Un bărbat din Turda, Simion Soporan, a fost achitat de Curtea de Apel Cluj în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru fraudă cu fonduri APIA.
”Curtea de Apel Cluj a hotărât condamnarea inculpatului S.S. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Turda sau în cadrul Asociației o masă caldă.
Obligă inculpatul să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 194.856,19 lei cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă dobânzile și penalitățile calculate de la data efectuării fiecărei plăți către inculpat și până la data efectuării plății integrale a debitului principal.
Dispune desființarea totală a înscrisurilor falsificate aflate la dosarul cauzei, mai exact exemplarele depuse la APIA, din dosarul cererii unice de plată aferente campaniei 2011.
Obligă pe inculpat la plata sumei de 1.300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, arată un comunicat al procurorilor.
Potrivit DNA Cluj, în perioada 2011-2013, Soporan ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente (adeverințe și tabele centralizatoare) în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 247.790 lei.