În ultimii ani, sărbătoarea Crăciunului a căpătat alte conotații, multe dintre semnificațiile tradiționale pierzându-se pe drum. Nașterea Domnului a devenit o sărbătoare de iarnă obișnuită, unde majoritatea oamenilor își împodobesc casele cu mii de beculețe și dau atacul în magazine, cumpărând lucruri de care nu au nevoie. Agitația cotidiană a reușit să „infecteze” până și această mare sărbătoare. Pentru a înțelege mai bine cu adevărat ce înseamnă această Sfântă Sărbătoare și cum ar trebui să ne pregătim pentru Nașterea Domnului, Gazeta de Cluj a luat legătura cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Gazeta de Cluj: Este Postul Crăciunului, iar credincioșii se pregătesc pentru marea Sărbătoare a Nașterii Domnului. Anul 2022 s-a dovedit a fi unul foarte dificil pentru toți. Credeți că va fi afectat Crăciunul de situația actuală?
ÎPS Andrei: Sărbătoarea rămâne tot importantă și frumoasă. Cu toate dificultățile, poate că va lipsi una sau alta dintre cele trebuincioase, dar importantă este starea de spirit al omului. Modalitatea în care din punct de vedere duhovnicesc întâmpinăm Crăciunul. De aceea, perioada postului ar trebui să ne pregătească pentru sărbătoare. În postul Crăciunului, care așa cum se știe, este împodobit cu atâtea tradiții frumoase, dar mesajul pe care îl aduce Crăciunul este foarte important, este o zi de bucurie.
Gazeta de Cluj: Credinciosul de astăzi este terorizat de știrile negative care îl înconjoară la tot pasul. Cum își poate menține credința în aceste vremuri unde frica bântuie peste tot?
ÎPS Andrei: Reciproc, credința și starea de spirit pozitivă se influențează. Omul cu credință tare reușește să depășească frica. Cu toate acestea, potrivit sfinților părinți, frica este de trei feluri: frica sclavilor, urmată de frica simbriașilor și ea crește calitativ pe măsură ce urcăm scara virtuților, iar a treia este frica fiilor. De fapt, ultima nu este o frică, ci o dragoste. Pe această treaptă ajung oamenii care fac cele bune din dragoste pentru Dumnezeu. Credința este un dar primit gratuit de la Dumnezeu la botez, iar pe de altă parte, este și rezultatul frământării noastre interioare pentru a ne lămuri în legătură cu mai multe lucruri. Este un dar și un rezultat al frământărilor noastre.
Gazeta de Cluj: Referitor la credință, mulți tineri au „abandonat” mersul la biserică. Care este motivul principal pentru care ei au întors spatele bisericii și cum ar putea Biserica Ortodoxă Română (BOR) să-și facă mesajul mai bine auzit în rândul lor?
ÎPS Andrei: E important ca biserica să-și folosească toate mijloacele pentru a-i aduce înapoi. În primul rând, trebuie să fim foarte receptivi la nevoile lor, la viața lor și nu neapărat să începem în a-i deranja la cap cu învățăturile religioase, până când nu au căpătat un pic de apetit față de cele sfinte. Să fim foarte înțelegători, să le înțelegem frământările și vine momentul potrivit când să-i pasezi tânărului învățătura.
Gazeta de Cluj: Credeți că BOR are lipsă de lideri care să-i aducă pe tineri mai aproape de biserică? De exemplu, la conferințele părintelui Necula sunt în mare parte tineri.
„Dragostea desăvârșită izgonește frica”
ÎPS Andrei: Sunt tare bineveniți oameni de genul părintelui Necula. Reușesc ca multora să le limpezească frământările pe care le au și sigur, biserica are nevoie de oameni buni. Diacon eu l-am hirotonit pe părinte.
Gazeta de Cluj: Ioan Gură de Aur spunea că „sufletul fără trup nu se poate numi om, la fel, nici trupul fără suflet. Cum ne putem salva sufletul?
ÎPS Andrei: Fără Dumnezeu, fără credință, omul devine un animal rațional care vine de nicăieri și merge spre nicăieri. Doar prin credință și fapte bune ne putem salva sufletul. Iubind pe cei de lângă noi, cu bune cu rele.
Gazeta de Cluj: Revenind la cele lumești. De curând, Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a rupt de Biserica Ortodoxă a Rusiei. Va mai exista vreodată o unitate spirituală între aceste două biserici?
ÎPS Andrei: E situația această tristă, nu trebuia să fie acest război. Ele amândouă sunt ortodoxe, trebuie să rămână în comuniune. N-ar fi trebuit să existe acest conflict. Acum știți că Biserica Ortodoxă a Ucrainei ține de mai multe jurisdicții. Cei mai mulți țineau de Moscova. Eu nădăjduiesc în Dumnezeu că lucrurile se vor pune la punct odată. Rezolvarea ar fi ca Biserica Ortodoxă a Ucrainei să devină autocefală și să aibă un patriarh al ei.
Gazeta de Cluj: Cum era Crăciunul copilăriei dumneavoastră, având în vedere că această sărbătoare este înghițită de latura comercială?
ÎPS Andrei: Preocupările legate de Crăciun erau tare drăgălașe în vremea copilăriei mele. Începeam să repetăm colinzi cum începea postul, erau prezente tradițiile de Crăciun. Și nu numai atunci. Și când am fost preot tânăr, în perioada comunistă, oamenii își vedeau de viața lor spirituală.
Gazeta de Cluj: Credeți că oamenii se bucurau mai mult, în acea perioadă, de Sărbătoarea Nașterii Domnului, decât o fac acum?
ÎPS Andrei: Bucuria era profundă deoarece era legată de credință. Colindau, se bucurau de lucrurile mărunte. Dintr-un motiv absolut religios, în postul Crăciunului, oamenii încearcă să se spovedească. Apoi, sigur, postul presupune și oprirea de la mâncăruri de dulce.
Gazeta de Cluj: Cum ar trebui să se pregătească creștinii pentru a primi așa cum se cuvine Crăciunul?
ÎPS Andrei: Dacă suntem sănătoși să și postim și încercând să lecturăm lucruri frumoase. Cartea Cărților este Sfânta Scriptură. Să citim capitolele legate de nașterea Domnului. Cum am zis înainte, Postul Crăciunului este un post de bucurie, ar trebui să nu lipsească din el preocupările de natură filantropică, mai exact milostenia față de aproapele. O colindă așa se și termină: „Acum te las, fii sănătos și vesel de Crăciun/ Dar nu uita când ești voios, creștine, să fii bun.” Să fie prezentă milostenia față de aproapele nostru în postul Crăciunului.
Gazeta de Cluj: Ce le transmiteți clujenilor, și nu numai, de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului?
ÎPS Andrei: Tare mi-aș dori ca să le fie sufletul ușor, liniștit și plin de bucurie pentru că necazurile sunt destule. Motive de întristare sunt multe și tare mi-aș dori să le depășească toți creștinii noștri. Îngerul așa a zis către păstori: „Vă vestesc bucurie mare care va fi pentru tot poporul că astăzi, în cetatea lui David, s-a născut Mântuitorul care este Hristos Domnul.” Deci bucuria aceasta mi-aș dori să fie prezentă în toate inimile oamenilor, pe toate fețele, în toate locurile. Sunt destule greutăți și probleme, îl rugăm pe Dumnezeu să-i ajute, să nu îi mai apese, să fie plini de bucurie că s-a născut Iisus Hristos.
Andrei Andreicuț a fost ales în funcția de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Mitropoliei Clujului pe 18 martie 2011.
Instalarea sa în funcție a avut loc în data de 25 martie 2011 în prezența unui sobor de ierarhi ai BOR și a unui numeros public din aparatul de stat. De asemenea, la 24 ianuarie 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar trei ani mai târziu, la 7 mai 2015, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Andrei Andreicuț fiind și membru fondator al acestei instituții de învățământ superior. Pe 15 septembrie, anul trecut, ÎPS Andrei Andreicuț a fost ales membru de onoare al Academiei Române.