Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie este singurul proiect din sectorul medical din județul Cluj aprobat pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Lista lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul PNRR a fost publicată miercuri de ministrul Sănătății, Aexandru Rafila.

Valoarea proiectul privind „Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj” se ridică la 194,063,693 lei, iar suma aprobată pentru finanțare prin PNRR este de 184,360,508 lei.

Potrivit ministrului Sănătății, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanțare se va afla pentru două săptămâni în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, proiectul fostului manager al SCJU Cluj

Proiectul a fost inițiat de fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă, fiind regăsit în planul de management propus de acesta pentru anii 2021 – 2015, plan care a fost respins de comisia de concurs pe motiv că că dosarul fostului manager avea cu 2 pagini mai mult față de câte erau cerute.

Proiectul avea 22 de pagini, iar comisia a cerut 15-20 de pagini plus două coperți. Cele două pagini în plus erau de fapt cele două coperți, însă nu s-a renunțat această chichiță, fiind principalul motiv de excludere a fostului manager al SCJU, Petru Șușcă.

„Recompartimentarea clădirii existente pe str. Louis Pasteur Nr. 3-5 şi extinderea cu un corp nou pentru Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie – la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. 

Clădirea Secției Clinice de Neurochirurgie, inaugurată în anul 1903, a fost supusă de-a lungul timpului la o serie de renovări și reparații capitale, (intre 1996-2002 respectiv 2008-2012) care au dus la actuala configurație ce permite amplasarea a 58 de paturi pe Secția de Neurochirurgie si 16 paturi pe secția ATI II Neurochirurgie (total 74 de paturi), in condiții functionale neadecvate cerințelor. 

In prezent secțiile Neurochirurgie și ATI II sunt in imposibilitatea de a respecta anumite prevederi legale cuprinse in OMS nr. 914/2006 actualizat, privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o unitate sanitară în vederea obținerii Autorizației sanitare de funcționare, dintre care amintim: suprafața alocată/pat și numărul de paturi/ salon; lipsa unor anumite circuite funcționale, de tip epidemiologic conforme activităţii. 

Cu toate acestea, în contextul în care media ICM-ului pe țară pentru secțiile de neurochirurgie este de 2,5117, Secția Clinică Neurochirurgie a realizat în anul 2020 un ICM de 4.0599, iar în ultimii 7 ani. ICM-ul sectiei a crescut cu 44.8%. 

Absenţa unui centru unitar de tratament al patologici vasculare cerebrale in regiunea de Nord-Vest a României, în condițiile creșterii incidenței pacienților înregistrați la nivelul județului Cluj de la 1605,6/0000 in 2018 la 1652,5/0000 in 2019 (https://cnsisp.insp.gov.ro). La nivelul Centrului Medical Universitar din Cluj-Napoca, cazurile de accidente vasculare cerebrale hemoragice, precum și o parte din cele ischemice sunt tratate la nivelul secției clinice de Neurochirurgie a Spitalului, care însă nu are dotarea necesară pentru un tratament complex, chirurgical şi endovascular.”, se arată în planul de management al lui Petru Șușca pentru anii 2021-2025.

Cum va arăta centrul

Centrul urmează să fie realizat prin renovarea și recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de  Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală. La finalizarea investiției, în aceste clădiri va fi relocată Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, cea care funcționează în prezent pe strada Victor Babeș, la numărul 43. Ambele clădiri se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Spitalului Județean.

La finalul proiectului, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va dispune, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, de șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică și sala de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare etc. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

Citește și: Abia modernizat, Bulevardul 21 Decembrie va fi spart de șanțuri EXCLUSIV – Ziar Gazeta de Cluj

2 COMENTARII

  1. Impostura a fost adusă la rang de artă!

    Adică, această doamnă câștigă un concurs prin descalificarea arbitrară a adversarilor, un demers de o de un cinism și o josnicie jalnică!
    A se vedea detaliile:
    https://evz.ro/manareli-ieftine-facute-de-usr-plus-la-concursul-pentru-sefia-celui-mai-mare-spital-din-tara.html

    Ia concursul de una singură, se descotorosește de un întreg staff de specialiști și instituie un regim de teroare și domnie a arbitrarului într-o instituție publică, finanțată din banii contribuabililor.

    Lucrarea domnului P. Șușca nu s-a putut ridica la înălțimea comisiei unsă de politrucii USR. Specialiștii din comisie au stabilit în mod științific, indubitabil, faptul că existența celor două coperți din hârtie A4, 80g/mp au îngreunat lucrarea.

    Pe de altă parte lucrarea doamnei, ușurată de lipsa celor două coperți și-a putut urma ascensiunea spre culmile promovării concursului. Și Arhimede ar susține aceeași teorie: ce-i ușor (eu aș adăuga și ce-i gol) plutește.

    Asta este lumea în care trăim, o lume golită de norme morale, de valori!

    Deși respinsă la un concurs de rutină, lucrarea domnului Șușca a trecut concursul care CONTEAZĂ pentru oamenii din jur, pentru comunitate: A trecut examenul PNRR. Vom avea un centru de excelență de neurochirurgie! Asta înseamnă să treci prin viață și să dăruiești ceva.

    Culmea ironiei și prostiei, doamna fără coperți este mândră că proiectul PNRR pentru Centrul de Neurochirurgie a fost aprobat.

    Sperăm că până se finalizează proiectul, echipa extraordinară de neurochirurgi în frunte cu Prof. Dr. Florian nu va avea aceeași soartă pe care a avut-o excelenta echipă a Prof. Dr. Lucian Fodor care a fost umilită și mătrășită cu nerușinare de regimul meschin instalat în fruntea SCJU Cluj.

    Pupici.

  2. Doamne ferește!
    Toate lucrările de diplomă, de licență, dizertațiile, tezele de doctorat a avut și au coperți!
    Ce comisie a numit USR-ul?
    De nulități sau de nudiști?
    Zici că e număr de streaptease: lucrări fără coperți, pe dezbrăcate.
    Ehei, cine știe de ce a luat concursul o doamnă…
    O fi mai blondă dar… a avut o lucrare ușoară (fără coperți).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.