Consiliul Județean Cluj a emis anul trecut 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care aproximativ 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online, arată o analiză realizată de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și Direcția de Urbanism a instituției asupra activității derulate de această structură de resort în anul 2022.
Analiza a vizat și modul în care a funcționat, în cele peste șapte luni de la lansare, platforma informatică Public.Cluj.Archi, destinată emiterii electronice a documentelor urbanistice.
În anul 2022, Consiliul Județean a emis 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care cca. 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online. În topul comunelor pentru care s-au solicitat CU digitale, Ciurila, Călățele, Mărișel și Aiton domină primele patru locuri, adică zonele cele mai efervescente din sectorul construcțiilor și turismului clujean.
„Faptul că am reușit, cu succes, să implementăm această soluție informatică, unică printre cele 3.300 de consilii locale și județene din România, confirmă revoluția administrativă pe care am declanșat-o aici, la Cluj. De altfel, la finele anului trecut, CJ Cluj a fost recompensat cu premiul I pentru felul în care a reușit să digitalizeze activitatea urbanistică din județ, prin emiterea, în premieră națională, a certificatelor și autorizațiilor în format digital, valide juridic. Încununarea acestui succes este cu atât mai mare cu cât niciun astfel de act emis în 2022 nu a fost contestat în instanță!”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
În ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire și/sau desființare, în 2022 Consiliul Județean Cluj a emis 931 de asemenea documente, în creștere cu cca. 50% față de anul anterior. Proiectele urbanistice autorizate au cumulat un număr de 122.259 mp, cu o valoare investițională de peste 700.000.000 de lei, respectiv aproape 150 de milioane de euro.
Referitor la desfășurarea Comisiilor Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU), al căror rol este acela de a fundamenta tehnic avizarea documentațiilor urbanistice, în anul anterior au avut loc 27 de asemenea ședințe. În cadrul acestora au fost discutate 496 de puncte, din care 193 de P.U.D-uri, 118 de P.U.Z.-uri, 168 de studii de oportunitate, 12 P.U.G.-uri, dar și 5 consultări.
Consiliul Județean Cluj a primit, la sfârșitul anului trecut premiul I în cadrul Galei „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). CJ Cluj a participat la această competiție în cadrul Pilonului 2 – „Servicii publice digitalizate”, cu aplicația care a permis emiterea de către Consiliul Județean Cluj a certificatelor de urbanism în format digital, valide juridic.
Citește și: Costică Pocol, patronul Pieței Mărăști, obligat să plătească peste 300.000 lei