Vladimir Putin
Vladimir Putin

Oamenii politici din România au condamnat invazia rusească asupra Ucrainei, menționând de nenumărate ori că Rusia trebuie sancționată aspru de către comunitatea europeană. În ciuda numeroaselor ieșiri publice ale aleșilor poporului, firmele rusești din țara noastră continuă să-și desfășoare activitățile, câștigând milioane de lei. De la petrol și gaz, unii afaceriști au știut să se infiltreze și în domenii precum securitatea națională, fiind puse la dispoziție informații cu caracter personal marilor oligarhi care trag sforile din umbră. Un lucru mai greu de înțeles este faptul că oamenii de afaceri ruși continuă să-și rotunjească veniturile în ciuda sancțiunilor impuse, cei mai afectați fiind persoanele din Rusia care activează în alte domenii, cum ar fi sport, artă și cultură. Toți sunt egali, dar cei cu bani sunt mai egali decât alții. 

Poate printre cele mai importante firme conduse de către ruși de la noi din țară este Citypay SRL, înființată în 2010 de către un cetățean din Kazakhstan, Dmitriy Bibik, care s-a retras un an mai târziu, iar părțile sociale deținute au fost transmise către Sushima Management Limited, persoană juridică cipriotă. Firma deține un lanț de terminale self-pay care s-a extins considerabil în toată România. 

În 2015, în prim-plan apare Evdakov Konstantin, unul dintre asociații fostei soții a lui Putin, Ludmila Aleksandrovna Shkrebneva. Cei doi sunt asociați într-o firmă de creditare rapidă din Rusia. În cei 11 ani de activitate, Citypay SRL nu a înregistrat niciun profit, în ciuda faptului că cifra de afaceri a depășit mereu ordinul zecilor de milioane de lei. Mai exact, anul trecut, cifra de afaceri a fost de peste 12 milioane de lei, înregistrând pierderi de 2,4 milioane de lei. Mai mult, numărul angajaților în 2021 a fost de doar 10 persoane, cei mai mulți fiind în 2015, când Evdakov a ajuns să conducă firma, alături de alt rus, Alexey Victorovici Shesternin. Rețeaua Citypay din țara noastră a primit o mână de ajutor pentru fabricarea terminalelor de self-pay din partea unei companii rusești, CMT Engineering. 

La jumătatea anului 2022, asociații firmei Citypay au decis instalarea în funcția de administrator a cetățeanului moldovean Tudor Creangă, având puteri depline pentru un mandat de 2 ani. Reamintim faptul că în 2014, cu un an înainte ca Evdakov Konstantin să dețină firma, a fost cooptat, în calitate de asociat Internet Partners LTD, persoană juridică din Insulele Virgine Britanice.

Mergem mai departe și vorbim despre Elkas Home SRL, o firmă înființată în 2008 în satul Lețcani, Iași, și având ca beneficiar pe Glukhov Sergey, un personaj controversat din sfera rusească. Imediat după ce URSS a căzut, Sergey a fost instalat director la banca rusească Globex condusă de către oligarhul Anatoly Motylev. Sergey a fost acționar la Lastor Invest Corp din Belize, având acțiuni și la fabrica rusească de betoane Alviko. 

Fondatorii firmei care se ocupă cu fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice sunt Stratan Valerian, Munteanu Vitalie și Salinschi Afansii. Dacă la început, toți cei trei aveau acțiuni la firmă, în prezent, Elkas Home SRL are ca acționari principali pe Glukhov Sergey și Munteanu Vitalie. Cel din urmă a mai fost asociat la încă patru firme care nu au avut niciun profit. Administratorul Elkas Home SRL este Palii Alexandru care, în 2014, a înființat firma Lastor Invest Corp SRL. Aceasta se ocupă cu lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, iar în ultimul an, firma a avut pierderi de peste 640 de mii de lei, la o cfiră de afaceri de 4,6 milioane de lei. 

Revenind la Elkas Home SRL, firma patronată de către rusul Sergey a avut în 2021 un profit de aproape 52 de mii de lei și o cifră de afaceri de peste 13,3 milioane de lei. Din 2008 și până în prezent, Elkas a înregistrat mereu un profit infim, față de cifra de afaceri. În 2010 și 2011, aceasta a avut pierderi de aproape 3 milioane de lei. 

O afacere rusească își propune să livreze pizza cu drona 

De câțiva ani de zile, un brand de fast food apărut în Rusia în 2011, Dodo Pizza, a început să-și deschidă mai multe restaurante în țară. Asociații firmei sunt Bolocan Sergiu și Milash Roman, iar planurile de viitor sunt foarte ambițioase, în condițiile în care au anunțat că vreau să devină primii care livrează pizza cu drona. Dodo Pizza are două formate de restaurante, unul fiind destinat centrelor comerciale, iar celălalt este formatul de oraș. 

Cu un număr de 100 de angajați, în 2021 Dodo Pizza a înregistrat un profit de 240 de mii de lei, la o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei. De-a lungul timpului, în funcția de administrator au fost puși oameni apropiați de-a lui Bolocan Sergiu. 

Un lucru mai puțin știut este faptul că societatea comercială Dodo Pizza a avut numele de Peststop Electronics SRL, fondatori fiind moldoveanul Bolocan Sergiu și Bolocan Ecaterina. Primii bani pe care i-au obținut au fost din vânzarea de alarme ultrasonice antirozătoare și alți dăunători, în 2017 schimbându-și numele în Dodo Pizza Lujerului SRL. Dacă în momentul de față, în România există 8 restaurante care aparțin brandului rusesc, Bolocan Sergiu a anunțat că până în 2027, Dodo Pizza ar urma să aibă 100 de restaurante. 

XM Textiles Sud Est Distribution SRL, firmă ce își are sediul în județul Ilfov, localitatea Buftea și se ocupă comerțul textilelor, confecțiilor din blană, încălțăminte și articole de piele are ca beneficiari doi ruși: Ivanov Maskim și Stoliarov Igor. 

Fondată de către XM Textiles Europe UAB, cu sediul în Lituania, și Stoliarov Igor, cetățean rus stabilit în Ungaria, în 2016, firma din România a avut la început o cifră de afaceri de 0 lei. Pentru anul 2021, profitul a ajuns să fie de peste 1,8 milioane de lei, cifra de afaceri fiind de 40 de milioane de lei, având un număr de doar 16 angajați. Pe lângă Ivanov Maksim și Stoliarov Igor, în 2021, cetățeanul moldovean Cojocari Veaceslav a devenit asociat la XM Textiles Sud Est Distribution SRL. 

O altă cunoscută firmă rusească ce-și face veacul în România este Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA, care, din 2012 și până în 2021 a înregistrat doar pierderi, în condițiile în care cifra de afaceri a fost de ordinul sutelor de milioane de lei. Spre exemplu, în 2019, la o cifră de afaceri de 414 milioane de lei, Gazpromneft a avut pierderi de 685 de mii de lei, cu 27 de angajați. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de peste 357 de milioane de lei, profitul fiind tot pe minus, de 69 de mii de lei, numărul angajaților fiind același. 

Beneficiarii firmei sunt majoritari din Rusia: Anichkin Nikita, Medvedev Alexey, Osipov Vitaly și Uteshev Roman și un român, Condrat Vladimir, a cărui mandat de administrare a expirat. 

Poate cea mai importantă figură este Medvedev Alexey, care a dus negocieri dure cu țările europene privind livrările de gaze, imediat după anexarea Crimeei. Medvedev a fost șeful afacerilor de export ale Gazprom, chiar dacă a fost înlocuit de la șefie de către Elena Barmistrova în 2014. 

Dacă înainte am vorbit despre un lanț de fast-food din Rusia care vrea să se extindă în România, un alt gigant rusesc, care se ocupă cu vânzarea de produse alimentare, băuturi și tutun, Torgservice RM SRL, care operează businessul Svetofor în țara noastră, are de gând să intre pe piața românească cu brandul Mere. 

Lanțul de magazine MERE, controlat de Svetofor, controlează peste 1.500 de magazine în Rusia, Belarus, China și Kazahstan, acesta fiind deținut de către familia Schneider ( Ivan, Andrey și Sergey) și Kilizhekov Rustam, Iakovlev Valeriy și Veikulainen Andrei. 

Povestea familiei Schneider este una de film, în condițiile în care ei sunt germani de pe Volga, fiind refugiați în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După căderea comunismului s-au ocupat cu vânzarea de alcool, banii câștigați investindu-i în dezvoltarea unul lanț de farmacii. După criza din 2009 ce a lovit puternic Rusia, familia ce deține Svetofor a decis să se reorienteze spre vânzarea de alimente ieftine. 

Cu un număr de 100 de angajați în țara noastră, Svetofor „se poate lăuda” că din 2017 și până în 2021 nu a înregistrat niciun profit de pe vânzarea de alimente la preț redus. În 2021, la o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de lei, profitul a fost de zero lei. Mai mult, în 2020, firma controlată de familia Schneider a avut pierderi de 2,8 milioane de lei. 

Un secretar de stat ucrainean a precizat, înaintea invadării Ucrainei, că deschiderea magazinelor MERE în regiunile Kherson, Odesa, Nikolaev și Zaparojie nu reprezintă altceva decât o operațiune specială a serviciilor speciale ale Rusiei, prin care se încearcă promovarea propagandei de la Kremlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.