Mai mulți membri ai Consiliului Științific al Noii Reviste a Drepturilor Omului (NRDO), printre care Renate Weber, Avocatul Poporului, și președintele consiliului, avocatul Corneliu-Liviu Popescu, au decis sădemisioneze. Motivul constă în faptul că revista l-a premiat pe judecătorul Cristi Danileț „pentru realizări excepționale în promovarea libertății și demnității ființei umane”. Pe lângă premiu, judecătorul clujean a primit și un articol laudativ în paginile revistei.

Demisia avocatului Corneliu Liviu Popescu a fost luată pe 19 decembrie și a fost urmată de alte două demisii din conducerea Consiliului, Renate Weber, Avocatul Poporului, și prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan.

După demisia lor, din Consiliul Științific al Noii Reviste a Drepturilor Omului au mai rămas prof. univ. Florin Streteanu, prof. univ. Aurora Ciucă, prof. univ. Valentin Constantin, prof. univ. Rodoljub Etinski, prof. univ. Jean-Francois Renucci, prof. univ. Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiției din perioada CDR, prof. univ. Frederic Sudre, prof. univ. Ineta Ziemele, conf. univ. Lucian Bojin.

„Începând să citesc numărul 4/2022 din Nouă Revista de Drepturile Omului, pe care mi-ai adus-o astăzi, am văzut cu stupoare și silă că Revista a decis să îi acorde numitului Danileț Cristi-Vasilică premiul pentru anul 2022, «pentru realizări excepționale în promovarea libertățîi și demnității ființei umane», cu Laudatio pe măsura personajului”, a scris avocatul Corneliu Liviu Popescu.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu a precizat că după premierea fostului judecător a decis să se retragă din pozițiile pe care le deține în Consiliul Științific al Noii Reviste a Drepturilor Omului. Avocatul susține că este „incompatibil cu concepția pe care Revista o are în prezent despre drepturile omului”.

„În aceste condiții, constat cu regret că pozițiile pe care le ocup, de președinte și de membru al Consiliului științific al Noii Reviste de Drepturile Omului, sunt complet incompatibil cu concepția pe care Revista o are în prezent despre drepturile omului, așa cum reiese din Laudatio și din premierea numitului Danileț. În chiar ziua în care am aflat acest lucru, incompatibilitatea trebuie să ia sfârșit, eu nefiind o ființă duală, ci, mai rău, fiind o ființă vertical”, mai transmis cunoscutul avocat Corneliu Liviu Popescu.

El a precizat că, în acest context, că Revista l-ar putea premia pe viitor și pe Daniel Morar, fostul șef al DNA.

„Plus că, pe calea pe care a pornit, Revista îl poate premia fără probleme anul viitor pe numitul Daniel-Marius Morar, fost mare apărător al drepturilor omului în calitate de parchetier comandant DNA și actual mare apărător al drepturilor omului în Baroul Cluj (Barou despre care aflu din Laudatio că l-a premiat cu ceva ani în urmă și pe numitul Danileț)”, a scris avocatul în demisia pe care a înaintat-o, conform luju.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.