La o lună după ce a fost atribuită licitația pentru amenajarea malurilor Canalului Morii din zona Parcului Rozelor prețul contractului va fi majorat printr-o hotărâre de consiliu local cu 10 milioane de lei. Motivul invocat este că zona arată deplorabil și constructorului i-ar trebui, de fapt, mai mulți bani pentru a duce la bun sfârșit investiția. În replică Primăria Cluj Napoca, care acceptă fără nicio problemă această majorare de preț, spune că suplimentarea este… rentabilă. Contractul a fost semnat cu firma TCI Contractor General care are încheiate mai multe contracte cu administrația locală.

Spre finele lunii noiembrie 2022, Primăria Cluj Napoca semna cu firma contractul ”Servicii de proiectare cu execuția lucrărilor, respectiv: proiect tehnic (P.T.), proiect tehnic pentru autorizația de construire (P.A.C.) proiectului de organizare a execuției lucrărilor (P.O.E.), documentație pentru detaliile de execuție (D.D.E.) și a caietelor de sarcini și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții ,,Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor” în valoare de 24.589.207 milioane lei, fără TVA.

Atribuirea licitației a fost contestată de firma Garden Center Grup. 

Contestatarii spun că au fost contactați de reprezentanții municipalității pentru o serie de clarifică. După ce răspunsurile și explicațiile au fost date, cei de la primăria clujeană au descalificat oferta celor de la Garden Center Grup pe motiv că ”răspunsul la clarificările solicitate ar fi fost neconcludent. Totodată, au fost menționate dispozițiile art. 137 alin. 2. lit. b din HG 395/2016 calificându-se oferta societății GARDEN CENTER GRUP SRL ca fiind inacceptabilă pentru considerentul că nu îndeplinește cerințele de calificare, nefiind completată DUAE conform cerințelor fisei de date în ceea ce privește experiența similară”, se arată în contestație.

Însă, CNSC a dat un verdict potrivit căruia primăria clujeană poate semna contractul cu cei de la TCI.

Iar acest lucru s-a întâmplat spre finele anului trecut. Acum, la aproximativ o lună de la semnarea contractului câștigat de TCI în virtutea celei mai bune oferte, de 24 milioane de lei, primăria clujean suplimentează valoarea contractuală cu 10 milioane lei pe motiv că sumele necesare pentru achiziționarea echipamentelor și arborii ”care să îndeplinească criterii exigente de calitate atât în momentul implementării, cât și după o perioadă semnificativă de exploatare, devin nu numai justificate, dar și rentabile”, se arată în hotărârea de consiliu local. 

Tronsonul Canalului Morii din zona Parcului Rozelor va fi remodelat de arhitecţii de la Planwerk, care îşi propun să transforme terenul lăsat de izbelişte într-un parc multifuncţional, cu intervenţii minimale. Aşadar, zona verde de pe Canalul Morii, în aproprierea Parcului Rozelor, va fi transformată într-un parc cu grădini urbane, loc de joacă pentru copii, zone de relaxare şi puncte de observare a Someşului, cartierului Grigorescu şi Pădurii Hoia. 

Spaţiul verde de pe Canalul Morii, în suprafaţa de 25.000 mp, va fi integrat cu Parcul Rozelor, prin demolarea gardurilor care îl împrejmuiesc, iar apoi va fi legat de proiectul de reamenajare a malului Someşului. „Pentru reamenajarea malurilor Someşului, un proiect de 35 de milioane de euro, am semnat un protocol de colaborare pentru a putea interveni şi pe proprietatea administrată de Apele Române şi încercăm acelaşi model să-l aplicăm şi pentru Canalul Morii. Obiectivul principal este revitalizarea malurilor Someşului, creşterea accesibilităţii şi întoarcerea oraşului cu faţa înspre Someş. În această zonă vom avea un pod nou, care va face legătura între Parcul Rozelor şi spaţiul verde de pe Bulevardul 1 Decembrie. În acest moment, la Parcul Rozelor există un gard care blochează accesul spre Someş şi care va fi desfiinţat. La fel, şi gardul dinspre Canalul Morii va fi demolat, astfel încât să avem o suprafaţă verde coerentă în această zonă, iar odată cu realizarea podului, va fi un circuit de spaţii verzi destul de amplu”, declara, anul trecut, Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Relație tip borderline între Primăria Cluj Napoca și firma TCI

Pe de altă parte, dacă în cazul contractul pentru modernizarea malurilor Canalului Morii din zona Parcului Rozelor, primăria clujeană a suplimentat considerabil valoarea investiției, într-o altă situație s-a ajuns la un proces între administrația locală și firma TCI.

Compania TCI CONTRACTOR GENERAL a deschis un proces împotriva Primăriei Cluj Napoca în care cerea restituirea a 180 de sisteme de traducere montate la Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC, unul dintre proiectele administrației locale. Inițial, firma a câștigat procesul la Tribunalul Comercial Cluj, dar instanța superioară a întors decizia cu 180 de grade. Cei de la TCI au câștigat un proces împotriva Primăriei Cluj Napoca și a firmei care a proiectat centrul TEAM, Bogart Construct, le aparține lui Mircea Petrina și fiului său, Bogdan. 

Potrivit cererii de chemare în judecată, cei de la TCI cer restituirea unui număr de ”180 de bucăți de sisteme de traducere simultană în 4 limbi, achiziționate de reclamantă și montate la obiectivul de investiții Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC”. Potrivit dosarului, reprezentanții TCI mai cer ca primăria să plătească 284.671,80 lei, reprezentând valoarea sistemului. Litigiul vine ca urmare a contractului încheiat în 2016 încheiat între Primăria Cluj Napoca și firma TCI care s-a obligat să execute și să finalizeze obiectivul de investiții – Execuție Lucrări la obiectivul de investiții Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative – Continuare Lucrări – Rest de Execuție. Prețul stabilit pentru contract a fost de 33.973.159,13 lei fără TVA pentru execuția și finalizarea lucrării, din care cheltuieli diverse și neprevăzute în valoare de 1.872.461,91 lei la care se adaugă TVA la data plății.

În proiectul inițial era prevăzută achiziționarea și instalarea a 2 sisteme de traducere simultană, însă reprezentanții primăriei clujene și proiectantul tehnic au cerut suplimentarea numărului de sisteme la 180 de bucăți.

Cei de la TCI au cumpărat numărul cerut de sisteme de traducere, care au avut o valoare de 284.671,80 lei.

Însă, cei din primărie au refuzat să plătească factura, susținând că dispoziția de șantier nu ar fi fost adusă la cunoștința lor.

Astfel, cei de la TCI au dat Primăria Cluj Napoca în judecată cerând decontarea sistemelor de traducere. Tribunalul Comercial Cluj le-a respins cererea pe motiv că ”în speță nu ar fi incidente dispozițiile care reglementează răspunderea civilă contractuală, întrucât nu ar exista în sarcina Primăriei Cluj Napoca nicio obligație contractuală de a suporta costurile pentru achiziționarea celor 180 de sisteme de traducere”. Decizia a fost menținută și de Curtea de Apel Cluj.

După acest eșec, cei de la TCI au deschis un alt proces în care au cerut primăriei clujene restituirea celor 180 de sisteme de traducere.

Deși nu a vrut să le plătească, în cadrul centrului CREIC Primăria Cluj Napoca se folosește de sistemele de traducere. Cu toate acestea, administrația locală a refuzat returnarea sistemelor.

Cine e în spatele TCI

Compania TCI Contractor General este una dintre cele mai vechi firme de construcții din Cluj. În perioada 1999-2000, din Trustul de Construcţii şi Instalaţii (TCI) Cluj s-au desprins mai multe societăţi, printre care se numără şi Transilvania Construcţii. „Puii” fostului TCI, sunt Napoca Construcţii, Grup 4 Instalaţii, Someş Balastiere, Ruttrans, Samus Constructii, Drumuri Poduri „Apolodor” şi Transilvania Construcţii.

În momentul de față, TCI Contractor este o societate pe acțiuni în regim închis și este administrată de Ene George Leontin, BORSA DANIELA CRISTINA (avocat) și OLTEAN STEFAN DORIN.

Dispare bariera care bloca accesul între parc și blocul din zonă

Proiectul de modernizare a malurilor Canalului Morii din zona Parcului Rozelor vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și au fost expropriate. De pe malul pârâului va dispărea bariera care bloca accesul spre blocul-potcoavă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.