu privire la terenul și nici cu privire la construcția ce a fost inițial înscrisă în CF 1203 Cluj, în favoarea defunctei Bethlen Paula, față de care reclamanții nu au calitate de succesori legali sau testamentari. În concluzie, solicităm admiterea apelului și schimbarea hotărârii în parte în sensul respingerii plângerii formulate de reclamanți, întrucât aceștia nu au calitate de persoane îndreptățite la restituire”, a precizat SC Unita Turism Holding SA. 

De asemenea, Tribunalul Cluj a obligat Primăria Cluj-Napoca să emită o nouă dispoziție motivată în temeiul Legii 10/2001 prin care să dispună restituirea în natură în favoarea reclamanților în cote egale a apartamentelor nevândute, respectiv apartamentele 3,4,6,8,10,11,16,19,20 și 7. (Reamintim că apartamentul 3 din acest imobil a fost dezmembrat în 18 apartamente cărora li s-au atribuit numerele topografice indicate în documentația de intabulare număr topografic ce constă în topograficul inițial 381 și numărul apartamentului). Mai mult decât atât, Primăria a fost obligată să plătească reclamanților cheltuieli de judecată în valoare de peste 11 mii de lei. 

Chiar dacă au pierdut procesul cu moștenitorii lui Banffy, autoritățile locale au fost puse, de asemenea, la plata unei taxe de 95.520 de lei, reprezentând valoarea lipsei de folosință a imobilului din Piața Unirii, cotat la peste 5 milioane de euro. 

Reamintim că în Palatul Josika a funcționat, înainte de Revoluție, fostul Oficiu Județean de Turism Cluj, transformat după 1990 în SC Turism Transilvania. După privatizare, SC Unita Turism a cumpărat acțiunile de la statul român, chiar dacă în imobilul respectiv se aflau chiriași. 

Inițial pe acest loc s-a aflat Casa Kakas care a adăpostit în secolul XVI principii Transilvaniei. De aici Sigismund Báthory a asistat în 1594 la execuția membrilor partidei filoturcești. Clădirea a devenit reședința lui Anton Jósika (Antal Jósika), comitele Clujului, la mijlocul secolului al XVIII-lea, clădirea având atunci doar un etaj. În 1828, clădirea a fost refăcută de János Jósika, guvernatorul Transilvaniei, căpătând înfățișarea de astăzi. Cu această ocazie clădirea a fost înălțată cu etajul II, iar etajul deasupra aripii din curte a fost ridicat ulterior, în perioada 1864-1865. La etajul I a funcționat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880-1902 Tabla regească. Clădirea a mai adăpostit de-a lungul timpului Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină.

Palatul aparține stilului neoclasicist. Elementul caracteristic în fațadă este porticul sobru cu coloanele dorice dublate în perete de pilaștri, susținând un amplu balcon de fier forjat. Atica poartă inscripția MDCCCXXVIII (1828), anul renovării clădirii.

Pe fațada clădirii este montată o plăcută ce amintește că: „În această clădire, unde a activat Partidul Social Democrat, a avut loc la 3 noiembrie 1918 Adunarea de Constituire a Gărzii Naționale Române din Ardeal”

Citește și: Adevărații eroi de lângă noi. Medicii care se bat zi de zi pentru viața copiilor au sărbătorit Ziua Mondială a Prematurității

4 COMENTARII

  1. Eu incep sa am indoieli ca la 1918 s-a facut o Mare Unire in urma careia a luat nastere statul român.Daca prin aceasta unire noi am luat inapoi ceea ce era al nostru,si asa este,platit din greu cu sute de ani de exploatare si iobagie,ce ”RETRO-CEDAM”noi acum?De unde aceasta IMBECILITATE? Acest cuvânt,RETRO-CEDARE ,NU trebuia sa apara NICIODATA in legile românesti.Noi desfiintam Marea Unire,desfiintam ROMÂNIA!Cum e posibil asa ceva…?!Se rasucesc in morminte toti inaintasii,sramosii care au suferit si au luptat pentru poporul acesta.RETRO-CEDARE=TRĂDARE!!!(NATIONALA!)

    • Hai sa iti zic eu altcumva.

      Ce ai face daca ar veni acum comunistul Boc la tine, sa iti spuna ca pe tarlaua ta vrea sa construiasca un tobogan pt copii, si ca e esential ca orasul sa aiba asa ceva pe tarlaua ta? Ar veni cu „expertii”, ar aduce excavatorul si bascula si s-ar apuca sa iti distruga munca ta de o viata, cu legea lui de rahat in mana. Toate babele si parintii dobitoci ar spune: Da, da, vrem tobogan pentru plozi! Tu ai fi singurul care s-ar simti nedreptatit dar restul ar fi fericiti, la fel cum se intampla si cu parcul din Zorilor.

      No acuma sa zicem ca au trecut 30 ani, Boc si mafiotii lui au fost in sfarsit agatati de DNA Cluj si bagat la puscarie pt ilegalitatile facute in mandatele lui, cand a confiscat terenuri de la oameni si a facut tobogane (de bani). Ce ai face acum? Ai dori ca statul sa iti retrocedeze tarlaua?

      • De ce ilegalitate vorbești. Aramata română a bătut armata maghiară și a ocupat Budapesta. Înainte de aceasta, majoritatea locuitorilor Transilvaniei, 1 decembrie 1918, au cerut unirea cu România. Mai mult, la acea dată armata română nu trecuse Carpații, în schimb era armata germană, austriacă și maghiară. E dept primele două în retragere la înțelegere cu milițiile românești de a nu-i ataca și dezarma.
        Dar în privința retro-cedărilor, cum bine-a despărțit cuvîntul cineva mai sus, cum ar fi ca SUA să retro-cedeze toate clădirile ce-au aparținut guvernului britanic și cetățenilor britanici ce și-au luat tălpășița.

  2. Mama lui János Jósika, guvernatorul Transilvaniei ce-a ridicat clădirea așa cum e azi, a fost Maria Jozefa (1749-1815) din familia Teleki ai căror „strămoșii erau vlahi din Gorazde, Bosnia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.